Terugblik: dit was 2020!

Het einde van het jaar nadert. Een goed moment om weer even terug te blikken. Natuurlijk was 2020 een jaar waarin alles anders was. Toch werd het ook het jaar waarin we ontdekten hoe ongelofelijk veel je vanuit huis kunt doen. En de openbare ruimte was misschien wel belangrijker dan ooit. In onze nieuwsbrief houden we je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Maar mocht je nou toch iets gemist hebben, dan vind je hier de meest gelezen berichten nog eens op een rij.  

Uitdagingen

Het beheer van de openbare ruimte in tijden van Corona was geen business as usual. Het vroeg van iedereen behoorlijk wat aanpassingsvermogen, maar gelukkig kon er binnen en buiten toch zoveel mogelijk worden doorgewerkt. Uiteraard hadden we ook dit jaar te maken met andere uitdagingen in de openbare ruimte. Zo werd 2020 ook het jaar waarin meer groen ook meer jeuk opleverde en het aantal meldingen van overlast door ratten en muizen steeds verder toenam. En natuurlijk dienden zich ook weer andere vraagstukken aan. Want wat doet jouw gemeente om maaifouten te voorkomen, het groen efficiënt te beheren en stadcentra toegankelijk te maken voor fietsers en voetgangers?

Oplossingen

Gelukkig leiden vraagstukken en uitdagingen vaak tot waardevolle en slimme oplossingen. Dit jaar introduceerden we onder andere BGT-BOR-berichtenverkeer n:1, de Beheercirkel Assetmanagement en nieuwe mogelijkheden in de Bomenapp. En doordat we zoveel aan onze eigen omgeving gebonden waren, kunnen we 2020 ook markeren als het jaar waarin de straat veranderde in een sporthal en we onze openbare ruimte weer steeds meer gingen waarderen.

Obsurv in de praktijk

Dat de gebruikers van Obsurv bepaald niet stil staan in het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve oplossingen, bleek ook dit jaar weer. De gemeente Noordwijk koppelde bijvoorbeeld een slimme lichtmast aan Obsurv en de gemeente Zwolle vloog met drones door het riool om inspecties uit te voeren. Hof van Twente behaalde ruim 90% van de kwaliteitsdoelen en samen met gemeente Het Hogeland werkten we aan een BGT-BOR-koppeling en het op orde brengen van de beheerdata.

Samenwerken

Tot slot, als er iets is wat de openbare ruimte en onze leefomgeving kenmerken, dan is het wel het gezamenlijke belang om tot goede oplossingen te komen. Denk bijvoorbeeld aan het consortium met Senbis, Ten Cate en de Anteagroep, met wie we werkten aan de ontwikkeling van een composteerbare kunstgrasmat. En Stichting Steenbeek, die zich samen met gemeenten, waterschappen en provincies inzet om ons land te vergroenen.

Samenwerken en met elkaar het gesprek aangaan is ook altijd het doel van onze jaarlijkse evenementen. Want hoewel 2020 anders liep, kwamen onze jaarlijkse evenementen natuurlijk wel gewoon terug. Alleen dan met een volledig online programma. En ook digitaal bleek het prima te lukken om tijdens de evenementen met elkaar in contact te komen. Lees het terug in de verslagen van de FME-Worldtour en de Obsurv Gebruikersdag.

Blijf ook in 2021 op de hoogte

Dit was onze terugblik op 2020. Een jaar waarin alles anders was, maar toch heel veel is bereikt. Natuurlijk houden we je ook in 2021 weer op de hoogte van de ontwikkelingen. Heb je je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Meld je dan alsnog aan, zodat je niets hoeft te missen! Je ontvangt hem gratis, maar zeker niet voor niets.

Wij wensen je alvast prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar vol inspiratie, innovatie en samenwerking!