Terugblik: dit was 2022

Het einde van 2022 is weer in zicht. Maar voordat de feestdagen ons leven overnemen, kijken we graag met jou nog even terug op het afgelopen jaar. Wat was het nieuws over de openbare ruimte? Wat waren de trends? Welke uitdagingen kwamen op ons pad? En welke oplossingen hebben we ontwikkeld? In onze nieuwsbrief houden we je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Mocht je tóch iets gemist hebben, dan vind je hier nog een keer de meest gelezen berichten van 2022 op een rij.

Obsurv in ontwikkeling

Natuurlijk was 2022 het jaar waarin we Obsurv 3.0 konden presenteren. Een mooie mijlpaal die organisaties weer verder helpt in een vakgebied waar de ontwikkelingen maar blijven doorgaan. De toepassing van API’s speelt daarin een belangrijke rol. Voor ons de aanleiding om ons API Developer Portal te lanceren. Ook de ontwikkeling van Ribic, de webapplicatie om rioleringsinspecties te bekijken met behulp van foto’s en video’s, kreeg een stevige impuls. Een goede reden voor organisaties om hun rioleringsdata op orde te brengen of te verbeteren.

Evenementen

Veel aandacht was er dit jaar voor de relatie tussen Imbor en Obsurv. Een goede aanleiding om een eerste ‘vraag maar raak’-webinar over dit thema te organiseren. In juni kreeg het thema een vervolg in ons webinar over Obsurv 3.0 en de impact van Imbor. Nog vers in het geheugen ligt de jaarlijkse Obsurv Gebruikersdag: Ga verder naar start. Nadruk lag op alle mogelijkheden die beschikbaar zijn, het belang van je data op orde brengen en houden, en de kracht van koppelingen!

Obsurv Gebruikersdag: Ga verder naar start, en begin vandaag!

Koppelingen

En dat koppelingen vaak leiden tot nieuwe oplossingen, dat bleek dit jaar wel uit onze nieuwsberichten. We besteedden aandacht aan de koppeling tussen Obsurv en GRIB 2.0 voor boombeer, de koppeling met vochtsensoren en de koppeling met SAM Beheerapplicatie voor gemaalbeheer. Ook maakten we met gemeente Woerden de balans op na 3 jaar gebruik van de MOR-applicatie: gebaseerd op de koppeling tussen het meldingensysteem in GeoWeb en Obsurv.

Uitdagingen

Meer nog dan de voorgaande jaren, leek 2022 het jaar waarin de klimaatverandering op ons af kwam. Er leek geen einde te komen aan de langdurige droogte. Hoe gaan we om met droogte, en hoe kunnen we water vasthouden met infiltratievoorzieningen? Meer groen in de stad is uiteraard een thema dat in dit verband ook ter sprake komt. Maar zijn er ook onbedoelde neveneffecten? Dezelfde vraag komt ook wel eens op bij voorzieningen die gemeenten aanbrengen om de openbare ruimte beter toegankelijk te maken. Gemeente Delft vertelde ons hoe zij proberen de soms tegengestelde belangen toch samen te brengen.

Wateroverlast door hevige regenval
2022: opnieuw een jaar waarin de openbare ruimte met een veranderlijk klimaat te maken kreeg

Oplossingen

Waar uitdagingen zijn, zijn ook oplossingen. En ook dit jaar kwamen die regelmatig in onze nieuwsbrief aan de orde. Zo ontwikkelde gemeente Smallingerland het ‘wegenpaspoort met foto’, een nieuwe methode om wegschade eenvoudig en direct met een mobiele telefoon door te geven. Gemeente Heerlen presenteerde een gepersonaliseerd dashboard voor civieltechnische kunstwerken, waarmee zij data uit Obsurv visualiseren en fouten makkelijker opsporen. Speciale aandacht ging dit jaar ook uit naar de meerwaarde van digital twins in onderhoud en asset management.

Blijf op de hoogte

Dit was onze terugblik op 2022. Een jaar waarin veel gebeurde en veel is bereikt. Natuurlijk houden we jullie ook in 2023 weer op de hoogte van de ontwikkelingen. Heb je je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Meld je dan snel aan, zodat je niets hoeft te missen!

Wij wensen je alvast prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar vol inspiratie, innovatie en samenwerking!