Bergen op Zoom koppelt Obsurv aan applicatie voor gemaalbeheer

Voor gemeente Bergen op Zoom is Obsurv al vele jaren de centrale beheerapplicatie. Voor het gemaalbeheer wordt daarnaast gebruikgemaakt van de beheerapplicatie SAM (smart asset management). Dit product van SAM B.V. biedt uitgebreide functies waar de water- en rioleringsbeheerders intensief gebruik van maken. “Voor andere beheerders zijn deze specialistische functies minder relevant”, vertelt Johan Bernaards, gegevensbeheerder bij de gemeente. “Maar de basisgegevens uit SAM kunnen wél erg handig zijn. En zeker als we onze begrotingen willen opstellen, willen we niet onze data uit te veel verschillende systemen moeten halen.” Vanuit deze wens werd besloten om in samenwerking met Sweco en SAM een koppeling te realiseren tussen beide systemen.

Gespecialiseerde functies

Op het moment van schrijven draait de koppeling tussen Obsurv en de SAM Beheerapplicatie nog in de testomgeving. Maar eigenlijk functioneert het al prima, vindt Johan. “Dus ik verwacht dat we het binnenkort in de productieomgeving kunnen omzetten.” Vanaf dat moment zullen alle pompgemalen, drukgemalen, fonteinen, watertappunten, afsluitputten, evenementenkasten etc. in Obsurv terug te vinden zijn.

“Het beheer van dat soort objecten is een gespecialiseerde taak”, legt Johan uit. “Daarom gebruiken we de SAM Beheerapplicatie. Daarmee kunnen we specifiek voor die objecten opdrachtbonnen genereren naar aannemers, automatische meldingen instellen bij storingen, inspecties inplannen en meerjarenplannen opstellen.”

Inzicht in gemaalbeheer via Obsurv

“Voor verreweg de meeste van onze beheercollega’s zijn die uitgebreide functies niet nuttig”, legt Johan uit. “Onze wegbeheerders hoeven echt niet alle details over een gemaal en de pompspecificaties te weten. Maar zij moeten bijvoorbeeld wel weten waar de gemalen staan, voordat zij aan het werk kunnen. Hetzelfde geldt voor onze collega’s van groenbeheer, als zij bijvoorbeeld nieuwe bomen gaan planten.”

Dankzij de nieuwe koppeling kan het beheer van de waterinstallaties worden uitgevoerd met behulp van de SAM Beheerapplicatie, maar zijn de basisgegevens ook direct in Obsurv in te zien. “Zelfs de kleurcodes van de objecten in de SAM Beheerapplicatie verschijnen nu een op een op de kaart in Obsurv”, merkt Johan tevreden op.

Begroting uit één bron

De belangrijkste winst voor de gemeente ligt echter in het feit dat alle data voor de begroting nu uit een en hetzelfde systeem kan worden gehaald. “Als we onze begroting opstellen, dan hebben we gegevens uit Obsurv, maar óók uit de andere beheersystemen nodig”, licht Johan toe. “Dat is erg veel werk. Daarom dachten we, als we alle data automatisch in Obsurv kunnen inladen, dan kunnen we vervolgens voor de begroting weer alles uit één bron halen: Obsurv. En dan hoeven we niet onze data uit allerlei verschillende bronnen te gaan zoeken, samen te voegen en om te zetten.”

“Het allermooiste zou zijn als we Obsurv ook direct kunnen koppelen aan de software waarmee wij onze begroting opstellen”, voegt Johan er nog enthousiast aan toe. “Ook dat is Sweco momenteel voor ons aan het onderzoeken.”

Data op orde

Om het beheer én alle koppelingen goed te laten functioneren is het uiteraard van groot belang dat alle data op orde is. Momenteel zijn Johan en zijn collega’s druk bezig om de gegevens van het gemaalbeheer na te lopen en waar nodig te updaten. Om zo te garanderen dat alles naadloos past op het moment dat de koppeling in de productieomgeving wordt geactiveerd.

“De locaties van de gemalen en de andere objecten zijn oorspronkelijk door een collega met behulp van een gps-toestel in het systeem gezet”, legt Johan uit. “Omdat we zijn overgaan naar RD coördinaten, kunnen er kleine afwijkingen zijn. Gelukkig kunnen we bij het controleren van de data volop gebruikmaken van Obsurv. Zo kunnen we bijvoorbeeld in Obsurv alle locaties opzoeken en op de 360-graden beelden checken of het allemaal klopt.”

Met behulp van Obsurv brengt gemeente Bergen op Zoom haar data op orde.

Win-winsituatie

“Al bij al heeft het best wat denkwerk en inspanning gekost om de koppeling te realiseren”, realiseert Johan zich. “Maar als je eenmaal de koppeling ziet werken, dan geeft het bijzonder veel voldoening als je in Obsurv alles terug kunt vinden wat je nodig hebt. En vanaf dat moment ga je structureel tijd besparen, bijvoorbeeld bij het opstellen van je begroting.”

“Al bij al is het voor alle betrokken partijen een win-win situatie”, concludeert Johan. “Bergen op Zoom hoeft niet voor haar 60 Obsurv-gebruikers allemaal aparte licenties voor de SAM Beheerapplicatie aan te schaffen om de basisgegevens te kunnen inzien en gebruiken. En voor Sweco en SAM is het een mooie oplossing die ze ook weer kunnen aanbieden aan andere gemeenten die beide systemen gebruiken.”

Meer weten

Ben jij benieuwd welke koppelingen voor jouw organisatie interessant kunnen zijn? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag mee.

Nog niet bekend met Obsurv? Vraag dan een gratis demolicentie aan, en neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij leiden je graag door de demo-omgeving heen.