Wat is FME?

FME staat voor Feature Manipulation Engine. Het is software die de zogenaamde ETL-processen tussen databestanden uit diverse bronnen en bestanden faciliteert. ETL is weer de afkorting voor extract (lezen en uitpakken van data vanuit een willekeurige bron), transform (omzetten van data) en load (wegschrijven van data naar een gewenst doel).

Eenvoudig gezegd betekent dit dat FME het mogelijk maakt om gegevens te importeren, te bewerken en te exporteren. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om data te koppelen en werkprocessen te automatiseren.

Daarbij maakt het voor FME niet uit om wat voor soort data het gaat, waar de data zich bevindt (in een file, een database of in de cloud) of in welk formaat de data beschikbaar zijn. FME ondersteunt 345 verschillende bestandsformaten zoals GIS-en CAD-formaten, webservices, databases en ruimtelijke 3D-formaten.

Wat kun je met FME?

Bron foto: www.safe.com

Voor gemeenten en andere organisaties waar data vaak in verschillende systemen worden opgeslagen, kan FME een ware uitkomst zijn. FME biedt immers de mogelijkheid om alles in één omgeving naar binnen te halen, te bewerken en weg te schrijven in het gewenste formaat. Oftewel, data uit alle bronnen onbegrensd gebruiken en uiteenlopende werkprocessen flexibel vormgeven en automatiseren. Zonder dat de organisatie zich zorgen hoeft te maken over de vraag of bestandsformaten of systemen wel met elkaar kunnen ‘praten’.

FME in combinatie met Obsurv

De afgelopen jaren hebben wij veel kennis en ervaring opgedaan met de praktische inzet van FME. En of het nu gaat om het converteren van gegevens naar Obsurv, het aanmaken van een lijnenkaart uit de BGT of het presenteren van BIM-informatie in GeoWeb, FME maakt het mogelijk en blijkt daarbij steeds opnieuw voor flinke tijdsbesparingen te zorgen. Daarnaast biedt FME de mogelijkheid voor nieuwe complexe analyses en automatisering. FME geeft je dus de mogelijkheid om de kracht van Obsurv, GeoWeb en dg DIALOG BGT nóg flexibeler in te zetten! (meer…)

Welk type licentie?

Door de lange samenwerking die intussen is opgebouwd met de makers van FME, kan Sweco licenties leveren met de bijbehorende onderhoudscontracten. Wij hebben ook de benodigde expertise over de installatie van FME in huis.

Op welke manier je gebruik wilt maken van FME hangt uiteraard af van je specifieke situatie en wensen. Er zijn 3 typen licenties. (meer…)

Wil je weten wat je kunt doen met FME?

Als je gebruik wilt maken van FME bij data- of bestandsconversie, als je geïnteresseerd bent in een FME-training, of als je gewoon eerst wat meer informatie wilt, neem dan contact op. Wij helpen je graag verder. Wij raden je ook aan om vast te stellen of binnen je organisatie op andere plekken misschien al gebruik wordt gemaakt van FME. Veel gemeenten beschikken namelijk al over FME, alleen zetten zij het vaak nog niet in voor hun geo-informatie.

Neem dus contact op met een van onze adviseurs (zie onderaan deze pagina) voor vrijblijvend advies over de inzet van FME in jouw specifieke situatie. (meer…)

Welke FME-opleidingen bieden wij aan?

Meer resultaat door training

Als je FME gaat inzetten, dan wil je natuurlijk het maximale eruit halen. Een goede kennis van het gebruik en de mogelijkheden van FME is daarbij essentieel. (meer…)