Veel mensen met een uitkering staan langs de kant, terwijl organisaties het arbeidspotentieel goed kunnen gebruiken. In gemeente Midden-Groningen loopt een succesvol project, waarbij Obsurv wordt gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Kor Swart, teamleider IBOR bij gemeente Midden-Groningen noemt Obsurv de ideale springplank. En hij gunt het andere gemeenten ook om op deze manier mensen aan werk te helpen én het arbeidspotentieel te benutten. Wij gingen met hem in gesprek.
Data op orde
De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde zijn in 2018 gefuseerd tot de gemeente Midden-Groningen. Na de fusie werd ook de beheerdata samengevoegd in Obsurv. De twee vaste medewerkers liepen vast in het op orde krijgen van de data. Er waren simpelweg meer handen nodig.
Kor moest als teamleider ook financieel scherp zijn. “De directeur en mijn medewerkers wilden externen inhuren, maar dat ging mij een brug te ver”, vertelt Kor. “Ik heb een ochtend meegelopen om te zien wat het werk inhield. Het ging om invoerwerk in Obsurv. Ik heb lang bij de sociale dienst en het UWV gewerkt. Ik wist zeker dat er mensen thuis op de bank zaten, die dit werk heel goed kunnen én willen doen. Daarom vroeg ik mijn directeur en team om mij de kans te geven om via die weg mensen te zoeken. In no-time kreeg ik mensen toegespeeld van de sociale dienst Midden-Groningen en Groningen. Daarvan heb ik er 3 geselecteerd.”
Van werkervaringsplaats naar vast contract
“Deze 3 mensen heb ik een werkervaringsplaats aangeboden voor 3 maanden met behoud van uitkering”, gaat Kor verder. “Daarna kregen zij een contract voor een half jaar. Van één van hen moesten we tijdelijk afscheid nemen, vanwege persoonlijke omstandigheden. Uiteindelijk moest ik kiezen wie ik in mijn team hield. Dat vond ik moeilijk, want ze leverden allebei goed werk en ik wilde niet dat één van hen weer terug moest naar een uitkering. Ik heb gekozen voor de medewerker met een geografische achtergrond. Hij gaat nu ook een basisopleiding Obsurv volgen. Voor de andere medewerker is ook een nieuwe functie gevonden binnen de gemeente Midden-Groningen.”
Obsurv: de ideale springplank
Om het beheer van de openbare ruimte te kunnen plannen en begroten in Obsurv, moet je data op orde zijn. De deelnemers van dit project zetten alle beheerobjecten in Obsurv voor civiele constructies en groen. Van putten tot bomen en van oevers tot waterlengtes. “Daar moesten meters in gemaakt worden”, zegt Kor. “Het is heel belangrijk werk, maar wel iets wat goed te leren is. En dat maakt Obsurv een ideale springplank.”
Voor dit werk is het handig om computervaardig te zijn. Of zoals Karel – een van de deelnemers – in deze video zegt: “Als je houdt van gamen, is dit leuk werk. Je moet goed kunnen schakelen, nauwkeurig zijn en op de kaart weten waar je je bevindt in het gebied.”
Iedereen blij
“Inmiddels zijn de deelnemers helemaal opgenomen in het team, maar dat was in het begin soms lastig”, vertelt Kor. “Wat je je vooral moet realiseren, is dat je er energie en tijd in moet steken. Zowel in de deelnemers van het project als in de vaste werknemers. In elk geval door open met elkaar te bespreken hoe iedereen in de wedstrijd zit en hoe je graag samenwerkt. Na 1,5 maand inwerken, ging het goed en gingen de deelnemers productie leveren. Nu is iedereen blij met hoe het gaat.”
Het mes snijdt aan twee kanten
Het kan spannend zijn om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. “Maar je geeft mensen zo wel de kans om het vak van GEO-ICT te leren. En het mes snijdt aan twee kanten. Je helpt mensen met een uitkering aan een baan en je lost een personeelstekort op. Ik ben heel trots op de mensen die bij ons werken.”, aldus Kor.
Kor adviseert om vooral niet aan zo’n project te beginnen vanwege de subsidies, maar vanuit een interne wil om mensen een kans te geven. “Het is belangrijk dat je de vacaturetekst zo schrijft dat je vanuit de uitkering mensen krijgt, die dit werk ook echt graag wíllen doen. Dat is de sleutel tot succes. Goed screenen, zodat je zeker weet dat je de juiste persoon hebt.”
Obsurv trainingen
Sweco vindt Return on Investment (ROI) ook belangrijk en werkt samen met organisaties, zoals Refugee Talent Hub en AutiTalent. Vanuit Obsurv kunnen we helpen met het opleiden van mensen door trainingen te geven. “Wij zien ook dat het noodzakelijk is.”, zegt Peter van Ossenbruggen, teamleider Obsurv. “Wij vinden het heel mooi hoe Midden-Groningen mensen een kans geeft en dragen hier vanuit Obsurv graag aan bij.”
Contact
Inspireert het verhaal van Kor en de gemeente Midden-Groningen je? En ben je benieuwd hoe je hier in jouw organisatie mee om kunt gaan? Kor Swart staat ervoor open om hierover te sparren. Stuur hem gerust een berichtje.
Wil je weten hoe wij vanuit Obsurv kunnen helpen, bijvoorbeeld met trainingen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.