Schade aan voetpad

Wegschade eenvoudig doorgeven met je mobiel? Gemeente Smallingerland doet het al

Sinds 2021 maakt de gemeente Smallingerland gebruik van het zogenaamde ‘wegenpaspoort met foto’. Het is een toepassing waarmee beheerders en inspecteurs foto’s van wegschade ‘gewoon’ met hun mobiele telefoon kunnen doorgeven. De foto’s worden met hun gps-coördinaten via FME Server gekoppeld aan de data (uit Obsurv) van het wegvak waar de schade is waargenomen. Het resultaat: een actuele en complete werklijst van de wegschade die nog beoordeeld en eventueel in behandeling moet worden genomen, bijvoorbeeld door een aannemer. Onnis Bonet Diaz, functioneel applicatiebeheerder, is erg blij met de applicatie en vertelt er meer over.

Een goede vraag

Veel nieuwe ontwikkelingen beginnen met een praktische vraag. En zo was het ook met het ‘wegenpaspoort met foto’. Op een dag kwam de wegenspecialist van Smallingerland, Trienco Mosselaar, binnenlopen, herinnert Onnis zich. “Waarom kunnen we niet direct met onze mobiele telefoon een fotootje maken en doorsturen, als we ergens toevallig wegschade zien?”, vroeg hij zich hardop af.

Tot dat moment was het gebruikelijk bij de gemeente dat foto’s van wegschade handmatig werden ingediend en geregistreerd. De informatie over het betreffende wegvak, maar ook over de feitelijke locatie, moest eveneens handmatig worden toegevoegd. Met enige regelmaat bleek de medewerker de exacte x- en y-coördinaten niet te hebben genoteerd, waardoor men niet meer precies de locatie kon achterhalen.

FME Server

“Dat proces was natuurlijk niet optimaal”, vertelt Onnis. “En de vraag van Trienco zette ons dan ook aan het denken. Ik had al snel een idee dat we met FME Server iets zouden kunnen doen. Ik heb een schemaatje op papier gezet van onze wensen, wat voorbeeldfoto’s verzameld en dat als input aan Sweco gestuurd. Bij de foto’s is het overigens wel van belang, dat de gps-functie van de mobiele telefoon geactiveerd is op het moment dat de opnames worden gemaakt. Zo krijg je de x- en y-coördinaten die de basis vormen van de oplossing.”

Wegenpaspoort met foto

Omdat gemeente Smallingerland FME Server al gebruikte, kon Sweco gemakkelijk en snel een nieuwe ‘workspace’ toevoegen. In deze nieuwe toepassing konden de foto’s met gps-coördinaten automatisch worden gekoppeld aan de informatie van het wegenpaspoort.

“Het wegenpaspoort is de informatie die is gekoppeld aan een wegvak”, legt Onnis uit. “Stel, je hebt een bepaalde geometrie, bijvoorbeeld een parkeervak, dan zijn er allerlei gegevens die specifiek aan dat parkeervak gekoppeld zijn. Een uniek nummer en een omschrijving, maar ook de straatnaam, het aanlegjaar, de materialen enzovoort. Alle data die beheerders koppelen aan dit soort vlakken, kunnen wij nu koppelen aan de nieuwe workspace. Voor die geïntegreerde oplossing hadden we eigenlijk geen specifieke naam, daarom noemen we het gewoon ‘wegenpaspoort met foto’.”

Een voorbeeld van een schademelding in gemeente Smallingerland.

Totaaloverzicht en shapefiles

De oplossing biedt ook de mogelijkheid om meerdere foto’s tegelijk door te geven als een zip-bestand. En van alle ingediende foto’s kan het systeem ook weer een totaaloverzicht genereren. Onnis: “Dat betekent dat we dus op ieder moment een rapport kunnen uitdraaien van alle gemelde wegschade die nog moet worden beoordeeld. Zo’n rapport kunnen we gewoon in pdf-formaat verstrekken. Maar er wordt ook automatisch een shapefile gecreëerd van alle gefotografeerde locaties. Deze shapefiles kunnen weer in andere systemen, bijvoorbeeld van onze aannemers, worden ingeladen.”

Foto’s alleen tijdelijk opgeslagen

Het resultaat is een applicatie die de gemeente, maar ook externe aannemers, veel tijd bespaart. “Bovendien wordt er op een uiterst handige manier gebruikmaakt van data die er al is”, benadrukt Onnis. “We slaan de foto’s lokaal op, maken een koppeling met Obsurv, en maken vervolgens gebruik van alle data die beschikbaar is voor die locaties.”

“De foto’s komen dus niet fysiek in Obsurv”, verduidelijkt hij. “Dat zou het beheersysteem onnodig belasten. Het doel van de foto’s is alleen om schade te inventariseren en af te laten handelen. Zodra de wegschade is hersteld, verwijderen we de bijbehorende foto. Zo houd je continu een actueel overzicht van alle meldingen die nog niet zijn afgehandeld.”

Fotograferen met coördinaten

Het ‘wegenpaspoort met foto’ maakt het heel makkelijk om (schade)foto’s met de bijbehorende gegevens door te zetten naar derden. “Het enige waar onze medewerkers rekening mee moeten houden, is hoe ze de foto’s maken”, legt Onnis uit. “We hebben daar een kleine handleiding voor gemaakt. Want als jij een foto maakt, dan gebruikt jouw mobiele telefoon de coördinaten van waar jij staat. Het apparaat houdt geen rekening met de richting waarin jij de camera houdt, of de afstand tot het object en de locatie die jij fotografeert. Met andere woorden, als je schade fotografeert, dan moet je er zo goed mogelijk bovenop gaan staan en de schade vanuit die positie vastleggen. Zo weet je zeker dat de juiste coördinaten worden opgenomen.”

Handig voor iedere gemeente

Onnis en zijn collega’s zijn erg tevreden met de oplossing. “We gebruiken het dagelijks”, vertelt Onnis. “Ik weet niet of wij de enige gemeente zijn die zo’n oplossing in gebruik hebben. Maar het is zeker iets waar andere gemeenten ook heel veel aan kunnen hebben. Wij willen het op termijn ook gaan gebruiken voor andere beheergebieden. Denk aan groenbeheer, speeltuinen, noem maar op. Gemeenten die meer willen weten over onze oplossingen mogen gerust contact opnemen met ons of met Sweco.”

Meer weten?

Wil jij ook wegschade kunnen melden met de mobiele telefoon? Of wil jij meer weten over de mogelijkheden om de data uit Obsurv op meerdere manieren te gebruiken? Er is veel mogelijk. Neem contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen je meer vertellen.