Op de fiets naar school blijkt voor middelbare scholieren vaak een riskante onderneming te zijn. Door te smalle fietspaden, noodgedwongen fietsen op de weg en gevaarlijke oversteken over 80 km/u wegen ontstaan onveilige situaties. En de kans op ongevallen wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. In opdracht van Bouwend Nederland onderzocht Sweco samen met de Fietsersbond de kwaliteit van fietsroutes van middelbare scholieren.
Onveilige situaties voor fietsende scholieren
Bijna 80% van de 936.400 middelbare scholieren gaat op de fiets naar school. Maar een groot deel zijn de routes naar de scholen niet berekend op zo’n grote stroom fietsende scholieren. Fietspaden zijn vaak te smal en fietsers moeten geregeld de weg delen met verkeer dat 50 km/u of harder mag rijden. Toch rijdt een middelbare scholier gemiddeld een kwart van de afstand naar school over relatief onveilige infrastructuur. Dit leidt tot ongelukken. Volgens het CBS kwamen in 2022 291 fietsers om het leven in het verkeer. Hieronder vallen ook ongevallen met middelbare scholieren
Fietspaden verbreden
Om fietspaden veiliger te maken, kunnen wegbeheerders fietsroutes verbreden en nieuwe fietspaden en/of fietsoversteken aanleggen. Volgens de onderzoekers is hiervoor een investering nodig van in totaal zo’n 1,7 miljard euro, maar de kosten verschillen per gemeente of provincie. Feit is wel dat steeds meer mensen fietsen én dat er veel meer soorten fietsen zijn dan voorheen. Zoals brede bakfietsen en snelle e-bikes. En dat heeft gevolgen voor het fietsnetwerk. Bouwend Nederland pleit ervoor dat gemeentebesturen kijken naar de noodzaak van investeren in de lokale fietsinfrastructuur.
Inventariseren, plannen en begroten in Obsurv
Een flexibel beheersysteem kan helpen om het wegenareaal en het fietsnetwerk van jouw organisatie goed in kaart te brengen, de werkzaamheden te inventariseren, te plannen én te begroten. Met Obsurv, het beheersysteem voor de openbare ruimte van Sweco, heb je zo’n beheersysteem in huis. Daarbij kun je met Obsurv ook risicogestuurd wegbeheer uitvoeren.
Meer weten?
Ben jij benieuwd hoe je Obsurv kunt inzetten bij het verbreden van fietspaden in jouw gemeente of provincie? Of heb je hier vragen over? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.
Wil je meer cijfers en uitleg over het onderzoek van Sweco en de Fietsersbond? Op de website van Sweco lees je een uitgebreide samenvatting en kun je het volledige onderzoeksrapport met alle cijfers en kosten downloaden.