Persoon die bomeninspectiesoftware bedient

Koppeling Obsurv en GRIB 2.0: win-win-win voor Bomenwacht, Sweco én gemeenten

Kunnen we geen koppeling maken tussen GRIB 2.0, de slimme inspectiesoftware voor bomenbeheer, en Obsurv, het integrale beheersysteem voor de openbare ruimte dat veel gemeenten gebruiken? Met die vraag gingen Douwe Vermeer van Bomenwacht en Martijn Jansma van Sweco met elkaar om tafel. Zet twee gedreven professionals bij elkaar en dan ís er drie maanden later zo’n koppeling. Een win-win-win, vindt Douwe. Vijf gemeenten gaan er nu al mee werken.

De juiste vertaalslag

Het initiatief voor het maken van een koppeling tussen GRIB 2.0 kwam bij Douwe Vermeer, productmanager GIS, vandaan. Hij benaderde Sweco en werd in contact gebracht met consultant Martijn Jansma. Samen keken ze welke data in GRIB zit, welke data Obsurv nodig heeft en welke vertaalslag nodig is – het conversieplan. Martijn bouwde het script dat de conversie daadwerkelijk uitvoert. Gemeente Oldenzaal, waar de vraag concreet speelde, diende als pilot.

“Het script zorgt dat de conversie altijd volgens dezelfde stappen gebeurt”, vertelt Martijn. “En natuurlijk hoort er ook een validatie bij: klopt het? We automatiseerden dat, zodat de inspectiegegevens vanuit GRIB iedere week automatisch worden opgehaald, vertaald én ingevoerd in het bronsysteem van Obsurv. Als de snoeiploeg buiten aan het werk is geweest met de GRIB-app, heeft de gegevensbeheerder van de gemeente diezelfde week nog de recente gegevens in het systeem zitten. Zo ontlast je gemeenten.”

Win-win-winsituatie

Binnen 3 maanden was de koppeling een feit. Douwe: “Dat is snel ja. Maar als je de juiste mensen bij elkaar aan tafel zet kun je snel schakelen.” Hij is blij met het resultaat. “Het is echt een win-win-winsituatie. “Sweco kan zijn Obsurv-klanten beter bedienen, Bomenwacht kan zijn GRIB 2.0-software breder implementeren en gemeenten kunnen hun werkproces efficiënter inrichten. Dat ontzorgt.”

Ook Martijn is enthousiast over de samenwerking. “Dit past bij ons”, zegt hij. “Binnen Sweco zoeken we altijd graag de samenwerking op om ons product nog beter af te stemmen op de vragen en wensen vanuit gemeenten. De communicatie met Bomenwacht verloopt heel makkelijk, de lijntjes zijn kort. Nu we de koppeling concreet aanbieden zetten we de samenwerking graag voort.”

Het volledige artikel is te lezen op de website van de Bomenwacht. Heb je nog vragen over deze of andere koppelingen? Of wil je weten wat je nog meer met Obsurv kan? Neem dan contact op met Martijn Jansma of een van de andere Obsurv-adviseurs.