Webinar terugkijken

Kijk het webinar terug: Obsurv 3.0 & IMBOR | ontdek wat je kunt met deze major release!

Eindelijk is het zover: Obsurv 3.0 is beschikbaar! Daarom gaven we op dinsdag 14 juni een webinar, waarin Ernst van Zuilen en Abiël Kuster vertelden én lieten zien wat de nieuwste functionaliteiten zijn in Obsurv 3.0. En omdat steeds meer organisaties de voordelen zien van uniforme gegevensuitwisseling gingen zij ook in op IMBOR en Obsurv. Heb je het webinar gemist? Je kunt de presentatie en het webinar terugkijken via Mijn Obsurv.

Wat is nieuw in Obsurv 3.0?

Ernst trapte het webinar af met een korte roadmap over de ontwikkelingen rondom Obsurv 3.0. Sinds 1,5  maand is Obsurv 3.0 beschikbaar en inmiddels is er gestart met de eerste updates bij klanten. Met Obsurv 3.0 is er een lang verwachte major release beschikbaar gekomen. In vogelvlucht liet Ernst zien wat er nieuw is in deze versie. Zo vertelde hij over de technische vernieuwingen, de verbeterde wachtwoordopslag, de mogelijkheid om Single Sign-on te configureren, het API Portaal en de kaartconfigurator.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen in Obsurv 3.0 is dat de module Overige Objecten volledig is overgezet naar Overige Vakdisciplines. In Obsurv 2.4 konden enkele gebruikers hier al gedeeltelijk kennis mee maken. In Obsurv 3.0 is Overige Vakdisciplines voor alle klanten beschikbaar. De module Overige Objecten blijft overigens bestaan, maar valt nu onder Overige Vakdisciplines. Hier kunnen ook andere vakdisciplines in aangemaakt worden, zoals parkeren, faunavoorzieningen en infiltratievoorzieningen. Met de module Overige Vakdisciplines beschik je als gebruiker over meer flexibiliteit voor het toevoegen van extra kenmerken of het aanpassen van de configuratie.

Een andere grote aanpassing in Obsurv 3.0 is de functionaliteit Meldingen, ofwel het dagelijks onderhoud. Alle meldingen die er zijn, zijn gekoppeld aan een object op de kaart. De meldingen zijn direct zichtbaar en de stand van zaken is eenvoudig en overzichtelijk bij te houden.

Obsurv 3.0: Look and feel

Halverwege het webinar nam Abiël het stokje over. Hij liet enkele voorbeelden zien van de nieuwe functionaliteiten en de look and feel van Obsurv 3.0. Zo liggen de kaart en het detailpaneel nu naast elkaar en kun je de verhoudingen als gebruiker zelf aanpassen. Daarnaast kun je makkelijk switchen vanuit de lijst naar de kaart en kun je in Overige Objecten nu zelf bepalen welke kleur elk objecttype heeft.

Abiël liet verder zien dat het gegevensbeheer gaat veranderen in Overige Vakdisciplines en hoe de kaartconfigurator werkt. Met de kaartconfigurator kan de functioneel applicatiebeheerder de kaartinrichting van de modules verzorgen. Dit geldt voor de modules Spelen, Openbare Verlichting, Verkeerssystemen en Overige Vakdisciplines/Overige Objecten.

Daarnaast gaf Abiël nog een aantal aandachtspunten mee voor de upgrade naar Obsurv 3.0. Het is bijvoorbeeld verstandig om vooraf de labels van de keuzelijsten te controleren, de rapporten te inventariseren en te borgen en de GeoServer op te schonen.

Abiël presenteert tijdens het webinar de nieuwe look en feel van Obsurv 3.0

IMBOR en Obsurv

Hoewel IMBOR geen verplicht informatiemodel is, zien steeds meer organisaties de voordelen van uniforme gegevensuitwisseling. Daarom vertelde Ernst in het tweede gedeelte van het webinar over de wonderlijke wereld van IMBOR. In vorige versies van Obsurv en in Obsurv 3.0 is er al voorgesorteerd op IMBOR, onder andere door terminologie aan te passen. Het objecttype ‘Straat’ is bijvoorbeeld gewijzigd naar ‘Openbare Ruimte’. De komende tijd gaan we ons steeds meer conformeren richting IMBOR.  

Ernst sloot af met een uitleg over hoe het verder gaat met Obsurv en IMBOR en voor welke uitdagingen Sweco nu staat als softwareleverancier. Zo veranderen een aantal definities binnen Obsurv. Waar we het vroeger bijvoorbeeld hadden over modules, hebben we het nu over vakdisciplines. Obsurv heeft op dit moment 10 vakdisciplines, IMBOR heeft er 20. Behalve dat de terminologie in de huidige 10 standaardmodules wordt aangepast, komen er ook nog 10 vakdisciplines bij.

Om gebruikers van Obsurv kennis te laten maken met IMBOR, denkt Sweco erover om één centrale Obsurv-IMBOR uitwisseling te maken. Hier kun je met je eigen inventarisatiedata op aansluiten. Zo kun je ervaren wat het betekent om met IMBOR te werken. Heb je hier interesse in? Neem dan contact met ons op.

Webinar gemist?

Heb je het webinar gemist of wil je het nog eens rustig terugkijken? De video-opname van het webinar en de bijbehorende PowerPoint-presentatie zijn beschikbaar via Mijn Obsurv (inloggen vereist). Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen inlog voor Mijn Obsurv? Vraag deze dan aan via onze helpdesk.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Obsurv 3.0 of IMBOR? Of wil je graag overstappen naar Obsurv 3.0? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.