Het beheer van de openbare ruimte in tijden van corona. Business as usual? Nee, uiteraard niet. Daarvoor is er te veel aan de hand. Maar hoe geweldig is het dat er binnen en buiten wordt doorgewerkt. Zodat we (met gepaste afstand) even een frisse neus kunnen halen in een mooi openbaar stadspark. En dat wegonderhoud en afvalinzameling en zoveel andere beheertaken doorgaan. Niet vanzelfsprekend, maar wel belangrijk en ontzettend fijn.
Buiten doorwerken
Een zonnige dag in maart 2020. Het is nog maar kort geleden dat een groot deel van het werkende leven in ons land zich naar huiskamers en studeerkamers verplaatste, of zelfs helemaal stilviel. Maar in een plantsoen in Leidschendam-Voorburg is een team van vier groenbeheerders hard aan het werk. “Ja, het is momenteel allemaal wel een beetje anders”, beaamt een van hen. “Op kantoor is alles leeg, de kantine is gesloten, en we mogen met maximaal twee mensen in onze bedrijfswagens. De middelste stoel blijft leeg.”
“Maar tegelijk is voor buitendiensten zoals de onze veel nog hetzelfde”, merkt een van zijn collega’s op. “We moeten natuurlijk afstand houden van elkaar en andere mensen, maar verder draaien we volledige diensten. Of de beheerdiensten de komende weken op dezelfde manier blijven doordraaien, durven ze niet te voorspellen. “Maar sommige werkzaamheden kun je niet zomaar stilleggen”, daarover is dit team het eens.
Zoveel mogelijk door met beheer en onderhoud
Het ophalen van afval of het oplossen van een verstopte riolering. Dat moet doorgaan. Ook het onderhoud en inspecteren van wegen, kunstwerken, verkeersinstallaties etc. kan niet zomaar worden stilgelegd. Misschien is het juist nu gunstig om dit te doen, omdat er minder verkeer en mensen op straat zijn. Ook in openbare stadsparken, waar het momenteel af en toe toch ineens druk is, zijn beheerders nog aan het werk. Zodat we ook nu, weliswaar met gepaste afstand tot elkaar, toch nog een frisse neus kunnen halen.
Over speeltuinen lijken de meningen verdeeld te zijn. Zolang kinderen niet in te grote aantallen te dicht op elkaar spelen, kan het volgens het RIVM niet heel veel kwaad. Maar de opvattingen kunnen snel veranderen. Dat hebben de afgelopen dagen en weken duidelijk gemaakt. En er zijn ook gemeenten, waaronder Utrecht, die eerder al besloten alle speeltuinen te sluiten die zij zelf in beheer hebben. In België werd eerder al op nationaal niveau een verbod ingesteld op het gebruik van buitenspeeltuinen.
Werkbedrijf legt werk gedeeltelijk stil
Op steenworp afstand van België, in Heerlen, zijn de speeltuinen intussen ook gesloten. “Het spelen op speeltoestellen in de openbare ruimte is wel toegestaan”, vertelt Gerard Braakhekke, specialist beheer openbare ruimte bij gemeente Heerlen. De reguliere aannemers in het groenbeheer werken vooralsnog ook nog door, in het zuiden van het land. “Bij gemeente Heerlen zetten wij deze vooral in voor het technisch en machinaal onderhoud”, legt Gerard uit. “Denk hierbij aan het snoeien van bomen, het maaien van gazons, bermen, processierupsbeheersing etc. Uiteraard wijzen wij ook hier op de landelijke richtlijnen.”
Een beetje anders is het alweer voor het Werkbedrijf, een sociaal bedrijf met als hoofddoel het aan het werk krijgen en houden van mensen. Gerard: “Voor de handmatige onkruidbeheersing van verhardingen, het onderhoud van gazonkanten, intensieve beplantingen etc. werken wij normaal gezien met mensen van het Werkbedrijf. Het Werkbedrijf heeft echter besloten voorlopig een deel van hun mensen thuis te houden vanwege het coronavirus. Als dat langer gaat duren, dan kan het voor de gemeente zeker problemen geven om het gebruikelijke beheerniveau vol te houden.” De meest kritische processen gaan overigens wel door, ook bij het Werkbedrijf dat bijvoorbeeld de afvalbakken blijft leegmaken en meldingen van burgers blijft oppakken.
Vanuit huis werken
Net als iedereen in Nederland, zijn wij vanuit Sweco ons bewust dat de omstandigheden veel aanpassingsvermogen en flexibiliteit vereist van beheerders van de openbare ruimte. Gelukkig kan iedere beheerder die met Obsurv werkt, dit ook gewoon vanuit huis doen. Aangezien het een webbased beheersysteem is. Plannen, begroten, muteren, het kan allemaal gewoon doorgaan. Beheerders die Obsurv in de cloud gebruiken, hebben bovendien het extra voordeel dat wij direct in de Obsurv-omgeving kunnen, waardoor support op afstand nog makkelijker is.
Heb je vragen of zorgen waarbij wij kunnen helpen of heb je extra support nodig? Laat het ons gerust weten. Wij werken onverminderd door en staan voor je klaar.