2020. Het jaar waarin alles anders was. Maar ook het jaar waarin we ontdekten hoe onvoorstelbaar veel je tóch vanuit huis kunt doen. En daar was de Obsurv Gebruikersdag 2020 een goed bewijs van. Met een volledig online programma, maar met méér aanmeldingen dan ooit tevoren, werd de Gebruikersdag een daverend succes! Meer dan 200 mensen hadden zich aangemeld om inspiratie op te doen en de laatste ontwikkelingen rond Obsurv te beleven. Maar óók om met elkaar in gesprek te gaan. En dat bleek prima te lukken. Via de chat, maar vooral ook via het demoplein en de verrassende speeddate module kwamen deelnemers in direct contact met hun vakgenoten. De afsluiting was voor illusionist en mentalist, Jan Reinder, en zijn boodschap was glashelder: “We kunnen zo veel meer dan we denken, als we het maar proberen!”
Geen koffie, wel speeddates
8.30 uur ging de online receptie open. De vroege vogels werden deze keer niet beloond koffie, maar wel met een aantal extra speeddate rondes. Zomaar 3 minuten praten met een willekeurige vakgenoot. Voor sommigen was het heel even wennen. “Maar uiteindelijk misschien wel gemakkelijker op deze manier dan op een volle beursvloer”, merkte een van de deelnemers op. “En in ieder geval verrassender! Zeker iets om erin te houden.”
Mijlpalen en Roadmap
Na een welkom door Henri Veldhuis (Teammanager Obsurv), liet Marijn van den Berg (Productmanager Obsurv) zien hoe ondanks de coronacrisis er veel bereikt is het afgelopen jaar. Met 2 nieuwe Obsurv releases, 2 nieuwe WIBON-versies en de realisatie van 2 gloednieuwe modules – Verkeerssystemen en Overige Objecten – zijn er in 2020 weer de nodige mijlpalen bereikt. En het komende jaar belooft opnieuw veel goeds. “We gaan verder aan de slag met de IMBOR-uitwisseling, overige vakdisciplines en met Obsurv Riolering”, vertelde Marijn enthousiast. “En daarna gaan we met de echte basis van Obsurv aan de slag: Groen, Wegen, BGT worden dan helemaal doorontwikkeld naar de nieuwste versie van Obsurv.”
Design Sprints en Ideas

Opvallend was de manier waarop het Obsurv-team nieuwe manieren heeft bedacht om ook in tijden van thuiswerken Obsurv-gebruikers bij de doorontwikkeling te betrekken. “Gebruikersbijeenkomsten met prikborden en postits maken plaats voor een online aanpak in de vorm van intensieve online Design Sprints met gebruikers”, legde Marijn uit. “Dit jaar nog, bijvoorbeeld, gaan we in één week tijd samen met een groot aantal gebruikers, een prototype voor de Obsurv Rioleringsmodule in de steigers zetten.” Aanmelden is nog steeds mogelijk ([email protected]). Ook via ‘Ideas’ (dit is eerst een website, later een functie in Obsurv zelf) zullen gebruikers worden opgeroepen hun ideeën, wensen en suggesties te delen en te prioriteren. “Erg belangrijke input voor ons”, aldus Marijn. “En een goede manier voor ons om de ‘meest benaderbare en meest betrokken partner met erkende vakexpertise’ te zijn, óók digitaal!”
Beheercirkel
Na de ‘plenaire’ opening door Marijn, zoomde het programma in op enkele thema’s die momenteel zeer actueel zijn. Mark van Teijlingen (Projectleider Asfalt/Beheer/Gemeenten) legde uit hoe de Beheercirkel Assetmanagement glashelder in kaart brengt hoe alle niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) in het beheerproces samenhangen. Dit schept inzicht in het verband tussen ambities en beleidskeuzes enerzijds, en uitvoer en prestaties anderzijds.
IMBOR en Materialenpaspoort

Marijn van den Berg gaf in zijn sessie een verhelderende, maar ook realistische uitleg over de IMBOR in het algemeen. Wat is de prachtige ambitie waar we naartoe moeten werken met zijn allen? Maar ook: hoe gaan we te werk in de huidige fase waarbij IMBOR nog niet helemaal is wat het uiteindelijk moet zijn? En hoe ver zijn we met Obsurv?
De laatste vraag werd voor een groot deel beantwoord door Ernst van Zuilen (Adviseur Obsurv). Want in zijn sessie liet hij gedetailleerd zien hoe de gloednieuwe module Overige Objecten verregaande mogelijkheden biedt om al concreet met IMBOR aan de slag te gaan. Ook de ontwikkeling van het Materialenpaspoort kan worden versneld door gebruik te maken van de al beschikbare beheergegevens en de nieuwe module Overige Objecten. Onder andere aan de hand van een pilot van gemeenten Tilburg, Rotterdam en Zwolle liet Ernst zien hoe het Materialenpaspoort concrete stappen biedt voor iedere gemeente die werk wil maken van circulair beheer en materialengebruik.
Hands-on: tips and tricks
Tot slot was het podium gereserveerd voor Abiël Kuster (Specialist Obsurv). Aan de hand van begrijpelijke praktijkvoorbeelden liep hij de nieuwste Obsurv-modules door en gaf hij uitleg bij een aantal van nieuw doorgevoerde verbeteringen. Gemakkelijk, toegankelijk en leuk om thuis meteen uit te proberen.
Magische levenslessen

“Onze beslissingen bepalen de toekomst. Maar slechts 5 procent van onze beslissingen nemen we bewust. De rest gebeurt onbewust.” Dit waren ongeveer de woorden waarmee illusionist, Jan Reinder, zijn afsluitende sessie opende. En het bewijs van die stelling werd al snel geleverd. In de opnamestudio werd Stephanie Berendsen (Manager Product Marketing) genadeloos tot onbewuste beslissingen gemanipuleerd. Maar ook online en zelfs bij een van de deelnemers thuis wist Jan iedereen overtuigend in de luren te leggen. Maar zijn boodschap was precies wat we in deze tijd allemaal goed kunnen gebruiken: “Als we het echt proberen, en we krijgen wat positieve coaching en hulp van collega’s, dan kunnen we veel bereiken. Heel veel!”
Zelf aan de slag of meer informatie?
Als je thuis nog even zelf aan de slag wil met de ‘magic give-away’ of met ‘workout band’ uit de storybox die iedereen heeft ontvangen, ga dan meteen naar het gebruikersportaal, Mijn Obsurv. Daar vind je ook opnames en presentaties terug van de uitzendingen.
(Voor Mijn Obsurv is een inlog vereist. Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen login voor Mijn Obsurv, meld je dan even aan via onze helpdesk.)