Terugblik: dit was 2021!

Het einde van het jaar nadert. En dat is altijd een goed moment om even terug te blikken. Wat gebeurde er in 2021 in de openbare ruimte? En wat waren de thema’s, uitdagingen en oplossingen? In onze nieuwsbrief houden we je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Maar mocht je tóch iets gemist hebben, dan vind je hier nog een keer de meest gelezen berichten op een rij.

Uitdagingen

Een ding is zeker in de openbare ruimte, we zullen altijd te maken hebben met nieuwe uitdagingen die om antwoorden vragen. Zo werd 2021 onder andere het jaar van groeiend klimaatbewustzijn. En natuurlijk dienden zich ook weer andere vraagstukken aan. Want wat doet jouw gemeente om vorstschade te voorkomen, data nóg beter te beveiligen en snel en effectief een groenere gemeente te worden?

Oplossingen

Gelukkig leiden vraagstukken en uitdagingen vaak tot waardevolle en slimme oplossingen. Zo kunnen we 2021 markeren als het jaar waarin we de digitale wegenlegger, de module Infiltratievoorzieningen en de boomsortimentenlijst introduceerden. Verder lieten we onder andere zien hoe wegbeheerders goed gebruik kunnen maken van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens en hoe je met de API van Obsurv eenvoudig gegevens kunt uitwisselen tussen Obsurv en andere applicaties.

Obsurv in de praktijk

Dat gebruikers bepaald niet stilstaan in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, bleek ook dit jaar weer. Zo combineerde de provincie Noord-Brabant verschillende datasets met elkaar en kon de gemeente Bergen op Zoom dankzij een extra themakaart nóg efficiënter werken met de BomenApp. De gemeente Arnhem maakte data uit Obsurv op een interactieve manier inzichtelijk met het dashboard wegen. En met behulp van een bomenplanttool plantte de gemeente Weert iedere dag een boom.

Samenwerken

Tot slot, als er iets is wat de openbare ruimte kenmerkt, dan is het wel het gezamenlijke belang om tot goede oplossingen te komen. Denk bijvoorbeeld aan het NK Tegelwippen, waarbij organisaties en individuele deelnemers zoveel mogelijk zinloze tegels uit hun omgeving verwijderden. En de onthulling van een regenboogfietspad, waarmee instellingen op het Utrecht Science Park en de gemeente Utrecht een positief signaal wilden afgeven voor meer inclusiviteit, diversiteit en tolerantie.

Samenwerken en met elkaar het gesprek aangaan is ook altijd het doel van onze jaarlijkse evenementen. Dit jaar konden we af en toe weer bij elkaar komen, maar stonden we ook nog veel digitaal met elkaar in verbinding. Zo organiseerden we de Obsurv Gebruikersdag dit jaar zowel live als online en praatten we jullie regelmatig bij via webinars. Lees het terug in het verslagen van de Obsurv Gebruikersdag, het webinar over Obsurv 2.4 en het webinar Obsurv Riolering.

Blijf ook in 2022 op de hoogte

Dit was onze terugblik op 2021. Een jaar waarin veel gebeurde en veel is bereikt. Natuurlijk houden we jullie ook in 2022 weer op de hoogte van de ontwikkelingen. Heb je je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Meld je dan alsnog aan, zodat je niets hoeft te missen!

Wij wensen je alvast prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar vol inspiratie, innovatie en samenwerking!