API voor Obsurv

API: eenvoudig gegevens uitwisselen tussen Obsurv en andere applicaties

Met Obsurv werken vanuit een andere applicatie? Of data uit Obsurv eenvoudig combineren met gegevens uit andere systemen? Vanaf Obsurv 2.4 kun je met de API voor Obsurv direct in andere applicaties werken door eenvoudig data uit Obsurv te halen en te bewerken. Zo richt je je beheerprocessen nog efficiënter in, maak je optimaal gebruik van je Obsurv-data en houd je verschillende systemen synchroon.  

Wat is een API?

Een API is een techniek, waarmee twee programma’s gegevens kunnen uitwisselen. Je maakt als het ware een ‘ingang’ naar andere systemen om gegevens uit te wisselen. Zo zorg je ervoor dat de communicatie tussen Obsurv en een andere applicatie goed verloopt. Op deze manier kun je eenvoudig vanuit een andere applicatie data uit Obsurv raadplegen en direct bewerken.

Wat kun je met de API?

Met behulp van de API kun je dus informatie uitwisselen tussen Obsurv en andere applicaties. De data uit Obsurv is zo direct beschikbaar op andere plekken in de organisatie. Je hoeft dus niet meer te werken met exports of data te importeren in Obsurv. De API zorgt ervoor dat verschillende aan elkaar gekoppelde systemen synchroon blijven.

De provincie Noord-Brabant haalt bijvoorbeeld data uit Obsurv om dit te combineren met data uit andere systemen. Zo voeren zij eigen analyses uit om de veiligheid van fietspaden in kaart te brengen.

Een ander voorbeeld is de CollectorApp van Esri, waarmee je inspecties kunt uitvoeren. Via de API kun je direct gegevens uit Obsurv opvragen, bestaande objecten bijwerken of nieuwe objecten aan Obsurv toevoegen. Door de CollectorApp op de API van Obsurv aan te sluiten, kunnen de wijzigingen direct in Obsurv verwerkt worden en blijven beide systemen up-to-date.

Kijk hier naar een voorbeeld van aparte applicatie die gebruik maakt van een API van Obsurv.

Hoe maak je gebruik van de API?

Je kunt de API als het ware zien als een voorgeprogrammeerde ‘stekkerdoos’ voor Obsurv. Voor het gebruik moet nog wel een ‘stekker’ gebouwd worden, die hier op aansluit. Vanaf Obsurv 2.4 kun je in Obsurv een gebruiker autoriseren voor het gebruik van de API. Deze gebruiker kun je rechten geven voor (een deel van) de kenmerken van een object in Obsurv. Alleen deze objecten en kenmerken kunnen via de API geraadpleegd of gewijzigd worden.

Beschikbaarheid van de API

De API is vanaf Obsurv versie 2.4 beschikbaar voor alle inventarisatiegegevens van objecten in de modules in de nieuwe stijl. Dat zijn in Obsurv 2.4 de modules:

Bij verdere ontwikkeling van de API komen ook inspecteren, meldingen en plannen beschikbaar.

Wil jij gebruik maken van de API voor Obsurv?

Ben je benieuwd hoe jij de API voor Obsurv binnen jouw organisatie kunt toepassen? Of heb je vragen over de mogelijkheden van de API? Neem dan contact op met Foeke Menting of Marcel de Lange. Zij denken graag met je mee.