Webinar terugkijken? Ontdek wat allemaal kan met Obsurv 2.4

Kortgeleden hadden we al aangekondigd welke mogelijkheden Obsurv 2.4 te bieden heeft. Maar tijdens ons bijpraat-webinar op 8 april 2021 kon iedereen het ook met eigen ogen zien. 150 mensen volgden de presentatie van Marijn van den Berg (productmanager Obsurv) en de live demo van Ernst van Zuilen (projectleider Obsurv). Heb je het webinar gemist of wil je het rustig terugkijken? Dat kan via ons klantenportaal, Mijn Obsurv.

Obsurv 2.4 – van API’s tot wegenlegger

Aan de hand van de Obsurv Roadmap nam Marijn de laatste ontwikkelingen en wijzigingen door. Hij behandelde In vogelvlucht de belangrijkste nieuwe mogelijkheden van Obsurv 2.4. Hij vertelde over het weergeven en uitwisselen van data conform IMBOR en liet zien hoe het materialenpaspoort, de digitale wegenlegger en infiltratievoorzieningen een plek hebben gekregen in de nieuwste versie van Obsurv. Hij benadrukte het belang om over te stappen op de nieuwste beveiligingspatches (versie 2.2.2 en 2.4.1) en stond stil bij de nieuwe mogelijkheden voor API-koppelingen. Hierdoor kun je objectgegevens bijhouden en uitwisselen door een koppeling te maken met applicaties van externe partijen. Voorbeelden zijn de CollectorApp van Esri of de beheertoepassing van Speelplan.

Een van de belangrijkste vernieuwingen in Obsurv 2.4 is dat de originele module Overige Objecten is overgezet naar een vakdiscipline in de nieuwe stijl. In plaats van één grote module ‘Overige Objecten’ kun je daardoor verschillende vakdisciplines laten configureren. Dit biedt extra flexibiliteit, kaartinteractie en autorisatiemogelijkheden bij het beheren van je objecten in Obsurv.

Vooruitblik – Obsurv 3.0

Bij de blik vooruit lag de focus op Obsurv 3.0. Deze versie komt naar verwachting al na deze zomer uit. Een van de grote vernieuwingen zal opnieuw zichtbaar zijn bij de overige vakdisciplines. Omdat ‘inspecteren’ en ‘plannen’ volledig zullen zijn geïntegreerd, ontstaan er volwaardige vakdisciplines. Een aantal vakdisciplines die conform IMBOR zijn vastgesteld (en die verder geen specifieke inspectie- of begrotingssystematiek vereisen) komen tegelijk beschikbaar in Obsurv 3.0. Het gaat om de vakdisciplines Water, Faunavoorzieningen, Meubilair, Sport en Verkeer.

De verbeterde beveiliging rond de inlogprocedure zal standaard deel uitmaken van de nieuwe versie en SSO (Single Sign-On) wordt instelbaar. In Obsurv 3.0 worden naast functionele verbeteringen ook een aantal technische componenten van Obsurv geüpgraded naar nieuwe versies. Voor Obsurv 3.0 gaan we bijvoorbeeld over naar Oracle Application Express 20.2 en Oracle Database 19c. Lees ook ons eerdere bericht over Obsurv 3.0.

Externe ontwikkelingen

Het beheren van de openbare ruimte is een vakgebied dat continu in ontwikkeling is. Vanzelfsprekend is daarmee het slim beheren en gebruiken van de bijbehorende data ook continu in ontwikkeling. En dit beperkt zich niet enkel tot de data over de openbare ruimte, maar ook in samenhang tot andere data. Marijn ging tijdens het webinar kort in op enkele externe trends en ontwikkelingen waar vooral ook gemeenten de komende jaren mee te maken krijgen.  Zoals bijvoorbeeld  de SOR (Samenhangende Object Registratie), waarbij steeds meer de roep klinkt om ook BOR-data in samenhang met BGT, BAG en WOZ te brengen. Ook de modernisering van gemeentelijke ICT-systemen volgens het Common Ground-principe is iets om rekening mee te houden.

Obsurv IDEAS – voor al jouw verbetersuggesties

Tijdens het webinar werd extra aandacht gevraagd voor de lancering van Obsurv IDEAS. Gebruikers met verbetersuggesties kunnen hun ideeën rechtstreeks toevoegen. Maar net zo belangrijk is het feit dat zij kunnen zien welke suggesties anderen hebben, en daar hun reactie op geven of stem op uitbrengen. Dit biedt inzicht, transparantie en inspraak in het stellen van prioriteiten in de software-ontwikkeling.

Kijk het webinar en de live demo terug

Het laatste deel van het webinar was gereserveerd voor de live demo door Ernst. Vlot maar duidelijk leidde hij het online publiek door een aantal van de vernieuwingen in Obsurv 2.4.

Mensen die de demo willen terugkijken, kunnen daarvoor terecht op Mijn Obsurv. Daar vind je onder het menu ‘webinars’ de opname van dit webinar terug. Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen login voor Mijn Obsurv? Vraag deze dan aan via onze helpdesk.