Een prettige openbare ruimte. Voor iedereen!

Een openbare ruimte waarin iedereen zich thuis voelt. Daar staat iedere gemeente voor. In tijden dat de internationale LHBTI+-gemeenschap nog steeds harde klappen oploopt, wilden drie instellingen op het Utrecht Science Park een positief signaal afgeven voor meer inclusiviteit, diversiteit en tolerantie. In samenwerking met de gemeente Utrecht werd in juni 2021 op het wetenschapspark een regenboogfietspad onthuld. En met 570 meter lengte, bleek het ook meteen het langste regenboogfietspad ter wereld te zijn.

Regenboogpaden in Nederland

Tijdens Pride parades of andere speciale events zien we het vaker en over de hele wereld: straten, zebrapaden en voetpaden die tijdelijk meekleuren met de regenboog. Maar de afgelopen tien jaar heeft een toenemend aantal gemeenten in ons land er ook voor gekozen om zebrapaden of voetpaden definitief of voor langere tijd in regenboogkleuren aan te brengen. Naar schatting zijn er momenteel op zo’n 40 plaatsen in Nederland regenboogpaden of regenboogzebrapaden te vinden.

Recordhouder

Met het regenboogfietspad op het Utrecht Science Park is Utrecht niet alleen de nieuwste toevoeging aan deze bonte verzameling van paden, maar ook nog eens recordhouder. Het regenboogfietspad is 570 meter lang en daarmee meteen het langste regenboogpad ter wereld. De Universiteit van Utrecht, een van de initiatiefnemers, plaatste een video over het fietspad op haar YouTube-kanaal.

Een kleurrijk symbool

Het idee voor het Utrechtse fietspad werd in eerste instantie bedacht door Elias, een student van de Hogeschool Utrecht. In een open brief aan de instellingen op het Utrecht Science Park legde hij samen met de mede-initiatiefnemers uit wat hun wens was bij het realiseren van dit regenboogpad: “Een kleurrijk symbool dat blijvend beeldend aandacht vraagt voor diversiteit en inclusie op het gebied van culturele achtergrond, sekse, gender en seksuele diversiteit, mag niet ontbreken op een van de meest belangrijke studielocaties van ons land.”

Een opening tot meer gesprek

De creatie van het pad heeft tot veel media-aandacht en enthousiaste reacties geleid. Maar af en toe zijn er ook commentaren van mensen die minder te spreken zijn over het initiatief. Sommige mensen vragen zich hardop af of het geld niet beter op andere manieren had kunnen worden besteed, bijvoorbeeld door te investeren in voorlichting of schoolprogramma’s.

In een recent nieuwsbericht van de NOS, zegt Elias dat hij de ophef begrijpt. “Hiermee is zeker niet alles opgelost. Maar ik sta nog wel 100% achter mijn idee”, zegt hij. Hij blijft dan ook hopen dat het fietspad meer aandacht voor LHBTI+’ers oplevert. “Ik hoop dat voorbijgangers er nu meer over zullen praten. Dat je erover nadenkt waar het voor staat en dat je je er meer in verdiept.”

Obsurv

Als makers van Obsurv, het beheersysteem openbare ruimte van Sweco, zien wij het ook als onze taak om gemeenten en provincies te helpen met het creëren van een prettige, schone en veilige openbare ruimte waarin iedereen zich thuis voelt. Heb jij vragen hierover, neem gerust en vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.