Webinar Obsurv Riolering: het laatste nieuws en nieuwe ontwikkelingen

Er gebeurt op het moment veel in het vakgebied riolering. Om je op de hoogte te brengen van het laatste nieuws en de ontwikkelingen organiseerden wij op 19 oktober 2021 een webinar rondom Obsurv Riolering. De presentatie van Marijn van den Berg (productmanager Obsurv) en Joep Taminiau (adviseur stedelijk water) werd door ruim 80 mensen gevolgd. Heb je het webinar gemist? We vatten het hieronder nog even voor je samen.

Marijn trapte af en legde uit dat niet alleen de fysieke wereld behoorlijk aan het veranderen is, maar dat ook de digitale wereld in rap tempo verandert. “Veel softwareproducten gaan bijvoorbeeld over naar de Cloud. Daarnaast we gaan steeds meer richting Digital Twins en Smart Cities, die de stad weergeven en monitoren in een digitale vorm. Deze ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor steeds meer systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden. En om dit mogelijk te maken en de informatie kwaliteit hoog te houden, worden daarvoor steeds meer uitwisselstandaarden ontwikkeld. Ontwikkelingen waar wij als softwareleverancier ook op voorsorteren en onze software op aanpassen. En dat geldt ook voor Obsurv Riolering.”

Integratie RioGL

Marijn vertelt verder over de huidige situatie en de ontwikkelingen rondom Obsurv Riolering. De module Obsurv Riolering wordt stapsgewijs vernieuwd. Op dit moment maken gebruikers ook gebruik van de applicatie RioGL. Toch is het altijd de wens geweest om voor riolering, net als voor de andere disciplines in Obsurv, alle functionaliteiten binnen Obsurv te kunnen gebruiken. Daarom is eind vorig jaar een start gemaakt met de integratie van RioGL met de focus op objectenbeheer.

Een nieuwe versie van IMBOR

“Om objectenbeheer succesvol te implementeren in Obsurv Riolering is het wel van groot belang om dit op het juiste moment te doen”, legt Marijn uit. “In de tussentijd is bekend geworden dat er een nieuwe versie van IMBOR komt, waarin de structuur ingrijpend wordt veranderd. Dit is een wijziging, die veel impact heeft op het softwaresysteem. Daarom hebben we besloten om objectenbeheer pas verder te ontwikkelen als de nieuwe versie van IMBOR is uitgerold.”

Tijdens zijn presentatie benadrukte Marijn expliciet dat RioGL in de tussentijd blijft werken, zoals je dat gewend bent. “We blijven de applicatie ondersteunen en onderhouden. Met de integratie van RioGL worden de functionaliteiten in Obsurv uitgebreid en minstens op hetzelfde niveau gebracht als het huidige RioGL.”

Een nieuwe planning en roadmap

Natuurlijk zit Sweco in de tussentijd niet stil. Zo werken we aan Obsurv 3.0, waarin Obsurv een grote upgrade krijgt. De focus ligt onder andere op informatiebeveiliging, omdat dit steeds belangrijker wordt. De verwachting is dat Obsurv 3.0 in het eerste kwartaal van 2022 wordt uitgerold, inclusief GWSW-uitwisseling.

Daarna starten we met het ontwerpen van Obsurv Ribic als nieuw product in de Obsurv suite. Met deze inspectiemodule kun je inspectievideo’s van riolering bekijken en op basis van de beelden bepalen wat er precies moet gebeuren. Obsurv Ribic wordt naar verwachting eind 2022 of begin 2023 uitgerold.

Vanaf dat moment richten we de roadmap ook verder in op basis van beheerprocessen en niet meer op volgorde van vakdiscipline. Wil je meer weten over de roadmap van Obsurv? Tijdens de Obsurv Gebruikersdag op 16 november gaan we hier uitgebreid verder op in. Meld je nu alvast aan.

Met data op orde nu al heel veel mogelijk

Hoewel er in de toekomst veel ontwikkelingen aankomen, heb je met je data op orde ook nu al volop mogelijkheden om te innoveren en in te spelen op actuele ontwikkelingen, zoals klimaatadaptatie. Joep Taminiau legt uit dat je met de huidige software bijvoorbeeld al aan de slag kunt met risicogestuurd rioleringsbeheer, dashboards, de Staat van je straat en een operationeel jaarprogramma dat kan helpen om de juiste afwegingen te maken tussen budget, timing en veiligheid. Natuurlijk kunnen we je hierin begeleiden.

Meer informatie

Heb je het webinar gemist en heb je vragen over Obsurv Riolering? Neem dan contact op met Marijn van den Berg. Hij praat je graag nog even bij. En ook als je wel bij het webinar was, kun je met vragen uiteraard terecht bij Marijn van den Berg of Joep Taminiau.

Wil je de PowerPointpresentatie terugkijken? Dat kan via Mijn Obsurv. Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen inlog voor Mijn Obsuv? Vraag deze dan aan via onze helpdesk