Obsurv Gebruikersdag 2021: op weg naar de toekomst

16 november 2021. Voor de live deelnemers van de Obsurv Gebruikersdag moet het een verrassing zijn geweest, toen ze de Delorean tijdmachine uit ‘Back to the future’ geparkeerd zagen staan bij het Gasthuis in Utrecht. Maar ook de online deelnemers konden meegenieten toen de iconische auto op het scherm in beeld kwam. Gehuld in nevelwolken kwamen Marijn van den Berg (Productmanager Obsurv) en Stephanie Berendsen (Adviseur Product Marketing) tevoorschijn. Het was het begin van een Gebruikersdag waarin de toekomst op verschillende manieren centraal zou staan.

Op weg naar de toekomst

Alsof hij verslag kwam uitbrengen van een reis naar de toekomst, zo stapte Marijn het podium op. En eigenlijk was dat ook zo. Want in zijn openingssessie maakte hij met verschillende voorbeelden duidelijk hoe de enorme uitdagingen rond energietransitie, klimaatverandering, versterkingsopgave etc. onze wereld van morgen bepalen. Hij beschreef ook welke antwoorden mogelijk en noodzakelijk zijn. Niet alleen vanuit ons vakgebied, maar ook vanuit softwareontwikkeling en de manier waarop wij met standaardisering en veiligheid omgaan.

Digital twins, smart cities, sensoring, 3D-toepassingen, geautomatiseerde schadedetectie op basis van artificial intelligence… “Het zijn allemaal mogelijkheden die kunnen bijdragen aan onze oplossingen voor de toekomst”, stelde Marijn. “Maar alleen als onze data op orde is en er bij het uitwisselen van informatie en het koppelen van applicaties niet steeds weer dataverlies optreedt. En alleen als de veiligheid goed wordt bewaakt en we gezamenlijk de juiste standaarden hanteren.”

Marijn van den Berg over de ‘weg naar de toekomst

Standaardisering en fundamentele aanpassingen

Om de boodschap van Marijn ook vanuit een andere invalshoek toe te lichten, was Harro Verhoeven, productmanager bij het CROW, uitgenodigd. “Jullie data is goud waard”, zo maakte hij zijn publiek duidelijk. Data over de openbare ruimte is niet alleen van belang voor beheerders zelf, maar ook voor de hele organisatie, voor de bouwsector, de gemeente en uiteindelijk ook voor landelijke ontwikkelingen zoals de Omgevingswet, WIBON en een Digital Twin Leefomgeving.

“Jullie wereld is daarmee groter dan jullie eigen taak”, betoogde hij. Maar om dit soort integrale oplossingen mogelijk te maken is het noodzakelijk dat instanties als CROW, Geonovum, VNG, Kadaster standaarden op elkaar afstemmen. En dat Sweco en andere softwareontwikkelaars die standaarden ook aanhouden bij de ontwikkeling en doorontwikkeling van hun oplossingen. “Dat betekent dat er soms fundamentele aanpassingen moeten worden doorgevoerd”, benadrukte Harro. “Maar geef elkaar de tijd en ruimte om dit goed aan te pakken. Uiteindelijk gaat het ook heel veel opleveren!”

Digitale wegenlegger

Na een korte terugblik op het afgelopen jaar, en een vooruitblik op de Roadmap voor 2022 was het tijd voor een verhelderende sessie door Zarifa Abbasova (consultant Obsurv). Zij gaf uitleg over de ins en outs van de digitale Wegenlegger: een toekomstbestendige oplossing voor de vele gemeenten die nog met een (vaak verouderde) papieren legger en kaart werken.

Gemeente Hogeland: op weg naar integraal beheer

De praktijkcase kwam deze keer vanuit gemeente Hogeland. “Integraal beheer is onze stip aan de horizon”, vertelde Homme Joustra, beleidsmaker bij de gemeente. “Maar dat kan alleen als de data op orde is.” Vervolgens legde hij uit hoe de besluitvorming bij zijn gemeente steeds onderbouwd wordt met diezelfde data. Aan de hand van een verhelderende reeks voorbeelden liet hij zien hoe hij en zijn collega’s Obsurv-data en dashboards gebruiken om beleidsplannen, kwaliteitsscenario’s en begrotingen visueel in kaart brengen. Het was een uitnodiging voor alle deelnemers om ook eens na te denken hoe hun eigen organisatie gebruik zou kunnen maken van dashboards en visualisatietools.

Inspiratiesessie

Abiël Kuster, specialist Obsurv, en voor deze gelegenheid voorgesteld als de ‘Obsurv-tovenaar’, sloot het reguliere programma af met een sessie waarin hij een reeks aan inspirerende voorbeelden toonde van oplossingen die hij de afgelopen tijd was tegengekomen. Daarbij ging hij ook in op onderwerpen zoals de vernieuwde Obsurv-module Overige Objecten en een aantal tot de verbeelding sprekende datatoepassingen.

De inspiratiesessie van Abiël Kuster

Hoe word je echt kampioen?

De afsluiting was voor twee bekende Nederlanders. Voormalig topsporters Erben Wennemars en Rob Harmeling koppelden op komische wijze hun ervaringen en anekdotes aan een waardevolle boodschap. “Het gaat niet altijd om het doel, maar om de bedoeling.” Of anders gezegd: “Winnen is niet zoveel waard als we niet meer weten waarom we het ook alweer deden.”

Intussen lieten de heren het niet na om Marijn van den Berg zich een half uur lang op een hometrainer, op het podium, in het zweet te laten fietsen. En daarmee werd hij het levende toonbeeld van een ander inzicht dat de topsporters wilden delen: “De energie die je erin stopt, dat is óók belangrijk! En wie zich het beste aanpast aan onverwachte omstandigheden, die is een echte kampioen.”

Erben Wennemars en Rob Harmeling: Hoe word je echt kampioen?

Terugkijken?

Heb je de Gebruikersdag gemist, of wil je (een deel van) het programma nog een keer rustig terugkijken? Dat kan. Op ons gebruikersportaal Mijn Obsurv, daar vind je de afzonderlijke video-opnames van de verschillende sessies.

(Voor Mijn Obsurv is een inlog vereist. Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen login voor Mijn Obsurv, meld je dan even aan via onze helpdesk.)