Waar in de gemeente moet precies worden gemaaid en waar gesnoeid? In Rotterdam is dat tegenwoordig geen gepuzzel meer. Met Obsurv kan de gemeente alle data in 1 overzichtelijke kaart raadplegen. Deze ‘bestekskaart’ maakt gebruik van de groenbegroting waar de prijzen en maatregelen in zijn opgenomen en kan direct door naar de aannemer. Alle informatie visueel weergegeven in 1 digitaal systeem, dat is wel zo handig!
Groenbegroting op de kaart
Hoe werkt deze ‘bestekskaart’? De gemeente maakt hiervoor een nieuwe kaartlaag aan: ‘bestekken’. Voor Rotterdam is Obsurv inmiddels zo ingericht, dat per bestekspost te zien is op welke vlakken deze post betrekking heeft. Met deze informatie kan de groenbegroting heel makkelijk in een kaart worden weergegeven:
De kaart is gebaseerd op de begroting uit Obsurv. Hierin zijn alle besteksposten, hoeveelheden en prijzen opgenomen. Besteksposten, die kunnen bestaan uit verschillende maatregelen en bij meerdere beheergroepen kunnen horen, worden zichtbaar in de kaart. Hierdoor kunnen onderhoudswerkzaamheden veel eenvoudiger worden weergegeven. Is een beheergroep of onderhoudsniveau fout ‘benoemd’? Dan krijgt de bestekspost een afwijkende kleur in de kaart.
Wat zijn de voordelen?
De nieuwe kaart levert Rotterdam meerdere voordelen op. Jan Verhoeven (Functioneel beheerder Obsurv bij gemeente Rotterdam): “Men kan nu direct in de kaart controleren of de juiste onderhoudsmaatregel uit het bestek wordt weergegeven.” Tegelijkertijd worden vanuit de begroting in Obsurv de arealen van de betreffende maatregelen als catalogusnummer van de besteksposten aangemaakt.
Naast het eenvoudig zelf kunnen controleren van de gegevens, is ook realtime te zien hoe de kaart wijzigt. Daardoor hebben databeheerders meer grip op de gegevens. Een aanpassing wordt direct zichtbaar op de kaart, en daarmee dus ook eventuele fouten in de data.
Een ander voordeel heeft betrekking op zoeken op de kaart. Dat is ook heel eenvoudig. Klik een vlak aan en je ziet aan de kleuren en de legenda precies welke maatregelen hieraan gekoppeld zijn. Dat kan ‘maaien’ zijn, maar bijvoorbeeld ook ‘onkruidvrij maken’ of ‘kanten steken’. De uiteindelijke kaart kan als shape-file (of PDF) naar de aannemer, die de werkprocessen hierop aansluit. De kaart van Rotterdam wordt (dit jaar) ook nog traditioneel geprint. Voor de volgende aanbestedingen heeft de gemeente het voornemen alleen nog digitaal te werken.
Bekijk de video: hoe maak je een groenbegroting?
Het begint natuurlijk allemaal met een goede groenbegroting. Die maakt u eenvoudig zelf met Obsurv. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk dan de instructievideo: ‘Hoe maak je een groenbegroting?’. In de video legt Lammie Dijkstra u stap voor stap uit hoe het maken van een groenbegroting in zijn werk gaat met Obsurv.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder. Gebruikt u Obsurv maar heeft u nog geen inlog voor het klantenportaal? Deze kunt u aanvragen via de Obsurv helpdesk.
Blijf ook makkelijk op de hoogte van alle updates en video’s door u aan te melden voor de Obsurv nieuwsbrief. U ontvangt dan iedere maand een mail van ons met de laatste informatie rondom Obsurv.
contact