Primeur in Nederland: houten fietspad met ecodynamische verlichting

Nederland is fietsland. Waarschijnlijk is dat de reden dat veel innovatieve fietspaden als eerste in ons land worden getest. Na de lichtgevende fietspaden en fietspaden met zonnepanelen, is het nu de beurt aan het eerste houten fietspad. Deze zomer wordt in Drenthe een proeftraject van biocomposietmateriaal aangelegd door Grontmij (onderdeel van Sweco). De komende jaren zal worden onderzocht hoe het materiaal zich houdt en of de oplossing op grotere schaal kan worden toegepast. Het fietspad wordt ook voorzien van een ecodynamisch verlichtingssysteem.

Biocomposiet is recyclebaar en flexibel toepasbaar

Biocomposietmaterialen worden gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is minstens gelijk aan beton of staal en is 100% recyclebaar. Zowel het fietspad zelf als de masten en armaturen van de speciale verlichting bestaan uit biocomposiet.

Rudi van Hedel, projectmanager Biomassa & Biobased Economy bij Grontmij: “De biocomposietmaterialen zijn minder belastend voor het milieu om te produceren. Het zijn groene grondstoffen zodat ze bijdragen aan een Biobased Economy. Daarnaast zijn biocomposietmaterialen flexibel toepasbaar en demontabel waardoor je een fietspad eenvoudig kunt aanpassen aan de eisen van steeds meer diverse gebruikers.”

Ecodynamische verlichting zorgt voor energiebesparing

De ecodynamische verlichting werkt met duurzame LED-lampen en slimme sensoren waarmee de natuurlijke lichtkleuren in de ochtend, nacht en avond eenvoudig te volgen zijn. Hierdoor wordt de verstoring van de leefomgeving tot een minimum beperkt. Besparingen in energie worden bereikt door in de nachtelijke uren de verlichting te dimmen. Zodra de sensoren verkeersdeelnemers detecteren of als veiligheidsomstandigheden daarom vragen, zoals bij mist of een AMBERT-Alert, dan past het verlichtingsniveau zich automatisch aan.

Grontmij werkt samen in een breed consortium

Het ecodynamische fietspad wordt ontwikkeld door het consortium: Grontmij Nederland in De Bilt, EVA-Optic te Zwartsluis, Stenden Hogeschool in Emmen met Green PAC en Naftex in Wiesmoor (D). De ontwikkeling wordt organisatorisch en financieel ondersteund door Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe, het samenwerkingsprogramma ‘INTERREG V Nederland-Duitsland’ en is hiermee door de Europese Unie (EU) medegefinancierd. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn de verhoging van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio. Grontmij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanleg van het Eco-Dynamisch Fietspad.

Consequenties voor aanleg en beheer

Het onderzoek dat met de aanleg van start gaat, richt zich op aanlegmethoden, levensduur, fietscomfort, ecologie en kleurverandering. Het proeftraject bij Emmen is een duurproef van een aantal jaren, maar een eerste aantal resultaten wordt dit najaar al verwacht. Hopelijk wordt dan ook duidelijk of dit soort fietspaden op bredere schaal toepasbaar zullen zijn en welke consequenties dit zal hebben op de aanleg en het beheer van fietspaden.

Meer weten?

Rudi van Hekel Grontmij Wilt u meer weten over het ecodynamische fietspad neem dan contact op met  Rudi van Hedel , projectmanager Biomassa & Biobased Grontmij  [email protected]  T 06- 10 96 12 43
Raadpleeg de website van Grontmij Nederland als u meer wilt weten over ecodynamische verlichting.

 

Bent u vooral geïnteresseerd in het aspect van beheer openbare ruimte, al dan niet met betrekking tot dit soort nieuwe ontwikkelingen, neem dan contact op met een van onze adviseurs openbare ruimte voor een vrijblijvend adviesgesprek.