Parkje

Meer groen is gezond voor stad én inwoners

Steden zijn continu in ontwikkeling. Maar volgens een recent rapport van de Gezondheidsraad blijft het ‘groen’ in steden achter op alle veranderingen. Er is steeds minder recreatief groen te vinden, zo stelt de raad. En dat terwijl ‘gezond groen’ juist veel voordelen heeft voor een stad én haar inwoners. De raad adviseert dan ook om meer groen en recreatie aan te leggen in en om steden.

Meer groen is goed voor de stad

Steeds weer blijkt uit onderzoek de relatie tussen hoeveelheid groen in een woonomgeving en de gezondheid van de bevolking. Positieve gezondheidseffecten zijn bijvoorbeeld sneller herstel van stress, meer beweging en toename van sociale contacten. Recreatie in het groen is dan ook belangrijk voor de volksgezondheid, aldus de Gezondheidsraad.

Daarnaast vestigen bedrijven zich graag in een groene omgeving en wordt onroerend goed gewilder naarmate er meer groen is in de buurt. Daarmee kan groen de economische groei van een stad verder versterken. Ook helpt groen bij praktische problemen, zoals waterberging, verminderen van de luchtvervuiling en verkoeling bij hittegolven. Dit zijn allemaal voordelen die bij kunnen dragen aan het dagelijkse beheer van de stad.

Geen wettelijke belemmeringen

Volgens de Gezondheidsraad blijkt echter uit cijfers dat er een stijgend tekort is aan groene recreatie in stedelijke omgevingen. En dat tekort zal alleen maar groter worden: de bevolking groeit en vergrijst, waardoor straks meer mensen meer tijd hebben om buiten te recreëren.

Ondanks de positieve effecten is er dus toch een stijgend tekort aan groen. En dat terwijl er volgens de Gezondheidsraad geen wettelijke belemmeringen zijn om de groene recreatie in en om steden uit te breiden. De omgevingswet moet ruimtelijke ontwikkeling in steden makkelijker maken. Zo kan het groen ook makkelijker worden meegenomen in het plan voor de stad.

Beheersysteem noodzakelijk

Het is duidelijk: de gezondheidsraad geeft groen licht voor meer groen in de stad. Dit heeft een positief gezondheidseffect, het trekt bedrijven aan, én het helpt bij praktische uitdagingen zoals waterberging en verkoeling bij hittegolven. Kortom een positieve invloed op onze gehele leefomgeving.

Hoeveel groen u ook heeft in uw gebied, een goed digitaal beheersysteem is onmisbaar. Want al dat groen moet natuurlijk wel beheerd worden. Met Obsurv, het webbased beheersysteem van Sweco, maakt u de vierkante meters van het groen, de kwaliteit én de ligging inzichtelijk. Ook helpt het systeem u met plannen en begroten. Zo kunt u op basis van actuele data en verschillende kostenscenario’s de juiste keuzes maken.

Meer weten?

Wij zijn ervan overtuigd dat het beheren van onze leef- en werkomgeving makkelijker kan met Obsurv, maar zien is geloven. Wilt u met eigen ogen zien wat de mogelijkheden zijn van Obsurv? Vraag gratis een tijdelijke licentie aan. Als u behoefte heeft aan advies van onze groenspecialisten, neem dan contact met ons op.

De Gezondheidsraad is een adviesorgaan van de regering en het parlement. Download het volledige rapport via de website van de Gezondheidsraad.

contact