Koninginnebrug Rotterdam

3D informatie voor beheer openbare ruimte komt in zicht

Als objecten voor de openbare ruimte worden ontworpen, dan gebeurt dat tegenwoordig (bijna) altijd in 3D. Zeker bij civiele kunstwerken en grote bouwwerken is werken met BIM (bouwwerkinformatiemodel) daarbij de huidige standaard. Maar is het ook mogelijk dit soort 3D modellen te integreren in een beheerpakket? Want hoe handig zou het zijn om al die 3D ontwerpinformatie óók beschikbaar te hebben tijdens het beheer van die objecten? Sweco probeerde het uit en toonde samen met Manuela Manolova (TU Delft) aan dat deze integratie in Obsurv inderdaad mogelijk is. En dat zal in de nabije toekomst tot ongekende nieuwe mogelijkheden en voordelen leiden.

De wereld is 3D

Henri Veldhuis, Manager Business Development bij Sweco, steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Toen wij ons beheersysteem Obsurv in 2011 op de markt brachten, zagen we 3D al als een van de stippen aan de verre horizon. Maar intussen komt die stip steeds dichterbij. We zien overal dat de wereld 3D aan het worden is. Er komt een hele generatie aan die met Minecraft is opgegroeid en die werken in 2D niet eens meer zal accepteren. Daarom zijn we erg enthousiast met de eerste 3D integraties die we nu in Obsurv hebben weten te realiseren.”

Een brug is geen vlak

In gesprekken over 3D zijn bruggen altijd een geschikt voorbeeld, vindt Veldhuis. “Beheerpakketten voor de openbare ruimte maken momenteel zonder uitzondering gebruik van 2D-kaarten. Daarop zijn bruggen een vlakje. Maar eigenlijk is dat helemaal niet handig natuurlijk. Een brug bestaat uit allerlei onderdelen die misschien volgens een bepaalde cyclus onderhouden moeten worden. Of misschien zijn er onderdelen die in slechte conditie verkeren. Maar als je dat weet, dan is het natuurlijk nog veel handiger als je meteen in 3D kunt weergeven wáár die onderdelen zich bevinden!”

Meer dan een plaatje

“Maar het voordeel gaat veel verder dan alleen het plaatje”, voegt Veldhuis er meteen aan toe. En daarmee doelt hij op alle informatie die in de ontwerpfase van objecten wordt gebruikt. “Alles wordt tegenwoordig in 3D ontworpen. Maar ontwerpen is veel meer geworden dan het schetsen van een prototype op papier of het maken van een computertekening. Met BIM voeg je steeds meer – en steeds vaker automatisch – allerlei informatie toe aan je ontwerp. Als je in BIM bijvoorbeeld een lichtmast hebt getekend, dan staat in het systeem al automatisch uit welk materiaal die lichtmast bestaat, hoeveel jaar die mee gaat enzovoort.”

3D model brug

Ontwerpinformatie

“Dit soort ontwerpgegevens is gelinkt aan het 3D model” legt Veldhuis uit. “En ik vind het altijd erg zonde dat dit soort informatie praktisch verloren gaat als je de 3D modellen omzet in 2D kaarten. Als je de 3D modellen gewoon kunt overnemen in je beheersysteem, dan kun je ook alle ingesloten data blijven gebruiken. Als je dan op een brug klikt in je beheersysteem, dan zie je niet alleen de beheerinformatie (bijvoorbeeld wanneer de reling weer moet worden geverfd en hoeveel dat kost), maar ook alle informatie uit het ontwerp. Dan zie je bijvoorbeeld ook meteen de kleurcode, het type verf dat je moet gebruiken en alle andere technische details waar al over is nagedacht in de ontwerpfase.”

TU Delft

Gezien het bovenstaande is het geen toeval dat in het onderzoek naar de 3D mogelijkheden in Obsurv een brug als voorbeeld is genomen. Net zomin is het toeval dat de TU Delft bij dit onderzoek betrokken was. Veldhuis legt uit: “Sweco werkt op verschillende terreinen samen met de TU Delft, en we zijn blij dat we met enige regelmaat afstudeerders en stagiairs mogen ontvangen en begeleiden bij vraagstukken die voor de universiteit, maar ook voor ons van wezenlijk belang zijn. In dit geval was het Manuela Manolova die erin is geslaagd het BIM-model van een Rotterdamse brug in Obsurv op te nemen, en in die 3D weergave direct allerlei beheerdata uit Obsurv te integreren. Op termijn is het uiteraard onze ambitie dat we alle objecten in Obsurv op deze manier kunnen ontsluiten.”

Het belang van BIM

Of het al zover is? “Nee”, antwoordt Veldhuis onomwonden. “Natuurlijk zijn we als ingenieursbureau al lange tijd doordrongen van het belang van BIM. Dat geldt voor onze ontwerpers, architecten, adviseurs stedelijke ontwikkeling, noem maar op. En nu dus ook voor de ontwikkelaars van onze beheerprogramma’s. Daarmee lopen we behoorlijk voorop. Maar we weten ook dat nog lang niet al onze klanten hier klaar voor zijn. Maar het zit er absoluut aan te komen. En zodra er 1 of 2 grotere klanten aanhaken met de wens hier serieus werk van te maken, dan staan wij al in de startblokken. Zeker nu we met eigen ogen hebben gezien wat er mogelijk is.”

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over ons beheerprogramma, Obsurv? Of over de ontwikkelingen en mogelijkheden die wij zien voor de (nabije) toekomst? Neem vrijblijvend contact met ons op. En laat u ook informeren over de inspiratiesessies die wij sinds kort organiseren.

contact