Wist je dat… Obsurv 2.0 eraan komt?

Obsurv 2.0 komt eraan! In oktober wordt de ontwikkeling afgerond. Daarna wordt de versie uitgebreid getest, waarna Obsurv 2.0 voor iedereen beschikbaar is. Natuurlijk helpen onze adviseurs u graag als u wilt upgraden naar deze nieuwe versie. Daarbij raden wij u wel aan om eerst een goede impactanalyse uit te voeren. Bent u benieuwd naar de nieuwe versie? En wilt u weten wat u zelf kunt ondernemen om te zorgen voor een soepele upgrade? Lees snel verder!

Obsurv 2.0: BomenApp, BGT Berichtenverkeer en meer…

Het BGT-berichtenverkeer is ontwikkeld en gecertificeerd door Geonovum. De ontwikkeling van de BomenApp is in een vergevorderd stadium: de eerste bètatests door gebruikers hebben inmiddels plaatsgevonden. Naast deze grote ontwikkelingen zijn er nog vele vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd, zowel op functioneel als technisch vlak. Tijdens de Gebruikersdag op 1 november gaan we uitgebreid in op 2.0, dus kom vooral zelf kijken!

Upgrade naar Obsurv 2.0? Doe eerst een goede impactanalyse

Het is het raadzaam om eerst een goede impactanalyse uit te (laten) voeren, voordat u overgaat naar 2.0. Aandachtspunt hierbij is ook de (aanvullende) configuratie die nodig is tijdens of na de upgrade. En uiteraard is het uitvoeren van een goede controle op juiste inhoud en werking van het systeem een must.

De belangrijkste aandachtspunten bij een upgrade zijn:

 • Voldoet het systeem qua hard- en software aan de eisen voor Obsurv 2.0?
  Zo vereist Obsurv 2.0 bijvoorbeeld Oracle versie 11, en wordt Oracle 10 niet meer ondersteund. Dit punt is voor organisaties die gebruik maken van hosting in de Sweco Cloud minder relevant.
 • Is al mijn data correct overgezet bij een upgrade?
  Met name vanwege de nieuwe Richtlijn Boomveiligheidsregistratie (BVR) en het GegevensWoordenboek Stedelijk Water (GWSW) hebben er diverse datamodelwijzigingen plaatsgevonden. Uiteraard is de conversie van de data bij een upgrade uitgebreid getest, maar in uw situatie kunnen er specifieke gevallen voorkomen. Een goede controle na de upgrade is dan ook van essentieel belang.
 • Welke gebruiker specifieke configuratie moet aangepast worden na de upgrade?
  Heeft u bijvoorbeeld eigen geconfigureerde databaseviews, dan kan het zijn dat deze voor een correcte werking aangepast moeten worden na de upgrade (vrijwel zeker als het gaat om views gerelateerd aan boominspecties en riolering).
 • Welke zaken wil ik extra configureren om gebruik te maken van nieuwe functionaliteiten? Diverse nieuwe of aangepaste functionaliteiten (zoals 360° foto’s, WMTS, breinaald, beveiliging webservices) vragen om aanvullende configuratie voor optimaal gebruik. Van Obsurv of aansluitende processen. Het is belangrijke deze vooraf goed in kaart te brengen.
 • Wilt u het BGT Berichtenverkeer implementeren conform het StUF-Geo IMGeo koppelvlak? De implementatie van het StUF-Geo IMGeo koppelvlak vraagt meer voorbereiding, afstemming en configuratie los van de upgrade naar Obsurv 2.0. Het advies is dit als een aparte stap te bezien na een succesvolle upgrade naar Obsurv 2.0

Planning

De huidige verwachting is dat Obsurv 2.0 het einde van dit jaar beschikbaar is. Als u gebruikmaakt van Mijn Obsurv, dan kunt u de planning direct inzien (inlog vereist). Gebruikt u Obsurv, maar heeft u nog geen login voor Mijn Obsurv? Meld u dan aan via onze helpdesk.

Meer weten over Obsurv 2.0

Bent u van plan om naar deze versie over te stappen? Of wilt u meer informatie over ondersteuning bij de impactanalyse? Neem dan contact op met uw vaste Sweco-adviseur of met een van onze andere adviseurs, we helpen u graag verder.

contact