Opsporing verzocht: vocht in wegen!

Hoge grondwaterstanden hebben een nadelige invloed op de levensduur van wegen. Voor wegbeheerders is het dan ook van groot belang om vochtgerelateerde problemen in een vroeg stadium op te sporen. Maar hoe doe je dat op een betrouwbare manier zonder te boren en de weg te beschadigen? Sweco voerde samen met Miramap en Deltares onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat een combinatie van niet-destructieve methoden het beste resultaat levert.

Een gegronde reden tot zorg

Als gevolg van bodemverzakking in Nederland, neemt op veel plaatsen de grondwaterdiepte af. Bodemverzakking lijkt een traag proces, maar op sommige plaatsen in Nederland verkleint de grondwaterdiepte al met soms 30 centimeter in 10 jaar. Als je bedenkt dat de diepte van het grondwater onder het wegdek van Nederlandse wegen varieert van 1,5 m voor snelwegen tot 0,3 m voor gemeentelijke wegen op slappe bodem, dan is het niet moeilijk voor te stellen dat sommige wegbeheerders zich zorgen beginnen te maken.

Snelle, niet-destructieve methoden

Wegbeheerders hebben behoefte aan een goedkope, snelle en niet-destructieve methode om vochtgerelateerde problemen in een vroeg stadium op te sporen, gevolgen te voorspellen en kosten van maatregelen te bepalen. Een combinatie van Mira en grondradar (GPR) lijkt het meest geschikt: Mira (MIcrowave Radiometer) voor het ondiepe vocht (in asfalt en wegfundering) en GPR (Ground Penetrating Radar) voor het diepere vocht (in wegfundering en zandbed).

Mira en GPR onderzocht

Voor iedereen die meer wil weten over deze twee methoden en het onderzoek van Sweco, Miramap en Deltares: In maart 2016 verscheen in vakblad Land+Water een artikel over niet-destructieve methoden voor het opsporen van vocht. Het is geschreven door Jan Kollen (Sweco), Arjan Venmans (Deltares) en Yvette Pluijmers (Miramap).

Wegbeheer op basis van actuele gegevens

Zodra u beschikt over actuele metingen over de conditie van uw wegen, wilt u dit natuurlijk meenemen in uw algehele wegbeheerplanning. De aanpak van de meest urgente problemen zal naar voren worden gehaald, terwijl andere, minder dringende onderhoudswerkzaamheden later kunnen worden uitgevoerd. Een beheersysteem openbare ruimte, zoals Obsurv, kan ervoor zorgen dat u zelf beter overzicht heeft. En dat u beter overzicht kunt bieden aan anderen, bijvoorbeeld bestuurders en budgethouders.

Nog niet bekend met Obsurv?

Bent u nog niet bekend met Obsurv, maar wilt u graag meer weten? Begin dan eens met het aanvragen van onze gratis demoversie en neem aansluitend contact op met een van onze adviseurs voor vrijblijvend advies. Ook als u Obsurv al gebruikt, maar gewoon meer wilt weten over de mogelijkheden voor een efficiënter wegbeheer, dan kunt u ons uiteraard vrijblijvend benaderen.

 

demolicentie aanvragen