Kunnen de beheerkosten van uw wegen omlaag?

Met een CROW- gecertificeerd wegbeheerpakket kun je keuzes maken. Op de korte en langere termijn. Waar geef je meer en minder geld uit? En het maakt benchmarking mogelijk. Wellicht kunt u toch nog meer besparen dan u dacht.

Met minder budget veilige wegen garanderen en kapitaalvernietiging voorkomen

Dat is de uitdaging waar veel gemeenten voor staan. Onderhoudsbudgetten staan onder druk, dus ook de budgetten om wegen te beheren. Onderhoud uitstellen is negatief voor de veiligheid (en aansprakelijkheid). En leidt uiteindelijk tot kapitaalvernietiging. Obsurv, het webbased beheersysteem van Grontmij, is CROW-gecertificeerd voor wegen. En dat biedt o.a. keuzes in het bepalen van je kwaliteitsniveaus en daarmee mogelijkheden om te besparen.

Verschillende kwaliteitsniveaus kiezen met schaalbalken van het CROW

Radicaal de kwaliteit van je wegen omlaag brengen om kosten te besparen, is niet aan te raden. Obsurv biedt je de mogelijkheid om de kwaliteit van de wegen te bepalen overeenkomstig de schaalbalken van CROW. Daarmee zie je snel of het kwaliteitsniveau voor sommige type wegen kan worden verlaagd of dat het huidige kwaliteitsniveau te laag is en de veiligheid in het geding komt.

Begrotingen 5-10 jaar

Je kunt wegen selecteren waar het kwaliteitsniveau  omlaag kan (goede staat, geen intensief gebruik) en andere wegen waar het kwaliteitsniveau gelijk kan blijven of omhoog moet. Je kunt een begroting opstellen voor de komende 5 -10 jaar, waarbij je op een verantwoorde manier kosten kunt besparen. Zonder dat de veiligheid in gevaar komt of kapitaalvernietiging op de loer ligt.

Benchmarking: hoe gaan andere gemeenten om met wegbeheer en kosten?

Voor een goede benchmarking is het essentieel dat  gegevens op vergelijkbare wijze zijn gedefinieerd. Daarom is CROW-certificering zo belangrijk. Dan kun je gegevens en kosten echt vergelijken met andere gemeenten. En inzichten opdoen, hoe u wellicht nog beter om kunt gaan met uw onderhoudsbudget voor wegen en waar er nog kosten te besparen zijn.

Wilt u meer informatie over kostenbesparing met behulp van CROW-schaalbalken? Of nieuwsgierig naar Obsurv?
Neem contact met ons op, we vertellen u graag meer of komen langs voor een demonstratie. Of vraag heel eenvoudig een tijdelijke licentie aan en bekijk Obsurv met eigen ogen.

licentie