Obsurv Sweco views basisviews

Wist je dat… je het knipoppervlak van eenzijdig onderhouden hagen kunt aanpassen?

Ben jij op dit moment druk bezig met het berekenen en opstellen van bestekken? Een goed opgesteld bestek schept duidelijkheid, is objectief en meetbaar. Nauwkeurige berekeningen zijn hierbij onmisbaar. Obsurv ondersteunt en vereenvoudigt dit proces. Bereken jij ook de knipoppervlakten van hagen met Obsurv? Dan is het handig om extra op te letten bij eenzijdig onderhouden hagen. We leggen het graag even uit.

Knipoppervlakte berekenen met Obsurv

De knipoppervlakte van hagen wordt in Obsurv berekend op basis van de oppervlakte, de omtrek en de hoogte van de haag. Deze berekening kan alleen worden uitgevoerd als de hoogte van de haag bekend is. De formule voor de berekening is als volgt: Knipoppervlakte = (omtrek x hoogte) + oppervlakte. Vervolgens wordt bij een eenzijdig onderhouden haag de uitkomst nog gedeeld door twee.

Eenzijdig onderhouden hagen

Kort geleden merkte een Obsurv gebruiker op dat met deze formule soms te weinig oppervlakte wordt berekend. In het geval van eenzijdig onderhouden hagen blijkt dit inderdaad zo te zijn. Vaak worden hierbij namelijk alle kanten geknipt, behalve één van de lange zijdes. Bij de berekening wordt zowel de zijkant (omtrek maal hoogte) als de bovenkant (oppervlakte) gehalveerd. Voor de zijkant is dat terecht maar voor de bovenkant niet: die wordt helemaal geknipt of geschoren en niet maar voor de helft.

Oplossing in 4 stappen

Aangezien veel Obsurv-gebruikers op dit moment bezig zijn met het berekenen van de bestekken, laten we laten je graag zien hoe je dit eenvoudig zelf kunt oplossen met Obsurv. Zie de afbeelding hieronder en volg de 4 stappen:

  • Ga naar de lijst, druk op de knop Acties en gebruik de functie Berekenen
  • Voer geen kolomnamen in maar een lettercode. Lettercode ‘BA’ staat voor de lengte van het object (de lettercodes kunnen per Obsurv-versie verschillen)
  • Er wordt een extra kolom aangemaakt, om deze te bewaren sla je de lijst op als rapportindeling
  • De waarden in de extra kolom kun je optellen met de functie Groeperen/samenvatten, deze bevindt zich achter de knop Acties

Hiermee heb je de berekening voor eenzijdig onderhouden hagen aangepast. Je kunt de uitkomsten gebruiken voor het opstellen van de bestekken.

Meer informatie

Bovenstaande berekening geldt voor lijnobjecten. Voor vlakobjecten vervang je ‘N*BA’ door ‘BG’, de lettercode voor de oppervlakte van het object. Let op: de lettercodes kunnen per Obsurv-versie verschillen.

Heb je vragen hoe de hagen het beste kunnen worden opgeslagen, als lijnen of als vlakken? Neem dan gerust contact op met ons. Ook bij andere vragen over dit onderwerp helpen we je graag verder!