Groen en ruimte? U kunt het dak op!

De opmars van groene daken in Nederland komt aardig op gang. En dat is goed nieuws. Groene daken gaan langer mee en bieden warmte- en geluidsisolatie voor mensen in het gebouw. Maar collectief worden we er ook allemaal beter van. Want begroeide daken houden de temperatuur in steden in balans en zorgen voor een betere waterafvoer bij harde regenbuien. Helemaal leuk wordt het als daken ook nog eens veranderen in stadsparken. Groene daken als uitbreiding van de openbare ruimte.

De opkomst van groene daken

Wie zich verdiept in de geschiedenis van groene daken en dakparken, kan bijna niet om het stadhuis van Chicago heen. In 2001 liet burgemeester Daley op het dak van de monumentale City Hall een heus park aanleggen. En hoewel dit park niet (altijd) publiek toegankelijk is, is het wel altijd het leidende voorbeeld geweest in het beleid van Chicago om daken in de hele stad te vergroenen. Het initiatief leverde immers het bewijs dat de zomerse hitte boven het gebouw aanzienlijk minder was dan boven andere daken in de stad.

chicago roof garden_1
Chicago City Hall Roof Garden.

Vertraagde waterafvoer

Naast de verminderde hittevorming bieden groene daken een tweede belangrijk voordeel. Groene daken fungeren als een soort spons. Bij hevige regenval wordt een deel van het water door de beplanting opgenomen, de rest stroomt vertraagd af, waardoor het rioolsysteem minder zwaar belast wordt. Andere gemeenschappelijke voordelen die vaak worden genoemd, zijn de reductie van fijnstof door de planten, het feit dat er meer biodiversiteit mogelijk is in de stad en het uitzicht, tenminste, voor de bewoners die zich in nog hogere gebouwen bevinden rondom de groene daken. Voor de dakeigenaren zelf is er tot slot nog het voordeel dat een begroeid dak langer meegaat en een natuurlijke isolatie biedt tegen hitte en kou, en geluid.

Dakvergroening stimuleren met subsidies

Het begrip groene omvat zowel daken die met gras of vetplantjes zijn begroeid en niet betreden mogen worden, als begroeide dakterrassen en dakparken die een recreatief doel kunnen dienen. Wat ze gemeen hebben is de positieve werking op onze leefomgeving. Die is zo evident dat de meeste grote steden in ons land inmiddels subsidies beschikbaar stellen voor het vergroenen van daken. Aanvragen kunnen in de meeste gevallen worden gedaan door zowel particulieren als VVE’s en bedrijven. In Nederland wordt Rotterdam al jaren gezien als de grote voorloper bij de stimulans van groene daken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 220.000 m2 aan groene daken.

Van groen dak naar openbaar dakpark in Rotterdam

Sinds de aanleg van de stadstuin op de City Hall van Chicago heeft de tijd niet stilgestaan en zijn er wereldwijd talloze inspirerende voorbeelden van groene daktuinen ontstaan. En ook in die ontwikkeling mag Rotterdam zich best in de voorhoede scharen. Want waar anders vind de grootste dakboerderij van Europa waarbij direct met grond op dak wordt gewerkt? De Dakakker werd in 2012 geopend en is gelegen boven op het Schieblock, midden in het stadscentrum. En waar anders vind je het grootste dakpark van Europa? Het Dakpark Rotterdam werd in 2013 gecreëerd, boven op het dak van een winkelcentrum in Delfshaven. Het park is 1200 meter lang en 85 meter breed, ligt op 9 meter hoogte, en is openbaar toegankelijk.

Een groene toekomst ligt op het dak

Het mag duidelijk zijn. Er is in onze steden veel reden om het oppervlak van daken beter te benutten. Water opvangen, warmte absorberen, nieuwe biodiversiteit creëren. Het komt allemaal ten goede van onze leefomgeving. En waar mogelijk, kan het zelfs leiden tot uitbreiding van onze leefomgeving.

Meer weten?

Het aanbrengen van groen op daken is één van de maatregelen die u als gemeente kunt nemen om uw leefomgeving te vergroenen. Wilt u ook wel eens weten welke voordelen de inzet van extra groen zou hebben in uw gemeente? Onze groenspecialisten helpen u graag verder met het optimaliseren van het groen in uw gemeente.

Daarnaast bieden wij u graag advies over de mogelijkheden die ons beheersysteem, Obsurv, hierbij kan bieden. Vraag gratis een tijdelijke licentie aan. Of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

contact

Meer info:
www.dakparkrotterdam.nl
www.rotterdam.nl/groenedaken (ook video’s)