Gemeentelijke zorgplicht en processierups: hoe beperk je risico’s en kosten?

Door de warme winter moeten gemeenten veel vroeger dan normaal de strijd aanbinden met de eikenprocessierups. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Kenniscentrum Eikenprocessierups (ANP). Kosten voor beheersing bij gemeenten variëren van € 10.000  tot € 50.000 en ver daarboven.  

Gezondheidsklachten en zorgplicht

De eitjes van de rups komen door het zachte weer eerder uit; de eersten al begin april. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Ze kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen opleveren. Gemeenten hebben een zorgplicht tot het bestrijden van de overlast. Bovendien kunnen grote groepen processierupsen eikenbomen volledig kaal eten, ook geen wenselijke situatie.

Beheerkosten  € 10.000 – €  50.000 en ver daarboven

Niet alleen kost het geld om de rups te verwijderen, ook aan de verwerking van de resten die na verwijdering overblijven hangt een prijskaartje. In een landelijke enquête van de Plantenziektenkundige Dienst (nu NVWA Divisie Landbouw en Natuur) werd in 2007 al aangegeven dat 25% van de gemeenten kosten tussen € 10.000 en € 50.000 maakten.

Door de toename in de problematiek in de afgelopen jaren, zullen deze kosten voor veel gemeenten nu vallen in de categorie van € 10.000 tot € 50.000, maar ook budgetten boven € 50.000 zijn geen uitzondering meer. De kosten komen vaak ten laste van het budget openbaar groen.

Risico’s in kaart brengen en juiste beheerstrategie kiezen

Veel gemeenten moeten bezuinigen en tegelijkertijd  gezondheidsrisico’s voor burgers beperken. Dit kan door allereerst goed de risicogebieden in kaart te brengen. De overlast ontstaat op locaties waar veel mensen zijn, vooral bij woningen, intensieve fietsroutes en recreatiegebieden.

Bewaking het hele jaar door en regie houden bij uitbesteding

Na het kiezen van een beheersingsmethoden, zal (veelal) een professioneel bedrijf de maatregelen uitvoeren. Het is van belang dat de gemeente de regie houdt en ook betrokken is bij controle op de kwaliteit van de uitvoering. Het hele jaar door. En dat er een begroting wordt gemaakt voor de korte en langere termijn. Bij al deze zaken kan het gebruiksvriendelijke integrale beheersysteem Obsurv ondersteuning bieden.

Obsurv: strategisch en operationeel beheren

processierups wordpressGrontmij is ervan overtuigd dat het beheren van onze leef- en werkomgeving makkelijker kan. Daarom ontwikkelde wij Obsurv: het eerste echte integrale beheersysteem: plannen en begroten in één proces. Gebruiksvriendelijk en webbased. Met Obsurv krijg je niet alleen inzichten om strategische beheerkeuzes te maken, het ondersteunt ook het operationele beheer (inspecties en dagelijks onderhoud). Dit maakt Obsurv ook zo geschikt om in te zetten als hulpmiddel bij de keuzes, planning en monitoring van beheermaatregelen tegen de eikenprocessierups.

 

Inzicht in risicogebieden en toezicht externe partijen

Door bijvoorbeeld relevante informatie uit de groenmodule (eikenbomen met processierupsen) en informatie uit de module wegen (fietspaden) te combineren. Dit zorgt voor inzicht in risicogebieden, waarmee weloverwogen beheermaatregelen genomen kunnen worden. En doordat Obsurv webbased is, kunnen gegevens in het veld (uitgevoerde maatregelen, maar ook inspecties) direct verwerkt en bijgehouden worden op kantoor. Wat goed toezicht houden op externe partijen (en kosten) mogelijk maakt.

Meer informatie over bestrijding

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vorig jaar een Leidraad beheersing eikenprocessierups opgesteld. Deze bevat veel relevante informatie voor instanties en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het openbaar groen. Een deel van de informatie uit dit nieuwsbericht is hieruit afkomstig.

Meer informatie over Obsurv

Meer informatie over wat je allemaal kan met Obsurv en welke modules ons beheersysteem biedt kun je vinden op deze website. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer of komen langs voor een demonstratie. Of vraag heel eenvoudig een tijdelijke licentie aan en bekijk Obsurv met eigen ogen.

licentie aanvragen