eikenprocessierups bestrijden

Eikenprocessierups bestrijden: hoe houd je het beheersbaar?

Al jaren ondervinden we overlast de eikenprocessierups. De brandharen van de rupsen veroorzaken gezondheidsklachten, zoals irritaties aan de huid, luchtwegen of ogen. De combinatie van een warm en droog voorjaar en hevige onweersbuien met windstoten aan het begin van deze maand, maken dat het overlastseizoen dit jaar al vroeg begonnen is. Om de rupsenplaag te beheersen, lopen de kosten voor gemeenten hoog op. Hoe houden gemeenten deze problematiek beheersbaar? En hoe maken zij een begroting voor zowel de korte als de lange termijn?

Eikenprocessierups bestrijden: kosten voor gemeenten

Gemeenten kampen met de bestrijding van de overlast van de eikenprocessierupsen. Het kost niet alleen geld om de rups te verwijderen. Ook aan de verwerking van de resten die na verwijdering overblijven, hangt een prijskaartje. Door de toename in de problematiek in de afgelopen jaren, vallen de kosten voor veel gemeenten steeds hoger uit. Een voorbeeld is de gemeente Oude IJsselstreek: waar zij in 2017 nog 17.000 kwijt waren aan het bestrijden van eikenprocessierupsen, stond de teller in 2018 op 41.000 euro. Helaas zijn budgetten boven € 50.000 geen uitzondering meer. Doetinchem besteedde in 2018 zelfs 116.000 euro aan de bestrijding van de eikenprocessierups, een verdriedubbeling van de kosten van het jaar ervoor. De kosten komen vaak uit het budget voor openbaar groen.

Gemeentelijke zorgplicht en beheerstrategie

Dit voorjaar was het lekker warm en droog. Door het zachte weer komen de eitjes van de eikenprocessierups eerder uit. Daarnaast heeft het noodweer er begin deze maand voor gezorgd dat nesten vol rupsen uit de bomen vallen. Tijdens zo’n val verspreiden de rupsen de meeste brandharen. En juist die brandharen van de eikenprocessierups kunnen zeer hinderlijk zijn voor mensen en dieren.

Veel gemeenten moeten bezuinigen, maar vanwege hun zorgplicht moeten zij tegelijkertijd de gezondheidsrisico’s voor burgers beperken. Dit kan door allereerst goed de risicogebieden in kaart te brengen. De overlast ontstaat vooral op locaties waar veel mensen zijn, zoals bij woningen, intensieve fietsroutes en recreatiegebieden.

Na het kiezen van een beheerstrategie, moet een professioneel bedrijf de maatregelen uitvoeren. Sommige gemeenten leiden hier zelf mensen voor op. Om het overzicht te houden op de problematiek rondom de eikenprocessierups is het belangrijk dat de gemeente hierin de regie houdt en betrokken is bij de controle op de kwaliteit van de uitvoering. Het hele jaar door. Daarnaast is het van belang dat er een begroting wordt gemaakt voor zowel de korte als de langere termijn. Bij al deze zaken kan beheersysteem Obsurv ondersteuning bieden.

Breng risicogebieden in kaart met Obsurv

Beheersysteem Obsurv is uitermate geschikt als hulpmiddel bij de planning en monitoring van beheermaatregelen tegen eikenprocessierupsen. Het combineren van relevante informatie uit bijvoorbeeld de groenmodule (eikenbomen met processierupsen) en informatie uit de module wegen (fietspaden) zorgt voor inzicht in risicogebieden.

Met de bomenapp, die onderdeel is van de groenmodule, kunnen gemeenten bovendien op een gebruiksvriendelijke manier boominspecties organiseren. Met behulp van deze tools kunnen weloverwogen beheermaatregelen getroffen worden. En doordat Obsurv webbased is, kunnen gegevens in het veld (uitgevoerde maatregelen, maar ook inspecties) direct verwerkt en bijgehouden worden op kantoor. Dit maakt het mogelijk om goed toezicht te houden op externe partijen en de bijbehorende kosten.

Meer informatie over bestrijding eikenprocessierups

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een Leidraad beheersing eikenprocessierups opgesteld. Deze bevat veel relevante informatie voor instanties en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het openbaar groen.

Meer informatie over Obsurv

Wil je meer weten over de mogelijkheden, die Obsurv biedt? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer of komen langs voor een demonstratie. 

Foto boven artikel: Wikimedia Commons. Fotograaf: Kleuske.