Europese primeur met duurzaam asfalt

Op een innovatieve en duurzame manier wegen aanleggen. Een wens waar veel organisaties zich hard voor maken. En nu is er een primeur in Europa: provincies Noord-Brabant en Gelderland testen in samenwerking met BAM Infra op 2 proefstroken een nieuwe asfaltlaag die voor 93% uit gerecycled materiaal bestaat. Niet eerder werd asfalt met zo’n hoog percentage gerecycled materiaal in de praktijk getest. Het asfalt moet een goede oplossing bieden voor het huidige CO2-probleem.

Voordelen

De aanleg van wegen kost veel energie. Vooral de verhitting bij de productie zorgt voor veel CO2-uitstoot. Het duurzame asfalt brengt economische en ecologische voordelen met zich mee:

  • Lagere uitstoot: de productie vindt plaats bij een temperatuur van 105 graden in plaats van 160 graden bij conventioneel asfalt. Dit levert een verlaging van energie en CO2-uitstoot op van 30%.
  • Hogere hergebruikwaarde: de hergebruikwaarde van 93% is drie keer zo hoog dan de huidige percentages van gerecycled asfalt die op dit moment worden gebruikt.
  • Minder geluid: het asfalt kan zorgen voor een geluidsafname tot 7dB. Dit komt doordat de deklagen van het asfalt bestaan uit dubbele lagen zoab: zeer open asfalt beton. Bewoners kunnen hier blij mee zijn.

Proefstroken

De proefstroken zijn 1 kilometer lang en aangebracht op twee druk bereden wegen: de N279 Veghel/’s-Hertogenbosch en de N338 bij Doesburg. De proefstroken zijn resultaat van het Europese demonstratieproject LE2AP (Low Emission2 Asphalt Pavement).

Het belang van recyclen

In Nederland worden steeds minder nieuwe wegen aangelegd. Het belang van ‘horizontaal recyclen’ neemt toe. Grondstoffen uit asfalt kunnen op deze manier opnieuw gebruikt worden, zonder dat zij in waarde verminderen. En zodat er minder nieuwe, natuurlijke grondstoffen nodig zijn.

Duurzaam beheer

Duurzaamheid doet steeds vaker zijn intrede in het beheer van de openbare ruimte. Dankzij beheersystemen zoals Obsurv kunnen we steeds nauwkeuriger berekenen wat het beheer van onze wegen en de openbare ruimte gaat kosten. Een logische volgende stap is om te kijken naar wat de mogelijkheden en financiële gevolgen zijn om duurzame maatregelen te introduceren.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Over de vraag hoe u uw beheer van de openbare ruimte duurzamer kunt maken? Of over Obsurv, ons beheersysteem? Vraag een gratis demolicentie aan of neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij delen hun kennis en ervaring en denken graag met u mee.

contact