Extra bomen aangeplant langs weg

Europese Commissie maakt haast met klimaat: bomen, laadpalen en nog veel meer!

Europa in 2050 klimaatneutraal. Dat is het doel van de plannen die Eurocommissaris Frans Timmermans in december aan de Europese regeringsleiders voorlegde. De ambities zijn veelomvattend, de fondsen indrukwekkend en de plannen zullen grote invloed hebben op industrie, transport- en energiesector en landbouw. Daarnaast is het zeker dat een groot deel van de maatregelen direct zichtbaar zal zijn in onze leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het streven om 2 miljard bomen te planten en 1 miljoen laadpalen te realiseren.

Niets doen kost meer

Op 10 december 2019 publiceerde de Volkskrant als een van de eerste media over de klimaatplannen van de Europese Commissie. Over deze ‘Green Deal’ zal de komende tijd nog veel onderhandeld en gesproken worden. De benodigde fondsen en investeringen moeten nog worden goedgekeurd en verdeeld. Verschillende Europese landen verzetten zich tegen dit soort ambitieuze klimaatmaatregelen uit vrees voor hun economie. Maar in net zo veel Europese landen wordt juist met ongeduld gewacht op ingrijpende maatregelen die de klimaattransitie kunnen ondersteunen en versnellen. Daar wordt ingezien dat ‘nu niets doen’ op de lange termijn nog meer gaat kosten.

Klaar voor de toekomst

Bij Sweco zijn we dagelijks bezig met de toekomst. We helpen onze klanten met concrete maatregelen en slimme oplossingen die nodig zijn voor het realiseren van maatschappelijke ambities zoals klimaatadaptatie, slimme en duurzame mobiliteit, circulariteit, energietransitie en een gezonde en veilige stad. Dat zie je terug op alle niveaus van onze dienstverlening. Dus ook bij het beheer van de openbare ruimte en bij Obsurv.

Meer bomen

Neem het plan om 2 miljard extra bomen te planten. Waarschijnlijk moeten er nieuwe bossen worden aangelegd. Maar ook in de bebouwde omgeving brengen bomen veel voordelen. Denk aan CO2-opname, schaduw en een goede waterhuishouding. Maar hoeveel bomen kunnen er in jouw gemeente bij komen? En waar kun je die bomen kwijt? En ook: hoe zorg je ervoor dat je de juiste boom kiest op de juiste locatie? Want naast alle voordelen van bomen, zijn er boomsoorten met nadelen waar je rekening mee moet houden, zoals een sterke wortelopdruk of te veel bladafval.

Boomkeuzewijzer

Met de Boomkeuzewijzer van Sweco krijg je antwoord op bovenstaande vragen. De Boomkeuzewijzer analyseert jouw locaties en geeft je een selectie van boomsoorten die het meest geschikt zijn voor die plek. De Boomkeuzewijzer kijkt onder andere naar de afstand tot gebouwen, verlichting, ondergrondse infrastructuur, parkeerplekken, speeltuinen en wegen. En natuurlijk naar het bodemtype, vruchtbaarheid en grondwaterstand. Ook aspecten als de standplaats, aanwezigheid van oppervlaktewater, kans op strooizout en de soortendiversiteit zijn opgenomen in de tool. Alle filters kun je eenvoudig zelf aan- en uitzetten, passend bij de ambities en wensen van jouw organisatie. Lees meer over de Boomkeuzewijzer.

Extra laadpalen

En al die extra laadpalen? Die moeten ook ergens in de openbare ruimte komen te staan. Dus dan is het wel zo handig om ze in je beheersysteem op te nemen. Sommige gemeenten besteden het beheer van laadpalen en laadplekken volledig uit, andere houden het juist liever zelf in beheer, zodat zij direct inzicht hebben in het gebruik en hun beleid er sneller op kunnen aanpassen. In beide gevallen kan ons beheersysteem een rol spelen om het voor jou gemakkelijker te maken. Heb jij ze al in kaart gebracht?

Flexibel

In welke vorm de Green Deal uiteindelijk tot realisatie komt, is natuurlijk nog even afwachten. Maar als makers van Obsurv, het webbased beheersysteem voor de leef- en werkomgeving, volgen wij dit soort ontwikkelingen op de voet. Iedere dag opnieuw. Om zo ervoor te zorgen dat jij gebruik kunt maken van een beheersysteem dat niet alleen robuust en betrouwbaar is, maar ook zo flexibel dat je altijd nieuwe ontwikkelingen – zoals extra laadplekken of bomen – makkelijk kunt inpassen.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over de Boomkeuzewijzer, over het registreren van laadpalen, of over Obsurv en wat je allemaal nog meer met ons beheersysteem kunt doen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.