Valt er op verlichting flink te besparen of niet?

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dit kost ruim 2 miljard euro per jaar. Wat zijn de gemiddelde kosten voor aanschaf van lantaarnpalen, onderhoud en energieverbruik? En welke besparingen zijn mogelijk? De cijfers op een rij.

Lantaarnpaal LINKEDINNederland: een verlicht land

In 1570 werden in Den Haag de eerste 33 lantaarnpalen geplaatst. In 2014 is er amper nog een onbeschenen vierkante meter te vinden. Ze maken ons en onze omgeving zichtbaar en veilig, maar valt er op verlichting ook niet flink te besparen? Onlangs zette het programma de Rekenkamer  alle kosten op een rij.

Wat kost een lantaarnpaal?

Er zijn in Nederland 32.000 verschillende soorten lantaarnpalen. De Amsterdamse, klassieke gietijzerenpaal is één van de duurdere varianten, deze kost € 2.200,- per stuk. De gemiddelde standaard lantaarnpaal is een stuk goedkoper:

Paal             € 180,-
armatuur     € 190,-
aansluiten   € 200,-
Totaal         € 585,-

Energieverbruik: 110 miljoen euro per jaar

Per jaar per lantaarnpaal kost het gemiddelde energieverbruik € 31,- (60 watt). Er zijn 3 ½ miljoen lantaarnpalen in Nederland, dus het energieverbruik kost 110 miljoen euro per jaar.

Ledlampen versus gasontladingslampen

Een gasontladingslamp heeft 15.000 branduren = 625 dagen. Een ledlamp heeft 100.000 branduren = 4167 dagen. We kunnen 30% besparen op energieverbruik met ledverlichting, waarom zijn we in Nederland dan nog niet massaal overgestapt? Omdat ledlampen veel duurder in aanschaf zijn en deze kosten pas op de langere termijn terugverdiend worden.

hand met spaarvarkenBesparingsmogelijkheden op een rij

Onlangs bleek dat het licht uitzetten op de Nederlandse snelwegen meer kost (2 miljoen euro) dan de besparing oplevert (0,6 miljoen euro). Gelukkig is de situatie voor gemeente anders en zijn er reële mogelijkheden om flinke kosten te besparen:

  • licht uitzetten of dimmen in geselecteerde gebieden, afhankelijke van verkeers- en sociale veiligheid
  • vernieuwende vormen van verlichting, bijvoorbeeld led-verlichting in of langs de weg die aangaat zodra er een auto nadert en die de weg goed zichtbaar maakt
  • hoogrenderende armaturen en energiezuinige lampen

Goed doordachte lichtscenario’s en doorrekenen van kosten

Besparen op openbare verlichting, mag niet ten koste gaan van de veiligheid en het moet een reële kostenbesparing opleveren. Hoe pak je dit aan? Grontmij kan u adviseren en met ons beheersysteem Obsurv kunt u  verschillende lichtscenario’s berekenen. Per gebied (afhankelijk van het gewenste niveau van verkeers- en sociale veiligheid) kunnen maatregelen (zoals dimmen,uitzetten) ingevoerd en berekend worden. Ook is het mogelijk om de vervanging van verlichting op de korte en langere termijn te berekenen, inclusief het energieverbruik.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Obsurv en over de mogelijkheden om scenario’s en kostenbesparingen m.b.t. openbare verlichting door te rekenen? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer of komen langs voor een demonstratie.

 

contact