Straatverlichting op hondenpoep, kan dat?

Poep als brandstof. In de duurzame industrie wordt dat idee al op verschillende manieren onderzocht en ingezet. Maar dat je hondenpoep letterlijk kunt gebruiken om een straatlantaarn op te laten branden, dat idee is nog niet vaak toegepast. In het Verenigd Koninkrijk laat een particulier zien hoe hij deze oplossing in de praktijk heeft gebracht. Gratis straatverlichting én een schonere buitenruimte.

Te veel hondenpoep

Brian Harper woont in Malvern Hills, een landelijk gebied niet ver van de miljoenenstad Birmingham. Iedere dag opnieuw ziet hij tientallen wandelaars voorbij zijn huis lopen. En iedere dag zitten daar ook weer hondeneigenaren bij. Het probleem van hondenpoep op de wandelpaden nam toe. Ook het opruimen van de poep door de hondeneigenaren werkte niet afdoende. Want steeds vaker ook kwam Brian verdwaalde plasticzakjes met hondenpoep tegen. Hij besloot er wat aan te doen.

Eenvoudig idee

Geïnspireerd door een installatie die hij een aantal jaar geleden zag op een kunstmanifestatie in Boston, knutselde hij een eigen biogasinstallatie in elkaar. Het idee is eenvoudig. Hondeneigenaren kunnen (gratis) hondenpoepzakjes pakken die gemaakt zijn uit makkelijk verteerbaar materiaal. De hondenpoep wordt opgeraapt met het zakje, en vervolgens gaat de poep met zakje en al in de opvangbak van de biogasinstallatie. Na het deponeren van het zakje draaien de hondeneigenaren aan een hendel waardoor de poep in de vergister terechtkomt. Daarin wordt het afval afgebroken door micro-bacteriën. Het methaangas dat daarbij vrijkomt, wordt verzameld.

10 drollen goed voor 2 uur verlichting

Zodra het donker wordt, zorgt een sensor ervoor dat de gaslamp, die op de gasinstallatie is aangesloten, automatisch wordt aangestoken. Gedurende de eerste avonduren is het wandelpad verlicht. Volgens Brian zijn tien zakjes met hondenpoep al goed voor 2 uur verlichting. Het idee lijkt aan te slaan. Het wandelpad is veel schoner. En ligt er onverhoopt toch nog een hoopje, dan stapt Brian er ’s avonds in ieder geval niet meer in, dankzij de innovatieve straatlantaarn.

‘Sweet smell of succes’

Of dit idee op grote schaal in een stedelijke omgeving hetzelfde succes zou opleveren is een andere vraag. Maar dit soort kleinschalige, slimme ideeën kunnen weer inspireren tot andere innovaties. Oplossingen die misschien een duurzaam antwoord kunnen bieden op een lastige uitdaging: Hoe verminderen we de hoeveelheid hondenpoep(zakjes) in de buitenruimte? De BBC vond het idee van Brian in ieder geval de moeite waard. Onder de aansprekende titel ‘The sweet smell of success’ plaatsten zij een korte video over Brians uitvinding op hun website.

Innovatief beheersysteem openbare ruimte

Goede straatverlichting en een schonere buitenruimte zijn zaken waar u als beheerder van de openbare ruimte naar streeft. En ook de rest van de leef- en werkomgeving om ons heen wilt u zo goed en efficiënt mogelijk beheren. Met Obsurv, ons innovatieve web-based beheersysteem, willen wij u daarbij helpen. Maakt u nog geen gebruik van Obsurv, en wilt u weleens weten hoe innovatie er voor ons uitziet? Vraag de gratis demolicentie aan en neem contact op met een van onze adviseurs voor een nadere toelichting. Geheel gratis en zonder verplichtingen.

gratis demolicentie