streetview - metamorfoses openbare ruimte

Inspirerende metamorfoses in de openbare ruimte

Het doet een beetje denken aan een televisieserie van jaren geleden, waarin mensen een nieuw uiterlijk kregen: ‘Extreme Makeover’. Maar nu gaat het over de openbare ruimte. Hoe was het vroeger en hoe is het nu? Een internationaal designbureau kwam op het idee om oude beelden uit Google Streetview te vergelijken met nieuwe foto’s. Het resultaat is een database die laat zien hoe de openbare ruimte op veel plaatsen door de jaren heen is veranderd. Hoewel de site al een tijdje niet meer actief is uitgebreid, zijn er nog steeds veel inspirerende voorbeelden te vinden. Ook van plekken in Nederland.

Een leefbare openbare ruimte

Er wordt veel over gesproken in ons land. Het leefbaarder maken van de openbare ruimte. Meer ruimte voor voetgangers en fietsers, en het verminderen van het aantal auto’s in stadscentra. Maar hoe pak je dat aan? En tot welke zichtbare resultaten leidt dat dan? Omdat deze vragen en uitdagingen over de hele wereld bestaan, begon het designbureau URB-I voorbeelden te verzamelen van over de hele wereld van plekken waar hard is gewerkt om de werk- en leefomgeving te verbeteren.

Voor en na

Door oude beelden uit Google Streetview te verzamelen en de nieuwe erbij te zetten, krijg je goed zicht op de situatie vóór en na de ingrepen. In een periode van enkele jaren zijn sommige plekken dusdanig veranderd, dat ze bijna niet meer terug te herkennen zijn. De gekozen oplossingen zijn zeer divers. Soms eenvoudig en kleinschalig, soms radicaal en ingrijpend. Op de website van URB-I vind je vele voorbeelden van over de hele wereld. Ook voor Nederland en voor België werden een groot aantal aansprekende voorbeelden verzameld.

Streetview als archief van de openbare ruimte

Heb je zelf een plek die je interessant vindt om eens door de tijd te bekijken? Voor veel plekken is in Google Streetview een tijdbalkje beschikbaar met verschillende momenten door de jaren heen waarop opnames zijn gemaakt.

Een optimaal beheer van de openbare ruimte, nu en in de toekomst

Als makers van Obsurv, het beheersysteem openbare ruimte van Sweco, zijn wij ons ervan bewust dat je ook als beheerder moet kunnen inspelen op dit soort veranderingen en vernieuwingen in de openbare ruimte. Daarom is Obsurv het meest flexibele en gebruiksvriendelijke beheersysteem openbare ruimte. Als je Obsurv nog niet kent, dan nodigen we je uit om een gratis demolicentie aan te vragen. Neem daarbij ook vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs die jou graag nader uitleg geeft.