schone winkelgebieden schouwen obsurv

Hoe schoon is het winkelgebied bij jou in de buurt?

Hoe schoon is het winkelgebied bij jou in de buurt? Grote kans dat je nu denkt: ‘Dat hangt er maar van af waar je het mee vergelijkt’. Een terechte opmerking, want de beleving van ‘schoon’ is vaak subjectief. Toch bedacht Stichting Nederland Schoon een manier om de schoonheidsgraad van winkelgebieden meetbaar te maken. Op het Scorebord Schone Winkelgebieden vind je de scores terug van meer dan 450 winkelgebieden in meer dan 100 deelnemende gemeenten. De ranglijsten maken het mogelijk scores onderling te vergelijken en bieden daarmee mogelijk nieuwe inzichten in het behaalde kwaliteitsniveau.

Gezamenlijke taak

Winkels kunnen niet zonder mensen. Daarom is iedereen het erover eens dat winkelgebieden aantrekkelijk, veilig en schoon moeten zijn. De beleving van winkelgebieden wordt bepaald door een groot aantal uiteenlopende factoren, zoals zwerfafval, afvalbakken, graffiti, gevels, decoratief groen, bestrating etc. Beheerders openbare ruimte, ondernemers én burgers hebben hier een gezamenlijke taak.

Meetbaar

Om alle betrokkenen te helpen hun winkelgebied beter op orde te houden, bedacht Stichting Nederland Schoon enkele jaren geleden een manier om al die verschillende factoren meetbaar en inzichtelijk te maken. In het Scorebord Schone Winkelgebieden worden aan de hierboven genoemde criteria scores toegekend op basis van interviews met klanten, ondernemers en de bevindingen van observatieteams.

Ranglijst

Gemeenten en winkelcentra die zich hebben aangemeld, worden meegenomen in de metingen van de vaste criteria en de monitoring van de klantbeleving. De metingen worden verwerkt in ranglijsten en één keer per jaar wordt er een prijs uitgereikt aan het schoonste winkelgebied van Nederland. Dit jaar, 2019, was Centrum Delden in de gemeente Hof van Twente de winnaar. Het winkelcentrum werd door bezoekers als zeer aangenaam beoordeeld, en er was veel waardering voor de betrokkenheid van zowel winkeliers als de gemeente.

Vergelijken

Met de ranglijsten en de jaarlijkse verkiezing wordt natuurlijk geprobeerd de competitieve motivatie te prikkelen bij alle partijen om hun winkelgebied extra goed schoon te houden. Maar voor beheerders openbare ruimte is het meest interessante misschien wel, dat zij voor het eerst kunnen zien hoe de winkelgebieden in hún gemeente het doen in vergelijking tot de rest van Nederland. Vervolgens kunnen zij dit spiegelen aan het ambitieniveau dat hun gemeente hanteert voor het beheer van de openbare ruimte.

CROW-beeldlatten

Veel gemeenten bepalen dat ambitieniveau op basis van de zogenaamde CROW-beeldkwaliteitsniveaus Het feit dat de observaties voor het Scorebord Schone Winkelgebieden ook gebaseerd zijn op de CROW-beeldlatten, maakt het des te interessanter voor gemeenten om deel te nemen aan de monitoring en zich te verdiepen in de resultaten. Komt het gekozen ambitieniveau van jouw gemeente terug in de behaalde scores?

De scorelijsten zijn te vinden op het dashboard Schone Winkelgebieden. Hier vind je naast de ranglijsten nog veel meer data, kaarten en trendinformatie op basis van alle deelnemende winkelcentra en gemeenten.

Schouwen

Natuurlijk ben je als gemeente niet alleen geïnteresseerd in winkelgebieden, maar wil je ook weten of jouw ambitieniveaus voor andere delen van de openbare ruimte worden behaald. Om dit te bepalen moet je ter plekke gaan schouwen. En als jij – net als gemeente Hof van Twente – gebruiker bent van Obsurv, dan weet je misschien al dat je dat schouwen prima met Obsurv kunt doen, op basis van de CROW-beeldlatten of je eigen criteria. Zo kun je de vooraf ingestelde ambities en de resultaten van het schouwen direct naast elkaar inzichtelijk maken.

Demovideo: schouwen met Obsurv

Ben jij gebruiker van Obsurv, maar weet jij nog niet wat de mogelijkheden zijn om te schouwen met Obsurv, bekijk dan de demovideo op Mijn Obsurv (inlog vereist). Hierin legt projectleider, Jan van Malenstein, in minder dan 15 minuten uit hoe je dat het beste aanpakt.

Contact

Ben je nog geen gebruiker van Obsurv, maar wil je toch meer weten, neem dan even rechtstreeks contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.