Sweco ontwikkelt methodiek voor risicogestuurd beheer met Obsurv

In samenwerking met Paul van Wee van de Universiteit Twente ontwikkelt Sweco momenteel een methodiek voor het risicogestuurd beheren van gemeentelijke wegen. Dit zal ook de eerste casus zijn in het ontwikkelen van een algemene methodiek die met Obsurv ingezet kan worden.

Verschillende factoren wegen mee bij risicogestuurd beheer

Grontmij bezit veel expertise op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit, twee aspecten die bij risicogestuurd beheer duidelijk kunnen worden meegewogen. Andere belangrijke factoren zijn onder andere de veiligheid en het aanzien van een weg.

Verantwoord prioriteren

Tegenwoordig is het wegbeheer nog grotendeels kwaliteitsgericht. Door te kijken naar bredere prestaties en risico’s op de maatschappij ontstaat een beter beeld van de maatschappelijke functievervulling van een weg en ontstaan bewustere prioriteiten in het wegbeheer. In het geval van bezuinigingen kunnen zodoende bewuste keuzes worden gemaakt om verantwoorde risico’s te accepteren bij een verlaging van de onderhoudskosten.

Wie doet mee aan ons onderzoek?

We komen graag in gesprek met meerdere wegbeheerders die bezig zijn met risicogestuurd beheer of daar interesse in hebben. Daarnaast zijn wij op zoek naar een concrete case om uit te voeren. Bent u benieuwd naar het onderzoek of wilt u aan het onderzoek deelnemen, neem dan contact met ons op. Bel 0800 – 0224401 of stuur een e-mail met uw gegevens naar [email protected].