Digitale LIOR

Flexibiliteit met de Digitale LIOR en een koppeling met Obsurv

Als gemeente heb je dagelijks te maken met nieuwe inzichten, afspraken en wetgeving. Veelomvattende onderwerpen zoals de energietransitie, circulaire economie en de nieuwe Omgevingswet zijn aan de orde van de dag. Dit betekent ook dat de eisen, die aan de leefomgeving gesteld worden, regelmatig wijzigen. De nieuwe Digitale LIOR is overzichtelijk en flexibel, waardoor wijzigingen eenvoudig kunnen worden doorgevoerd.

De Digitale LIOR

In een Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR) beschrijf je als gemeente aan welke (technische) eisen de openbare ruimte moet voldoen. Deze eisen hebben onder andere betrekking op infrastructuur, groen, water en speelvoorzieningen. De LIOR biedt richtlijnen bij de planuitwerking voor zowel de eigen organisatie als voor externe partijen.

Een LIOR is dus een gezamenlijke set aan eisen, die wordt opgesteld door beleidsmedewerkers van de gemeente, het gemeentelijk ingenieursbureau en door beheerders van de openbare ruimte. Tot voor kort werd de LIOR in boekvorm of als pdf-document gepresenteerd en was vervolgens 5 tot 10 jaar geldig. Deze handboeken waren echter niet zo gemakkelijk te bewerken. 

Daarom heeft Sweco nu een Digitale LIOR ontwikkeld, die snel overzicht biedt én eenvoudig aan te passen is. Actuele uitdagingen, zoals klimaatadaptatie, de energietransitie, circulair beheer en de nieuwe Omgevingswet vragen namelijk om flexibiliteit. Richtlijnen voor de inrichting van de openbare ruimte veranderen sneller dan ooit. Een LIOR is dus niet in beton gegoten. In overleg met de beheerders van de openbare ruimte is het in de Digitale LIOR mogelijk om hier van af te wijken.

Gebruiksvriendelijk en actueel

In de Digitale LIOR krijg je met een paar simpele muisklikken alle eisen en milieutechnische aspecten voor een projectgebied in één overzicht. Dit overzicht kun je tijdens de gehele planvoorbereiding raadplegen. De koppeling met de kaart zorgt ervoor dat alleen de eisen getoond worden, die in het betreffende plangebied gelden. Door verschillende kaartlagen te combineren worden ook de kansen en risico’s in het gebied zichtbaar. Ga je in een bepaald gebied aan de slag? Dan krijg je dus een melding wanneer er in dat gebied ook een andere opgave ligt, bijvoorbeeld als het riool vervangen moet worden. 

Koppeling met Obsurv

Het unieke aan de LIOR van Sweco is dat het een digitaal product is en er een koppeling is gemaakt met Obsurv. Hierdoor kun je tijdens het planvormingsproces te allen tijde de huidige situatie van het gebied erbij pakken door de Digitale LIOR te openen. De Digitale LIOR brengt dus zowel de eisen waar de openbare ruimte aan moet voldoen als de huidige situatie op één plek bij elkaar. Dit zorgt voor heldere en minder foutgevoelige planvorming.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een webbased LIOR, die flexibiliteit en overzicht biedt? Of wil je meer weten over de koppeling met Obsurv in de Digitale LIOR? Neem dan contact op met Rob Krom.