Zo voldoe je aan de WIBON

Eerst was er de WION en nu de WIBON: Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten. Doel van de WIBON is om graafschade te voorkomen en veiligheid te bevorderen, want in de Nederlandse bodem liggen veel kabels en leidingen. Ben je netbeheerder? Dan krijg je te maken met een aantal nieuwe wettelijke verplichtingen. Technisch complex? Wij helpen je graag.

90 tevreden netbeheerders: overheden, industrie en terreinbeheerders

De verplichting voor netbeheerders om gegevens over hun kabel- en leidingnetten uit te wisselen, is natuurlijk niet nieuw. Dit is iets wat wij al jaren voor organisaties verzorgen, Sweco ontzorgt ruim 90 netbeheerders. Niet alleen gemeenten en provincies, maar ook industriële bedrijven en terreinbeheerders. Een greep uit onze klanten:

Gemeente Heerenveen, Schouwen-Duiveland, Aa en Hunze, Hof van Twente, Bergen op Zoom, Bronckhorst, Delft, Heerde, Lelystad, Montferland, Noord-Beveland, Sittard-Geleen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zuidplas, Provincie Noord-Brabant, Amsterdam UMC, BP Europe SE – BP Nederland, Heros Sluiskil, SuikerUnie, en Heineken.

Achtergrondinformatie WIBON

Waarom is de WIBON ingevoerd? En wat houdt het concreet in? De WIBON moderniseert en digitaliseert de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie. Grondroerders moeten graafwerkzaamheden met een zogeheten Klic-melding doorgeven aan het Kadaster (KLIC: Kabels- en Leidingen InformatieCentrum). Netbeheerders moeten gegevens centraal digitaal aanleveren en in vectorformaat bij het Kadaster. Dit is o.a. nodig voor mobiele toepassingen zoals smartphones en tablets.

Doel van de WIBON is om graafschade te voorkomen en om te voldoen aan de Europese INSPIRE-verplichting (waarbij gegevens van openbare transportnetwerken (nutsvoorzieningen) continu en openbaar beschikbaar moeten zijn). Uiteindelijk levert deze wet veel voordelen op voor zowel netbeheerders als grondroerders. Graafschade zorgt voor veel overlast en kost veel geld. Daarnaast zorgt digitalisering voor minder administratieve lasten, informatie is sneller beschikbaar en het leidt tot meer gebruikersgemak.

Uiterlijk 1 juli 2019 aansluiten op de centrale voorziening van het Kadaster

Als netbeheerder ben je zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van beheerdata van leidingen en het ophalen van graafberichten. Vanaf januari 2019 kon je netgegevens centraal opslaan bij het Kadaster. Per 1 juli 2019 kun je alleen nog vectordata aanleveren aan het Kadaster. Dat klinkt wellicht ingrijpend, maar wij hebben een applicatie ontwikkeld waarmee je dit eenvoudig zelf kunt doen. En waarmee je aan de nieuwe wetgeving voldoet.

Voordelen op een rij

Met onze applicatie Obsurv WIBON Uitwisseling kun je met 1 druk op de knop zelf gemakkelijk je gegevens uploaden naar het kadaster. De voordelen op een rij:

  • Kabel- en leidingdata wordt automatisch verzameld en gecontroleerd
  • Data wordt automatisch geüpload naar het Kadaster
  • Er zijn geen aparte conversies nodig voor een aanlevering
  • De WIBON-applicatie bevat een archieffunctie van alle aanleveringen
  • Graafmeldingen worden automatisch opgehaald

Gemeente Hof van Twente en Noordwijk als eerste aangesloten

Begin januari 2019 waren gemeenten Hof van Twente en Noordwijk al succesvol aangesloten! Zij gebruikten hiervoor de applicatie Obsurv WIBON Uitwisseling van Sweco. Noordwijk en Hof van Twente zijn koplopers, die samen met de gemeente Apeldoorn als een van de eerste gemeenten zijn aangesloten in Nederland.

Ook met 1 druk op de knop voldoen aan de wettelijke verplichting?

Wil je meer informatie over wat wij voor je kunnen betekenen en wat de kosten zijn? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte (Gerard Blok, +31 6 51575152, Gerard.Blok@sweco.nl). Zodat wij je net als de andere 90 netbeheerders kunnen ontzorgen, geautomatiseerd en tegen een aantrekkelijk tarief.

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte