Op 23 maart ging de Landelijke Opschoondag weer van start. Op deze dag zetten gemeenten, bedrijven, beheerders en inwoners zich extra in om Nederland schoon te houden. Misschien deed jouw gemeente mee. Maar ook als je niet hebt meegedaan, is het een goed moment om weer eens te checken of er tips of nieuwe inzichten zijn die jouw dagelijkse aanpak als beheerder openbare ruimte weer kunnen verbeteren. Want over één ding is iedereen het eens: Nederland schoon houden, daaraan werk je iedere dag!
Ergernis
Natuurlijk, bijna iedereen stoort zich er wel eens aan: ronddwarrelende plastic zakjes, flesjes in de struiken of op straat, peuken op de grond, vastgeplakte kauwgomresten. Oftewel: zwerfafval. Een vervuilde omgeving leidt tot nog meer vervuiling en draagt bij aan een gevoel van ergernis. Ook zijn mensen bezorgd over het aanzien van hun eigen woonwijk. En die zorg is terecht. Zeker op het moment dat je je beseft dat het maar liefst 20 jaar duurt voordat een stukje kauwgom is vergaan. Om over de 50 jaar voor een blikje, of de praktisch oneindige levensduur van petflesjes nog maar te zwijgen.
Opruimhond als inspiratie
Burgers hebben last van zwerfafval en zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. Soms leidt dit tot initiatieven die zelfs de landelijke media halen. Want Alex, de baas van ‘opruimhond’ Joy, is dan misschien nog geen bekende Nederlander, zijn hond is hard op weg om dat wel te worden. Hond Joy is in twee weken tijd getraind om petflessen en ander zwerfafval te zoeken, gewoon tijdens het uitlaten. En kennelijk doet hij dat zo goed, dat baas en hond hun verhaal al een keer mochten doen bij RTL Late Night. Volgens zijn eigenaar vindt Joy dat net zo leuk als met een bal spelen. Het levert dagelijks meerdere plastic flesjes op die anders in het milieu zouden blijven liggen.
Intussen hebben baas en hond een stichting opgericht en vindt hun voorbeeld navolging in binnen- en buitenland. In Nederland zouden maar liefst 140 honden al op deze manier plastic flesjes en ander zwerfafval verzamelen tijdens het uitlaten. En met een hondenpopulatie van 2 miljoen, is Nederland een land waar de opruimhond in de toekomst zomaar een nog veel grotere bijdrage zou kunnen leveren aan de oplossing van het afvalprobleem.
Wat gebeurt er in jouw wijk of gemeente?
Bovenstaand initiatief is sympathiek en letterlijk aaibaar. Maar er is natuurlijk op veel meer manieren actie te ondernemen tegen zwerfafval. Het aantal opruimacties en deelnemers aan de Landelijke Opschoondag neemt gestaag toe met de jaren. Vorig jaar, met de 16de editie deden in totaal al 130.000 mensen mee. Op de site van Nederland Schoon kon je via de kaart zien welke opruimacties waren aangekondigd en kon je inzoomen op jouw eigen gemeente en eigen wijk. Op die manier kon je ook zien of er lopende acties zijn waarbij je je als particulier, school of bedrijf kon aansluiten.
De Landelijke Opschoondag is daarmee een jaarlijkse actie die veel particuliere inwoners tot actie lijkt te bewegen. Maar ook gemeenten zijn steeds vaker betrokken bij de initiatieven. Dat is ook logisch want als het gaat over afval langs sportvelden, bij scholen of winkelcentra, dan zullen mensen al gauw in de richting van hun gemeente wijzen. Daarom gaat het tijdens de Landelijke Opschoondag ook over vragen als:
- Hoe zorg je als gemeente voor schone sportaccommodaties?
- Hoe zorg je dat afvalbakken beter worden gebruikt?
- Hoe voorkom je dat mensen afval naast een volle container plaatsen?
- Hoe vergroot je het bewustzijn over zwerfafval onder jongeren?
Inzicht noodzakelijk
Op de website van Nederland Schoon kun je als gemeente over bovenstaande onderwerpen niet alleen een grote hoeveelheid handreikingen vinden, maar ook veel praktijkvoorbeelden van hoe gemeenten bepaalde vraagstukken oplossen. Daarbij staat de beleving van burgers en de samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, scholen en inwoners steeds nadrukkelijker centraal.
Maar welke aanpak je als gemeente ook kiest, zonder duidelijk inzicht in de huidige situatie, wordt het moeilijk om een effectieve aanpak en heldere doelen te bepalen. En voor dit inzicht zijn actuele data en een modern beheersysteem onontbeerlijk.
Meer weten?
Wil jij weten hoe wij denken dat Obsurv, de webbased beheeroplossing van Sweco, kan bijdragen aan een efficiënte aanpak van zwerfafval in jouw gemeente? Of wil je gewoon eens vrijblijvend kennismaken met Obsurv? Neem contact op met een van onze adviseurs! En vraag meteen ook een gratis proeflicentie aan, zodat je Obsurv met eigen ogen kunt zien en ervaren.