Sweco sluit aan op de WIBON

Dit jaar is de WION vervangen door de WIBON (Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten). Doel van deze wet is om gevaar of economische schade door beschadiging van kabels of leidingen te voorkomen. Als netbeheerder krijgt u te maken met een aantal nieuwe wettelijke verplichtingen. Al jaren ontzorgt Sweco ruim 90 netbeheerders. Met de nieuwe applicatie die wij hebben ontwikkeld, kunt u als netbeheerder ook moeiteloos aansluiten op de WIBON. En aan deze nieuwe wetgeving voldoen die op 1 juli 2018 is ingegaan.

Obsurv WIBON Uitwisseling als SAAS-oplossing

Sweco heeft een speciale applicatie ontwikkeld waarmee u kabel- en leidingdata conform de WIBON uitwisselt met de Centrale Voorziening bij het Kadaster. Door gebruik te maken van deze oplossing voldoet u aan de wettelijke vereisten en werkt u geheel volgens het KLIC WIN-principe. Obsurv WIBON Uitwisseling wordt u door Sweco aangeboden als SaaS-oplossing (software as a service). Al vanaf 1 januari 2019 kunnen wij, in overleg met het Kadaster, u aan laten sluiten op de Centrale Voorziening.

Voordelen

De combinatie van het beheerpakket Obsurv en Obsurv WIBON Uitwisseling in de hosting zorgt voor een vereenvoudiging van uw werkproces. Met 1 druk op de knop wordt de data verzameld, gevalideerd en aangeleverd bij het Kadaster. U geniet zo van een aantal belangrijke voordelen:

  • Kabel- en leidingdata wordt automatisch verzameld en gecontroleerd
  • Data wordt automatisch geüpload naar het Kadaster
  • Er zijn geen aparte conversies nodig voor een aanlevering
  • De WIBON-applicatie bevat een archieffunctie van alle aanleveringen
  • Graafmeldingen worden automatisch opgehaald

Werkzaamheden

Sweco zal een aantal werkzaamheden moeten uitvoeren om u aan te sluiten op de WIBON:

  • Vanaf 1 januari 2019 aanmelden bij het Kadaster
  • Inrichten server en installeren software
  • Configuratie/inrichten applicatie
  • Certificeren

Vanuit Obsurv of als zelfstandige applicatie

Obsurv WIBON Uitwisseling kan vanuit het beheerpakket Obsurv, of als zelfstandige applicatie worden gebruikt. Alle netbeheerders die nu nog de module WION Uitwisseling gebruiken, zijn geïnformeerd hoe ze gebruik kunnen maken van de nieuwe applicatie. Om zo te voldoen aan hun wettelijke verplichting en per 1 januari 2019 aangemeld te worden bij het Kadaster. Als u als netbeheerder gebruik wilt maken van deze applicatie, krijgt u vanzelfsprekend nadere uitleg over wat u kunt verwachten op het gebied van interne werkprocessen en aansluiting met het Kadaster.

Ook met 1 druk op de knop voldoen aan de wettelijke verplichting?

Wilt u meer informatie over wat Sweco voor u kan betekenen? En op welke manier u nu én in de toekomst verzekerd kunt zijn van een efficiënte uitwisseling van uw kabel- en leidinginformatie? Neem dan contact op met Jasper Hoeve [email protected] T 06- 22609683