hof van twente

Obsurv in de praktijk: Hof van Twente

Enige tijd geleden zijn wij begonnen met een reeks van interviews met enkele van onze gebruikers. Zij vertellen ons over hun uitdagingen, oplossingen en de voordelen die Obsurv hen heeft gebracht. Maar ook wat wij vanuit Sweco nog aan verbeteringen kunnen realiseren. Vandaag is het woord aan Eef Agteresch, gegevensbeheerder bij Hof van Twente, de grootste gemeente van Twente.

De uitdaging

“Wij hebben Obsurv in het najaar van 2015 in gebruik genomen. Voor die tijd maakten we gebruik van dg DIALOG. Maar omdat we wisten dat dat programma uitgefaseerd zou worden, waren we op zoek naar iets dat we makkelijk en vooral heel flexibel konden inzetten. Een belangrijke wens was dat we een beheersysteem wilden waarmee we online konden schouwen en waarmee we onze gegevens beschikbaar konden stellen aan andere partijen, zonder dat we allerlei moeilijke dingen moesten doen. Daarnaast wilden we een beheersysteem dat we goed aan de BGT konden koppelen.”

De oplossing

“Wij zijn eerst hier in de regio gaan rondkijken welke systemen zoal in gebruik waren en wat de ervaringen waren van andere gemeenten. Daarnaast heb ik bij mijn eigen collega’s geïnventariseerd wat hun wensen waren. Alles bij elkaar kwam Obsurv als de meest geschikte oplossing tevoorschijn. Met Obsurv konden we bijvoorbeeld de mensen van de sociale werkvoorziening, die voor ons een groot deel van het groenonderhoud uitvoeren, toegang geven tot ons beheersysteem. Vroeger was er nog weleens onduidelijkheid over wat er gedaan moest worden. Nu kijken ze gewoon rechtstreeks in het systeem. Dat blijkt heel handig te werken in de praktijk.”

De opbrengst

“Obsurv biedt de mogelijkheid tot online schouwen. Die optie hebben we intussen in gebruik genomen en daar zijn we erg blij mee. De mensen die de schouw uitvoeren en controleren hoe de buitenruimte erbij ligt, nemen gewoon een tablet mee naar buiten en werken direct in Obsurv. Zo hebben ze ook rechtstreeks toegang tot de beeldkwaliteitsniveaus uit de beeldkwaliteitsbibliotheek.

Daarnaast is het fijn – zoals ik al vertelde – dat we met Obsurv op een eenvoudige manier onze data kunnen ontsluiten naar externe partijen. Dat vind ik echt een heel groot pluspunt. Het samenwerken met de externe partijen die bijvoorbeeld ons groenonderhoud verzorgen of de strooiroutes doen in de winter, wordt daardoor een stuk efficiënter. Vroeger ging alles nog met kaarten. Maar wij zijn een behoorlijk grote gemeente, dus er waren altijd heel wat geprinte kaarten op A0-formaat nodig als we volledig wilden zijn. Dat hoeft nu dus niet meer, en dat is echt een grote meerwaarde.

Ook als een externe partij onderzoek doet voor ons, dan geven we hen gewoon tijdelijk toegang tot ons systeem, zodat ze alle informatie over ons beheer en de openbare ruimte kunnen raadplegen. We hoeven dan niet uit te leggen wat we wel of niet hebben, ze kunnen gewoon zelf zien welke informatie beschikbaar is. Na afloop van hun opdracht beëindigen we hun tijdelijke licentie, maar dan hebben ze wel gewerkt op basis van de meest actuele informatie die voorhanden is. En omdat we de hosting van Obsurv en onze beheerdata bij Sweco hebben ondergebracht, hoeven we ons ook niet zelf te bekommeren over de ICT-beveiliging van het beheersysteem.”

De toekomst

“De eerstvolgende uitdaging is om de koppeling met de BGT te realiseren. Nu werken we vaak nog op basis van shapefiles, maar als we de BGT-koppeling hebben, dan verwacht ik dat we nog sneller en makkelijker kunnen werken, op basis van nóg actuelere informatie.

Daarnaast willen we meer van de beschikbare Obsurv-modules en de BomenApp in gebruik nemen. Verkeersborden, begraafplaatsen, kunstwerken… er is geen gebrek aan wensen en ideeën. Maar uiteindelijk ben je natuurlijk ook afhankelijk van de tijd en capaciteit van mensen.

Waar ik zelf nog erg benieuwd naar ben, zijn de mogelijkheden van FME met Obsurv. We krijgen binnenkort een introductie in FME en dan hoop ik dat we weer nieuwe mogelijkheden krijgen om meer te doen met alle informatie die we hebben. We hebben heel veel informatie beschikbaar. Maar het zou leuk zijn als we meer met die data kunnen doen dan het alleen als een plaatje op te hangen. Met FME verwacht ik dat we weer nieuwe koppelingen en handige oplossingen kunnen realiseren.”

De gouden tip voor Sweco

“Het enige ongemak dat wij ondervinden is dat het online schouwen en vooral het opstarten van deze functionaliteit trager gaat dan verwacht. Gelukkig zijn we daarover al in nauw contact met Sweco, en ik verwacht dan ook dat het binnenkort beter zal gaan.

Afgezien daarvan zou ik Sweco vooral aanraden om door te gaan met het verspreiden van tips en tricks, zoals in de webinars. Obsurv is toch een beetje zoals Word. Je kunt typen in Word, maar er zijn heel veel functies die je misschien nooit gebruikt. Totdat je ze ineens ontdekt. Na zo’n Obsurv-webinar denk ik ook vaak, ‘hee, wat handig, dat wist ik niet’. Dus mijn advies zou zijn om vooral door te gaan met de webinars.”

Meer informatie

Heeft u nog niet eerder kennisgemaakt met Obsurv, maar wilt u het wel eens zelf uitproberen? Dat kan. Vraag gratis een tijdelijke licentie aan. Of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

contact