Terug naar de basis. Die gedachte stond centraal op de Obsurv Gebruikersdag van dit jaar. Op 16 november luisterden bijna 200 aanwezigen aandachtig hoe ontwikkelingen van Obsurv bijdragen aan de kern van ieders vakgebied.
Linda van Soerland, gelegenheidsdagvoorzitter, luidde de dag in. “Vandaag hebben we het over de bodem, de wortels, de oorsprong van ons vak.” Ze onderstreepte hoe de ontwikkelingen bijdragen aan een solide beheersysteem. “In Obsurv richt je het proces van inspecteren, begroten én plannen helemaal naar wens in. En die flexibele software geeft je de vrijheid om te focussen op de roots van jouw vak en de toekomst van jouw assets.” De boodschap was helder: terug naar de basis. Daar waar het écht om draait in ons vak: de wereld waarop onze woon- en leefomgevingen zijn ingericht.
Back to the roots (and future)
Marijn van den Berg (teammanager Obsurv) bracht het thema verder tot leven met een focus op het fundament van Obsurv. Hij keek terug op het afgelopen jaar en besprak onder andere de lancering van Obsurv 3.1. De recente vernieuwingen in de module Flexibele Vakdisciplines trokken de aandacht: “Nu kunnen jullie niet alleen conform IMBOR werken, maar ook inspecteren, plannen en begroten met een aanpasbare inspectiemethodiek.” Ook de rioolbeheerder krijgt veel nieuwe mogelijkheden. Met het pas gelanceerde Obsurv Ribic heb je 24/7 inzicht in de kwaliteit van het rioolstelsel, waar je ook bent. “En niet te vergeten,” voegde hij eraan toe, “in 2024 kun je Obsurv Ribic koppelen aan Obsurv Riolering!”
Als laatste boodschap gaf hij mee: “Bij al deze nieuwe ontwikkelingen hoort ook het leren en ontdekken ervan. Vergeet daarom onze Obsurv opleidingen niet. En zoals altijd, onze Sweco experts staan klaar met praktisch advies en ondersteuning.”
Marc van Gemert (Sweco) haakte daarop in: “Wist je dat je ook veel kunt leren van collega-gebruikers?” Hij wees op de toename in regionale overleggen tussen Obsurv-gebruikers, en hoe dit leidt tot vruchtbare kennisdeling. Hij sloot af met een oproep tot samenwerking: “Zoek elkaar op, laat je inspireren, en verbind met anderen!”
De circulaire economie in beeld
Mozafar Said (Gemeente Rotterdam) en Henriette Hugenholtz (Sweco) pakten het stokje over met een actueel thema: het circulair maken van de vervangingsopgave van de gemeente Rotterdam. Mozafar opende met een centrale vraag die de complexiteit van stadsplanning laat zien: “Hoe richt je de openbare ruimte zó in dat het voldoet aan de wensen en verwachtingen van iedere inwoner? En dit ook nog eens op een circulaire manier?” Zijn antwoord: “Met een zogenaamd waardenwiel. Hiermee kennen we waarde toe aan onze assets. Een asset kan bijvoorbeeld veilig zijn, maar ook een emotionele waarde hebben. Die waarden koppelen we aan de vervangingsopgave van onze assets in Obsurv. Nu zijn we bezig met het inzichtelijk maken van herbruikbare materialen.”
Deze complexiteit vraagt om een grondige aanpak, en daar is de hulp van Sweco voor ingeschakeld. Henriette lichtte toe: “Voor Rotterdam hebben we een uniek dashboard ontworpen, met Obsurv-data als roots van het dashboard. Dit dashboard brengt in kaart welke materialen geschikt zijn voor hergebruik.” Ze illustreerde haar verhaal met een voorbeeld: “Stel je voor, je loopt door een straat in Rotterdam en ziet in één oogopslag op het dashboard welke materialen en objecten hergebruikt kunnen worden. Dat is onze visie van een circulaire toekomst, tastbaar gemaakt.”
Interactie op het demoplein
Tussen de sessies door werden er op het demoplein volop demonstraties gegeven om de nieuwste snufjes van de software te laten zien. Zoals een levensechte wandeling door het riool, met behulp van een VR-bril. Maar ook de mogelijkheid om al je prangende vragen te stellen aan onze experts. En dit, terwijl je genoot van een stukje worteltaart en bijpraatte met collega’s uit het vak.
Software, riolering, of toch groen?
Na de lunch verspreidden de deelnemers zich voor de parallelsessies. Aan hen de lastige taak om te kiezen uit diverse presentaties. De keuze was rijk: vijf sessies per ronde, elk ondergebracht in een ander vakgebied: Software, Civiel, Integraal beheer, Riolering en Groen.
Eén van de zalen stond in het teken van IMBOR. Jesse van der Kooi en Jack Farla (Sweco) namen de deelnemers mee in wat IMBOR is, hoe je het toepast in Obsurv, en welke stappen je concreet moet zetten voor de inrichting. Hun boodschap was helder: “Communicatie gaat nu eenmaal zoveel beter als je dezelfde taal spreekt.” Zij sloten af met een krachtige oproep tot actie: “Registreer objecten op basis van IMBOR!”
Ondertussen nam Gemeente Schagen, samen met Jan van Malenstein (Sweco) de deelnemers ‘letterlijk’ mee in de wereld van datagedreven rioleringsbeheer. Als rasechte toneelspelers namen ze de deelnemers mee in de werkdag van een rioolbeheerder. Deze sessie bood een unieke inkijk in het proces van het nemen van geïnformeerde beheerbeslissingen. En hoe doe je dat? Door Obsurv-data inzichtelijk te maken in Tableau.
William Klepper (Sweco) presenteerde de AI-oplossing die Noord-Brabant inzet voor het inspecteren van kunstwerken. Hij liet zien hoe deze slimme technologie verborgen schades onthult die aan het menselijk oog ontsnappen. Hij was duidelijk onder de indruk van de technologie: “De computer heeft het menselijk oog overtroffen!”
En dan was er nog de sessie over Obsurv en GeoWeb. Marcel de Lange (Sweco) vertelde hoe deze producten elkaar versterken. Er werd gekeken naar hoe GeoWeb Mobile kan worden ingezet voor diverse werkprocessen in openbare ruimtebeheer – van inspecties tot het beoordelen van uitgevoerde werkzaamheden. Maar hij benadrukte ook dat GeoWeb offline te gebruiken is. Zo hebben gebruikers in het veld toegang tot gegevens en kaarten. En dat zonder internetverbinding.
Slechts een greep uit de vele sessies op de Obsurv Gebruikersdag. Maar ze gaven een goed beeld van de thema’s: een mix van praktische kennis, vernieuwende ideeën en volop kansen voor interactie en netwerken. Wil je iets meer de diepte induiken in de sessies die gehouden zijn? Dan nodigen we je uit een kijkje te nemen op Mijn Obsurv. Daar vind je alle presentaties terug.
Euforisch de deur uit!
De afsluiting dit jaar werd verzorgd door de BN’ers Joep van Deudekom & Rob Urgert als ‘De verbinders’. Bedoeld om de deelnemers nóg dichterbij elkaar te brengen. En hoe! Dankzij een uitgekiend stappenplan van de heren schoot de samenhorigheid in de zaal direct omhoog. Het resultaat? Eén grote, gezellige, of zoals Rob en Joep het noemen, ‘kleffe’ bedoeling.
En de methodiek bleek te werken. Iedereen verliet de zaal met een grote glimlach en gevoel van kameraadschap!
Gemist?
Heb je de Gebruikersdag gemist, of wil je de presentaties nog een keer bekijken van dichtbij? Dat kan! Op het klantportaal Mijn Obsurv vind je de pdf-bestanden van de presentaties terug. (Voor Mijn Obsurv is een inlog vereist. Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen login voor Mijn Obsurv, meld je dan even aan via onze helpdesk).
Heb je andere vragen, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.