Op 12 september 2023 organiseerden we een webinar over Obsurv Ribic. Met bijna 100 deelnemers was het opnieuw duidelijk dat het om een ‘hot topic’ gaat. En dat is niet verwonderlijk. Want als jouw rioolinspectievideo’s lokaal staan opgeslagen, dan weet je zelf hoe lastig het kan zijn om de juiste inspectiedata geordend en gekoppeld te houden. Met Obsurv Ribic gaan we de cloud in. Waarom dat handig is, hoe het werkt, en hoe de verdere integratie met Obsurv eruit zal zien, dat waren enkele van de onderwerpen die Myron Ramkisoen en Edward van der Merwe aan bod lieten komen.
Wat is Obsurv Ribic?
Nog heel even terug naar de basis. Waarom is Obsurv Ribic ontwikkeld? Om onze rioolstelsels in goede staat te houden schakelen gemeenten gespecialiseerde inspectiebedrijven in die met robotcamera’s regelmatig foto’s en video’s maken. Dat levert een berg aan inspectiedata op. Vaak staat deze data op verschillende harde schijven en is het raadplegen en uitwisselen van data een uitdaging.
Daarom is er nu Obsurv Ribic: een webbased rioolviewer waarmee je bestanden direct in de cloud kunt opslaan.
Waarom naar de cloud?
Doordat Obsurv Ribic in de cloud staat, zijn je inspectiedata overal toegankelijk. En dat is bijzonder handig als je bijvoorbeeld een inspecteur toegang wil verlenen voor het uploaden van jouw inspectiedata. De applicatiebeheerder kan dit organiseren en de juiste rechten geven in Obsurv Ribic. Daarnaast kun je je databeveiliging beter organiseren als al je bestanden in de cloud staan. Tot slot wil je natuurlijk een goede performance bij het afspelen van je rioleringsinspectievideo’s, vergelijkbaar met een streaming service als YouTube. Ook hiervoor is het noodzakelijk dat alle data bij elkaar staat in de cloud.
Hoe gaat het verder?
Voor het rioolbeheer werken velen van jullie met de applicaties Obsurv Riolering en/of RioGL. In RioGL zijn de mogelijkheden bijna oneindig, maar het is een grote desktopapplicatie. Gegevens uitwisselen en samenwerken gaat weer beter in een webbased beheerpakket, zoals Obsurv. Om deze reden breiden we Obsurv Riolering uit. De lancering van Obsurv Ribic is hierin een eerste belangrijke stap. Maar bij het presenteren van de Ribic Roadmap liet Myron zien dat de ontwikkelingen doorgaan en dat ook 2024 een belangrijk jaar gaat worden.
In de loop van 2024 zal Obsurv Ribic gekoppeld kunnen worden aan Obsurv Riolering. Werken vanuit de kaart en op basis van je inspectiedata plannen gaat dan tot de mogelijkheden behoren. Tot die tijd is Obsurv Ribic als losse applicatie te gebruiken, bijvoorbeeld om sneller grote inspectiebestanden te verwerken. Hoe dat in de praktijk eruitziet, dat liet Edward zien in een verhelderende demosessie waarin de belangrijkste functionaliteiten een voor een voorbijkwamen.
Hoe kom ik aan Obsurv Ribic?
De kosten van Obsurv Ribic bestaan uit jaarlijkse hostingkosten, licentiekosten van Obsurv en opslagkosten van de bestanden. Daarnaast zijn er eenmalige kosten voor de implementatie tot en met de oplevering. Dit kan verschillen per organisatie, afhankelijk van bijvoorbeeld grootte, tijdpad en ambities. Neem voor een prijsindicatie rechtstreeks contact met ons op, ook als je hier eerst (vrijblijvend) over wilt sparren.
Eerst een demo aanvragen?
Een demo bekijken is natuurlijk niet hetzelfde als een demo ervaren. Wil je zelf met de handen aan de knoppen te zitten en zelf ondervinden hoe Obsurv Ribic nou werkt, laat het ons weten. Wij regelen een demo voor je!
Meedenken over de verdere ontwikkeling?
Voel jij je betrokken bij de verdere ontwikkeling van Obsurv Ribic en Obsurv Riolering? Geef je dan op voor onze klantgroep. Dat kan via de enquête die wij aan alle deelnemers hebben gestuurd, of je kunt je direct opgeven via een van onderstaande contactpersonen.
Opname terugkijken?
Heb je het webinar gemist of wil je het nog eens rustig terugkijken? De video-opname van het webinar en de bijbehorende PowerPoint-presentatie zijn beschikbaar via Mijn Obsurv (inloggen vereist). Gebruik je Obsurv, maar heb je nog geen inlog voor Mijn Obsurv? Vraag deze dan aan via onze helpdesk.