Midden-Groningen: “voor het berichtenverkeer kiezen we voor proven technology”

Midden-Groningen is een jonge gemeente die op 1 januari 2018 ontstond als gevolg van de herindeling van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Op het gebied van het beheer openbare ruimte en de BGT werkten de voormalige gemeenten al intensief samen. Met de keuze voor Obsurv en in een later stadium dg DIALOG BGT, krijgt die samenwerking nog meer vaste vorm. Wim de Boer, projectleider voor onder andere het BGT-BOR berichtenverkeer, is verheugd dat Midden-Groningen heeft gekozen voor ‘proven technology’.

Europese aanbesteding

Bij de herindeling van 3 gemeenten komt natuurlijk ook het samenvoegen van de gebruikte software aan de orde. Wim de Boer is al langere tijd betrokken bij de ICT-aspecten van de herindeling en de softwaremigraties van met name de geo-pakketten. “Vorig jaar is er een uitgebreide Europese aanbesteding georganiseerd voor het beheerpakket openbare ruimte”, vertelt hij. “De gemeenten gebruikten verschillende pakketten, en sommige waren gewoon aan vervanging toe. Sweco kwam hier met Obsurv als beste uit.”

BGT-BOR Berichtenverkeer

Toen de implementatie van Obsurv in zicht kwam, ontstond al snel de wens om ook de BGT-BOR koppeling te realiseren. “Als gevolg van de herindeling was de realisatie van de koppeling in de ijskast gezet”, legt De Boer uit. “Maar als je het beheer openbare ruimte op orde hebt, dan wil je natuurlijk ook de BGT op hetzelfde hoge niveau onderhouden.

Om dat voor elkaar te krijgen, beseften we dat er een nieuw BGT-pakket nodig was, In ons vorige BGT-systeem hadden we vaak problemen met het aanleveren van mutaties aan BRAVO, en voor ons gevoel was er iets te vaak maatwerk vereist voor het oplossen van problemen die in de meeste gevallen niet eens uitzonderlijk waren. Alles bij elkaar zijn we tot de conclusie gekomen dat de keuze voor dg DIALOG BGT ons echt verder zou helpen.”

Vertrouwen op basis van ervaring

Wim de Boer was eerder als extern projectleider al werkzaam bij de samenwerkende gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum, ook wel de DEAL-gemeenten genoemd. Delfzijl was zelfs een van de eerste gemeenten in Nederland met een werkende BGT-BOR koppeling. Hij weet dus uit ervaring waar hij over spreekt.

De Boer: “Vanaf het eerste begin hebben we destijds de BOR-afdeling erbij betrokken en zijn we, vanaf het moment dat de opbouw van de BGT gereed kwam, begonnen het berichtenverkeer te realiseren. Door die ervaring weet ik ook hoe prettig het is als je op je software kunt vertrouwen. En het is fijn om die ervaring mee te kunnen nemen naar Midden-Groningen en te kunnen werken met software die zich bewezen heeft.”

Verdere planning

De planning van het berichtenverkeer is in overeenstemming met de positieve bevindingen van De Boer. “Het berichtenverkeer met BRAVO is binnenkort geregeld”, voorspelt hij. “Daarna beginnen we met de opleiding van onze medewerkers voor het beheer van de BGT met dg DIALOG BGT. En direct daarna gaan we aan de slag met de koppeling BGT-BOR. Door de zomervakantie staat die planning nog niet helemaal vast, maar we willen het zo snel mogelijk voor elkaar hebben. Dat is zeker.”

Meer weten?

Bent u ook bezig met het inrichten van uw berichtenverkeer? Of denkt u na over hoe u uw berheer openbare ruimte, de BGT, en wellicht de BAG met elkaar kunt koppelen? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze adviseur. Zij zijn thuis in deze materie en zetten hun kennis en ervaring graag in. Ook voor u!

Contact