Eerste schop in de grond voor samenvoegen Obsurv Riolering en RioGL

Als gemeente wil je problemen met het rioleringssysteem natuurlijk voorkomen. Obsurv biedt voor riolering alle functionaliteiten die nodig zijn voor optimaal beheer. Zoals inventariseren, plannen en begroten. Op dit moment zijn hier 2 applicaties voor: de Obsurv module Riolering en RioGL. Het is al langer de wens om alle functionaliteiten samen te voegen tot één module in Obsurv: Obsurv Riolering. Op dit moment worden de eerste stappen gezet om dat te realiseren. En we houden je natuurlijk graag op de hoogte van deze (ondergrondse) ontwikkelingen!

Obsurv Riolering en RioGL

In de Obsurv module Riolering zit onder andere de functionaliteit om te inventariseren en de kaart-functionaliteit. Voor het verdere beheer van het riool kunnen gebruikers daarnaast van de applicatie RioGL gebruikmaken. Daarin zitten alle overige functionaliteiten, zoals het uitvoeren van berekeningen en het inspecteren. Hierdoor is het heel goed mogelijk om riolering mee te nemen in het integrale beheer van de organisatie.

Toch is het altijd de wens geweest om voor riolering, net als voor de andere disciplines, alle functionaliteiten binnen Obsurv te kunnen gebruiken. Een wens die ook is meegenomen in de doorontwikkeling van de Obsurv Roadmap. In een zogenaamde ‘designsprint’ is samen met gebruikers van Obsurv, en specifiek van Riolering, gekeken naar de wensen en eisen voor de uitgebreide module.

Voordelen

Doordat Obsurv een webbased beheerpakket is, is het mogelijk om ook op locatie gegevens in Obsurv te plaatsen en wijzigen. Ook kun je eenvoudig met verschillende partijen samenwerken, met accurate gegevens die je overal kunt raadplegen. Dit is één van de voordelen die de uitgebreide module Riolering zal bieden boven de desktopapplicatie RioGL. Overige verbeteringen en wensen voor de module zijn o.a.:

  • Een aantrekkelijke interface, eenvoudig en intuïtief te bedienen;
  • Altijd en overal beschikbaar op PC, laptop en handheld, 24 uur per dag;
  • Voldoen aan en communiceren met de modernste (open) ICT-standaarden;
  • Riolering beter aan laten sluiten op integrale beheerprocessen;
  • Riolering nog beter laten aansluiten op relevante standaarden, zoals: GWSW, IMBOR, IMKL en BGT;
  • Eenvoudig rapporteren en uitwisselen van beheergegevens.

Eerste stap gezet, zo gaan we verder

De eerste stap is gezet en de module Obsurv Riolering wordt vanaf nu stapsgewijs vernieuwd. Verspreid over meerdere (patch)versies van Obsurv zal er steeds meer nieuwe functionaliteit aan de module Riolering worden toegevoegd. Als eerste zal vooral de inventarisatie binnen de module verder verbeterd worden. Daarna volgen het inspecteren, begroten en de overige functies uit RioGL.

We houden gebruikers van Obsurv ook tussentijds op de hoogte van deze ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door het verzenden van de Obsurv nieuwsbrief, tijdens de jaarlijkse Obsurv Gebruikersdag en door regelmatig updates te plaatsen op het Obsurv klantenportaal (let op: inlog kun je aanvragen bij de helpdesk). En natuurlijk kun je met overige vragen over Obsurv altijd terecht bij de contactpersoon van jouw organisatie.

Handig voor gebruikers

De applicatie RioGL blijft voorlopig nog gewoon beschikbaar voor bestaande en voor nieuwe gebruikers van Obsurv. Gebruikers hoeven dus niet direct over te stappen. We zorgen ervoor dat alle functionaliteiten voor het beheer van Riolering met Obsurv gedurende het hele traject beschikbaar blijven. Maak jij gebruik van Obsurv Riolering en/of RioGL? En wil je betrokken zijn bij deze ontwikkelingen? Meld je dan alvast aan voor de volgende bijeenkomst.

Vragen of contact

Heb je vragen of wil je meer weten over Obsurv Riolering? Neem dan contact op met jouw Sweco contactpersoon, of met één van onze andere adviseurs. We helpen je graag verder.