“Door te digitaliseren kun je rioolproblemen voorspellen”
Heeft uw gemeente het rioolbeheer op orde? Kunt u voorspellen waar de volgende klacht vandaan zal komen en welk onderhoud de komende jaren gepleegd moet worden? Volgens Nico Jonker, rioolbeheerder bij o.a. de gemeente Den Helder, heeft slechts 10 tot 20% van de gemeenten deze gegevens op orde. Wat moet er gebeuren om het riool optimaal te beheren? “We moeten voorspellend gaan werken, en digitaliseren is daarvoor een must.”
Als rioolbeheerder is Nico Jonker betrokken bij het samenwerkingsverband van de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel. Daarvoor heeft hij o.a. gewerkt voor Zeewolde, Edam-Volendam, Drachten en Waternet Amsterdam. Na al die ervaringen valt hem toch 1 ding op: “Rioolproblemen worden opgelost, terwijl we ze met de juiste data ook kunnen voorkomen.”
Problemen voorspellen
Als voorbeeld noemt Jonker hoe er wordt omgegaan met klachten. Gemeenten krijgen een klacht binnen en lossen die vervolgens op. Maar de registratie laat te wensen over: “Klachten worden wel genoteerd, maar er zit vaak geen geografische component aan vast. Daardoor kunnen gemeenten niet voorspellen waar de volgende klacht zal ontstaan.”
Volgens de rioolbeheerder kan de toekomst er meer voorspellend uitzien: met juist gebruik van data weten gemeenten waar wateroverlast, klachten en onderhoud zullen plaatvinden. Daarbij denkt hij groots: “Misschien is er in de toekomst wel een directe lijn met het KNMI: waar komt de volgende zware regenbui? Dat soort gegevens kun je dan koppelen aan riooldata van een gemeente.” Volgens Jonker kun je zo veel problemen voorkomen. En daarmee kosten en overlast besparen.
Digitalisering en samenwerking
Maar voordat het zo ver is moet er wel iets veranderen: gemeenten moeten hun data op orde krijgen. Hoe ze dat kunnen doen? “Door gegevens te digitaliseren en ze soms zelfs uit handen te geven” vindt Jonker. Als voorbeeld noemt hij gemeente Zeewolde, die het gegevensbeheer uit handen heeft gegeven aan het Waterschap. “Op die manier wordt kennis gebundeld, bijvoorbeeld data over het riool met kennis over rioolgemalen en het watersysteem.”
Jonker merkt terughoudendheid bij gemeenten, als het gaat om de regie uit handen durven geven en data openbaar maken. Maar deze stap is wel nodig om in de toekomst samen te werken: “De wil om samen te werken is er en de volgende stap is data koppelen. Tussen meerdere modules, zoals groen en wegen, maar ook tussen gemeenten onderling.”
Vuile handen
Voor al dat werk zijn natuurlijk specialisten nodig en volgens Jonker schuilt daar ook nog een belemmering. “Rioolbeheerder wordt niet bepaald gezien als sexy beroep,” vertelt hij. En toch is het vak volgens hem juist hartstikke uitdagend: “Er is al veel veranderd de laatste jaren, en ik zie nog heel veel mogelijkheden voor de toekomst. En je hoeft in dit werk niet altijd vuile handen te krijgen hè?”
De beheerder voorziet een vergrijzing in zijn vakgebied en omschrijft een trend waarbij gemeenten vacatures vullen door gezamenlijk 1 iemand in dienst te nemen. Via zo’n constructie werkt Jonker nu voor de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel. “Dat bevalt goed, maar er zijn meer mensen nodig die goed met een beheerpakket kunnen werken. Meer jongeren in het vakgebied zou mooi zijn, die werken uit zichzelf het liefst digitaal.”
Goed beheersysteem noodzakelijk
Als gemeente of waterschap wil je problemen met je rioleringsstelsel voorkomen. Om onderhoud van je riolering te plannen, te prioriteren en te begroten, is een goed (digitaal) beheersysteem noodzakelijk. Sweco is ervan overtuigd dat het beheren van onze leef- en werkomgeving makkelijker kan. Daarom ontwikkelden wij Obsurv: het eerste echte integrale beheersysteem: plannen en begroten in één proces.
Obsurv is uitermate geschikt om gezamenlijk met anderen te gebruiken. Het beheersysteem is snel schaalbaar naar meer gebruikers of externe partijen en webbased, dus altijd en overal beschikbaar. Bovendien is het eenvoudig in gebruik. Er zijn veel gemeenten die regionaal samenwerken of gefuseerd zijn, die Obsurv op deze manier inzetten.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag een tijdelijk licentie aan en bekijk Obsurv met eigen ogen.