Obsurv WIBON Uitwisseling gaat aansluiten op KLIC-WIN

Binnenkort wordt de WION vervangen door de WIBON. Een belangrijke ontwikkeling daarbij is KLIC-WIN. KLIC-WIN faciliteert de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie en sluit aan bij de Europese richtlijn INSPIRE. KLIC-WIN heeft gevolgen voor uw gegevensuitwisseling met KLIC-online van het Kadaster. Daarom volgt Sweco de ontwikkelingen op de voet zodat u met Obsurv WIBON Uitwisseling straks probleemloos aansluit op KLIC-WIN.

Van WION naar WIBON

In 2008 is de WION (Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten) van kracht geworden om graafschade aan kabels en leidingen tegen te gaan. Deze wet wordt nu dus vervangen door de WIBON (Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten). Zodra het wetsvoorstel in de Eerste kamer is goedgekeurd, zal de WIBON een feit zijn en krijgt u te maken met aangepaste wettelijke verplichtingen. Er zal een overgangstermijn worden bekendgemaakt, zodat u de tijd heeft om daadwerkelijk de overstap te maken van WION naar WIBON.

WIBON Uitwisseling

Voor het afhandelen van uw KLIC-meldingen biedt Obsurv al 8 jaar de module WION Uitwisseling. Deze webapplicatie heeft haar betrouwbaarheid bewezen en de nieuwe module, WIBON Uitwisseling, bouwt dan ook voort op de kracht van zijn voorganger. WIBON Uitwisseling is op alle nieuwe KLIC-WIN-verplichtingen aangepast en zal als SaaS (Software as a Service) worden aangeboden. De module is natuurlijk ook geoptimaliseerd voor het nieuwe InformatieModel Kabels en Leidingen (IMKL2015 (versie 1.2).

Ontzorgd

Netbeheerders zijn zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van hun beheerdata van leidingen en het ophalen van graafberichten. Maar uiteraard mag u erop vertrouwen dat u met WIBON Uitwisseling wordt ontzorgd. Bovendien zal met WIBON Uitwisseling het proces rond uw KLIC-meldingen geheel aansluiten op de Centrale Voorziening die door het Kadaster wordt gefaciliteerd.

De eerste opleveringen conform IMKL2015 zijn inmiddels getest. En ook op andere aspecten wordt nu uitvoerig getest. Hierbij maken wij ook volop gebruik van de NTD (Netbeheerders TestDienst) van het Kadaster.

Overstappen

Wij kunnen ons voorstellen dat u als gebruiker precies wilt weten wat er komt kijken bij de overstap van WION Uitwisseling naar WIBON Uitwisseling, en wat u moet verwachten op het gebied van opleidingen, interne werkprocessen en aansluiting Kadaster. Daarom mag u van ons – zodra de wetgeving een feit is – het definitieve totaaloverzicht verwachten waarin wij u hierover informeren. Houd de Obsurv nieuwssite in de gaten, en houd intussen uw data actueel.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over wat Sweco voor u kan betekenen? En op welke manier u nu én in de toekomst verzekerd kunt zijn van een efficiënte uitwisseling van uw kabel- en leidinginformatie? Neem dan contact op met Jasper Hoeve [email protected] T 06- 22609683.

contact