Noordwijk heeft berichtenverkeer BGT-BOR succesvol in gebruik

Met de koppeling van NedBGT en Obsurv is het automatisch berichtenverkeer voor gemeente Noordwijk een feit. Daarmee is er nu een directe link tussen de BOR- en BGT-applicaties van de gemeente. De koppeling werkt volgens de StUF-Geo standaard en biedt de gebruikers volledig automatisch berichtenverkeer in twee richtingen tussen beide applicaties.

Hosting en lokale installatie

Sweco en NedGraphics hadden eerder al het BGT-BOR berichtenverkeer (StUF-Geo) bij de gemeente Montferland geïmplementeerd. Hierbij waren zowel NedBGT als Obsurv lokaal (on premise) geïnstalleerd. Bijzonder aan de koppeling van Noordwijk is dat de aansluiting van NedBGT lokaal is geïnstalleerd en Obsurv in de Sweco-hosting draait.

Binnengemeentelijke samenwerking

Dankzij het automatisch berichtenverkeer kunnen de BOR-medewerkers hun correcties of mutaties automatisch versturen naar de medewerkers van het team Geo-informatie. Deze kunnen de wijzigingen inmeten en de mutaties doorvoeren in de BGT. De juiste geometrie wordt na verwerking weer automatisch teruggestuurd naar Obsurv. Daarmee is het een mooi praktijkvoorbeeld van binnengemeentelijk gebruik van de BGT! De BGT-mutaties worden ook weer verwerkt in de Landelijke Voorziening.

Minder onderhoud en toch nauwkeuriger

Dat de BGT- en BOR-objecten bij gemeente Noordwijk nu gekoppeld zijn, zorgt voor een betere registratie en onderlinge afstemming. Zo hebben alle BOR- en BGT-objecten door het automatische berichtenverkeer nu hetzelfde oppervlak en hoeven de objecten niet meer afzonderlijk te worden bijgehouden. Hierdoor zijn onder andere de begrotingen die met de BOR-data worden gemaakt, ook een stuk nauwkeuriger.

Interactie

De implementatie kende initieel de nodige uitdagingen, maar door een goede interactie van alle betrokken partijen is het huidige resultaat bereikt, waarmee gemeente Noordwijk gereed is voor de toekomst.

Afronding

Wat moet er nu nog gebeuren? Nog niet alle data is synchroon en daarmee ligt er nog een taak bij zowel de BGT- als BOR beheerders. In het begin zullen zij bij deze taak worden ondersteund door beide leveranciers zodat het proces goed ingebed wordt bij de gemeente.

Meer informatie

De koppeling BGT-BOR bij Noordwijk is gerealiseerd met NedBGT (NedGraphics) en Obsurv (Sweco), maar andere combinaties van pakketten zijn ook mogelijk. Wilt u meer weten over het BGT-BOR berichtenverkeer? Of heeft u een vraag over Obsurv? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!

contact