Vingers die in 4 talen hallo zeggen

Met IMBOR in Obsurv spreek je allemaal dezelfde taal

Benamingen van objecten in de openbare ruimte. In principe mag je die als gemeente zelf bepalen. Het resultaat is nu dat veel gemeenten hier hun eigen sausje overheen gieten. En dat maakt vergelijken lastig. Hoe handig zou het daarom zijn als we allemaal dezelfde taal spreken? Dat kan met IMBOR, het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte. En nu ook met IMBOR in Obsurv.

Misschien was je erbij, op de Obsurv Gebruikersdag, waar Jesse van de Kooi en Jack Farla een sessie over IMBOR verzorgden. De presentatie werd goed bezocht en na afloop bleek dat er behoorlijk wat interesse is in het IMBOR-model. Veel deelnemers vonden het fijn om van andere gemeenten te horen hoe zij omgaan met IMBOR en om data te vergelijken. Hoog tijd om jullie hier nog eens in mee te nemen.

Dezelfde taal

Het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) is een open standaard voor het uniformeren van benamingen van alle type objecten in de openbare ruimte, die per objecttype vastgelegd kunnen worden. Het heeft 609 objecttypen met allemaal eigen kenmerken, verdeelt over 20 vakdisciplines.

IMBOR is nu nog niet verplicht, maar gaandeweg wordt dit in Nederland wel de nieuwe standaard. Want het is toch handig als iedereen het heeft over bijvoorbeeld een lantaarnpaal in plaats van een lichtmast? Het zorgt bij het delen van informatie voor minder discussies, minder overleggen over data en minder tijdrovende dataconversies. En je kunt data ook makkelijker vergelijken.

Bergen op Zoom

IMBOR is nu ook toe te passen in Obsurv. De gemeente Bergen op Zoom wil IMBOR in Obsurv bijvoorbeeld al gebruiken voor de verbetering van de interne en externe communicatie. Het helpt dan als je objecten eenduidig registreert. En als je data laat inwinnen door externe partijen, kun je dat conform IMBOR doen. Zo kun je ook makkelijker aanhaken op landelijke initiatieven en heb je geen conversieschema’s meer nodig. Een efficiënte manier van dataregistratie dus.

IMBOR in Obsurv

In Obsurv richten we IMBOR in binnen de module Flexibele Vakdisciplines. Alle vakdisciplines worden ingeladen, samen met de 609 objecttypen en alle keuzelijsten. Daarna beginnen we stapsgewijs met het converteren van de data per objecttype. Dat doen we gestructureerd, zodat je makkelijk aanpassingen kunt doen. Ook de BGT-koppeling, de inspecties en maatregelen nemen we over naar het IMBOR-model.

De overstap van je huidige dataregistratie naar IMBOR, klinkt misschien ingewikkeld. Maar het hoeft niet allemaal tegelijk. Door stap voor stap te werk te gaan, houd je het overzichtelijk. Wij adviseren je om je op één objecttype per keer te richten. Eerst de inrichting van IMBOR, dan de dataconversie van de Obsurv Module naar de IMBOR modules en dan natuurlijk testen. Uiteraard doen we dit samen en in nauwe samenwerking.

IMBOR als kans

Behalve als datamodel, kun je IMBOR ook zien als een kans. Kijk eens goed naar je huidige data. Voldoet het nog? Registreer je misschien te veel of te weinig? Kloppen je werkprocessen en verantwoordelijkheden nog? Als dat niet zo is, is de overstap naar IMBOR misschien een mooi moment om dit weer op orde te krijgen.

Contact

Wij zien IMBOR als een kans om je data en je werkprocessen beter op orde te krijgen. Wil jij in jouw organisatie werken met IMBOR in Obsurv? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee en helpen je om de keuzes te maken, die nodig zijn.