Groepsfoto FME World Tour 2019

FME World Tour 2019: Samen verder naar het volgende level!

And our twelve points go to… FME! Dat is de conclusie na de tweede door Sweco georganiseerde editie van de FME World Tour 2019! Meer dan 100 deelnemers van 70 verschillende organisaties waren getuige van een sprankelend programma waarin het thema ‘gamification’ speels was verwerkt. Praktische kennis, innovatieve toepassingen en toekomstvisie wisselden elkaar snel af en dat leidde direct tot inspiratie en energie. Zoals een van de deelnemers opmerkte: “Als je deze voorbeelden ziet, dan krijg je meteen zin om zelf weer met FME verder aan de slag te gaan.”

Mario en Luigi

17 mei 2019, 9 uur ’s ochtends, het Muntgebouw in Utrecht. Mario en Luigi, personages uit het bekende Nintendo videospel Supermario, zijn voor de gelegenheid tot leven gekomen en verwelkomen de gasten van de FME World Tour 2019. Eenmaal binnengekomen blijkt het Muntgebouw omgetoverd te zijn tot een FME-wereld met computergames en een heuse doctor’s office: ‘voor al uw FME-vragen en -problemen’.

FME World Tour 2019

Minecraft

In de plenaire zaal heet Henri Veldhuis (manager business development bij Sweco) de aanwezigen welkom en staat hij kort stil bij het thema van vandaag, gamifcation. “Als je met FME harde GIS-data kunt omzetten naar een spel als Minecraft en vervolgens kinderen winnende ontwerpen kunt laten maken, dan is dat niet alleen leuk en inspirerend, het laat ook precies zien hoe veelzijdig en krachtig FME is.”

FME Desktop en FME Server, nu en in de toekomst

Namens Safe Software, de makers van FME, neemt Dave Campanas (strategisch expert) vervolgens de microfoon over. In een presentatie, die voor de gelegenheid ook in levels en bonus levels is ingedeeld, leidt hij het publiek door de allernieuwste ontwikkelingen en toevoegingen aan FME Desktop en FME Server. Nieuw ondersteunde dataformaten, de FME Server Apps, geautomatiseerde events… het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele nieuwe functionaliteiten die getoond worden tijdens deze presentatie met live demonstraties.

Later in de middag, zet Dave in een tweede presentatie nog een stap verder richting de toekomst en gaat hij in op veelbelovende FME-uitbreidingen voor onder andere bouwinformatie, medische datasystemen, virtual reality en mobiele toepassingen.

Rotterdam: altijd actuele data met FME Server

De praktijkervaring van FME-gebruikers is op deze dag goed vertegenwoordigd door verschillende organisaties. Boudewijn Spiering (Sweco) en Dick Nobelen (Rotterdam) geven als eerste een kijkje in de Rotterdamse praktijk en vertellen hoe FME Server voor de gemeente dé oplossing is geworden om door de hele organisatie te beschikken over actuele data. Deze data kan geautomatiseerd worden ingezet voor uiteenlopende toepassingen, zoals de basisregistraties, kabels- en leidingenkaart en het 3D model van de stad. Maar het stelt Rotterdam ook in staat om van een aanbodgestuurde naar een vraaggestuurde werkwijze over te stappen.

Faunafonds: automatisch kaarten vervaardigen

De praktijkcase van het Faunafonds maakt duidelijk hoe bij deze organisatie het automatisch vervaardigen van kaarten een van de grote prioriteiten is. Voor het taxeren van faunaschade heeft het Faunafonds het afgelopen jaar meer dan 20.000 kaarten vervaardigd. Dankzij FME kan dit volledig automatisch. Sweco-adviseur Michiel Schram laat zien hoe dat precies is gelukt.

Schiphol: Indoor mapping met FME

Als laatste praktijkvoorbeeld is luchthaven Schiphol aan de beurt. Sander Meijer (GIS-ontwikkelaar bij Schiphol) maakt inzichtelijk op welke manieren de nationale luchthaven FME steeds beter inzet voor ‘indoor mapping’. Via apps en mobiele apparaten worden reizigers naar de juiste locatie genavigeerd. Een hele uitdaging aangezien bepaalde beveiligde locaties juist níet vindbaar moeten zijn.

Samen naar het volgende level

Tussen de praktijkvoorbeelden door geven Lars van Hoeve en Annet Hospers, beiden adviseur bij Sweco, een vlotte sessie over handige tips en tricks die zij in hun dagelijkse FME-werkzaamheden tegen zijn gekomen. En daarmee geven ook zij invulling aan de essentie van deze FME World Tour: dat je met FME deel uitmaakt van een wereldwijde community die elkaar verder kan en wil helpen. Of om in termen van gamification te blijven spreken: samen verder naar het volgende level!

FME World Tour 2019

Meer informatie

Iedereen die aanwezig was op de FME World Tour heeft intussen een persoonlijke mail ontvangen met daarin een link naar de presentaties.

Als je graag meer wilt weten over FME, behoefte hebt aan advies, ondersteuning of een training, neem dan eens een kijkje op onze FME-pagina’s. Kijk bijvoorbeeld welke FME-trainingen wij aanbieden en meld je aan!