Niets zo frustrerend als zien dat er iets niet klopt in je data, maar niet weten wát daar dan precies aan schort. Met het dashboard datakwaliteit is dit verleden tijd. Hiermee controleer je snel en eenvoudig de kwaliteit van je data. Zodat datagedreven assetmanagement makkelijker wordt. De provincie Noord-Brabant werkt al even met een dashboard datakwaliteit voor verhardingen. Lex ter Schiphorst, projectleider databeheer assetmanagement en geodesie bij provincie Noord-Brabant: “Alles valt of staat met de kwaliteit van je data. Het is de basis waar alles op draait.”
De provincie Noord-Brabant wil meer datagedreven werken. Datagedreven assetmanagement maakt het beheer en onderhoud efficiënter en beter voorspelbaar. Als je slimmer gebruik maakt van data kun je makkelijker afwegingen maken tussen prestaties, kosten en risico’s. Eén belangrijke voorwaarde: je data moet wel op orde zijn. Daarom vroegen zij Sweco om een dashboard datakwaliteit te ontwikkelen, gekoppeld aan de data in Obsurv. Eerst voor verhardingen, maar inmiddels is ook gestart met de dashboards voor groen en kunstwerken. De bedoeling is dat de provincie op termijn voor elk thema een kwaliteitsdashboard heeft.
Indicatoren bepalen
Als je je data wilt toetsen, welke informatie heb je dan nodig? En welk ambitieniveau hanteer je? Met die vragen ging Lex samen met Sweco rond de tafel. Daar kwam een set van indicatoren uit. Op basis daarvan bouwde Sweco het dashboard, dat wordt geüpdatet als er wijzigingen zijn in Obsurv.
Een voorbeeld van een indicator is het aanlegjaar. Dat is een belangrijke waarde, want hoe ouder de weg, hoe meer onderhoud er nodig is. En als de indicator ‘Oppervlakte kleiner dan 1m2’ bijvoorbeeld is ingevuld, dan is onderzoek noodzakelijk. Want een weg is nooit kleiner dan 1m2. “Op basis van de indicatoren, kunnen we dus beoordelen of er iets aan de data mankeert. Aan de hand van de indicatoren kunnen we de data makkelijk aanpassen of aanvullen”, zegt Lex.
Strategisch, tactisch, operationeel
Het dashboard is ingericht op drie niveaus. De assetmanager kan zien of de kwaliteit niet terugloopt. De objectbeheerder kan beoordelen op welk niveau beheer en onderhoud nodig is. En het management kan zien hoeveel procent van de wegen goed zijn. Op die manier zijn strategisch, tactisch en operationeel niveau in het dashboard met elkaar verbonden. “Het dashboard biedt op deze manier ondersteuning in de actualisering van data, zonder dat we handmatige analyses hoeven te doen in Obsurv. Het geeft snel en duidelijk inzicht”, vertelt Lex.
Dashboard datakwaliteit: een stevig fundament
Als je inzet op datagedreven assetmanagement, dan moet het fundament waar je beslissingen op baseert kloppen. En dat is data. Stel dat je zegt dat je elke weg vervangt, die ouder is dan 50 jaar, dan moet dat wel op de juiste data gebaseerd zijn. Lex: “Het belangrijkste resultaat van het kwaliteitsdashboard is dan ook dat we zo snel mogelijk kunnen zien welke data niet correct is. Alles valt of staat met de kwaliteit van de data: van ontwerp, tot het management, het maken van kostenindicaties en het plannen van beheer en onderhoud.”
Meer weten?
Wil je meer weten over het dashboard datakwaliteit? Of ben je benieuwd hoe je dit voor jouw organisatie kunt toepassen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.