Ambitieus Zuid-Limburg gaat beheren met Obsurv

8 Limburgse gemeenten gaan integraal beheren met Obsurv. Dit doen zij in samenwerking met externe organisatie Het Gegevenshuis. Door deze constructie geven de gemeenten het beheer van de BOR-gegevens volledig uit handen. Dit zorgt voor meer efficiëntie, maar de ambities reiken nog verder. “We willen toe naar data gestuurd werken.”

Beheer door Het Gegevenshuis

Het gegevensbeheer wordt de gemeenten volledig uit handen genomen door Het Gegevenshuis. Deze overheidsorganisatie verzorgt voor 9 gemeenten en het Waterschap Limburg het beheer van object- en ruimtegerelateerde (basis)registraties. Er wordt gestart met het beheer van de rioolgegevens in Obsurv. Aansluitend worden andere modules toegevoegd, zoals Wegen en Groen.

Ambitieuze toekomstplannen

Door deze constructie is de data van alle 8 gemeenten volledig en up to date. Bovendien worden gegevens makkelijker uitgewisseld. Maar de ambities reiken nog verder. Onder andere met het oog op de toekomstige samenvoeging van gemeenten Onderbanken, Nuth en Schinnen, is deze uitbesteding een logische volgende stap. Ook andere gemeenten in Zuid-Limburg kunnen zich in de toekomst bij de samenwerking aansluiten.

“Lange tijd was volledige data geen prioriteit”, vertelt Sjef Leenen, directeur van Het Gegevenshuis. “Gemeenten willen toe naar data gestuurd werken en beheren en dat is precies wat wij mogelijk kunnen maken.” Het Gegevenshuis heeft de ambitie om te groeien tot of aan te sluiten bij het Shared Service Center (SSC) voor heel Zuid-Limburg. De service bestaat uit het integraal beheer van de genoemde (basis)registraties, zowel administratief als geometrisch. De gemeenten kunnen zich door de uitbesteding weer geheel richten op het beleid en het dagelijks beheer.

Om welke gemeenten gaat het?

De gemeenten die onder beheer van Het Gegevenshuis gaan overstappen op Obsurv zijn Voerendaal, Landgraaf, Onderbanken, Nuth, Schinnen, Simpelveld en Brunssum. Ook de gemeente Heerlen doet mee in de samenwerking, maar zij maakt al langere tijd gebruik van Obsurv. Het beheer wordt nu ook voor deze gemeente uit handen gegeven.

Wensen gaan in vervulling

Waar Het Gegevenshuis naar zocht in het beheersysteem is dat het integraal en toegankelijk is. “Wij gaan de software inzetten voor meerdere samenwerkende klanten die ook weer hun eigen wensen hebben”, vertelt Sjef Leenen. Die wensen gaan in vervulling met de keuze voor Obsurv. Dit webbased systeem is ontwikkeld omdat het beheren van de leef- en werkomgeving ook makkelijk en integraal kan zijn. De kenmerken van Obsurv:

  • Overzichtelijk en eenvoudig in gebruik;
  • Integraal: plannen & begroten ineen;
  • Altijd en overal beschikbaar.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Obsurv? Of wilt het eens zelf uitproberen? Vraag gratis een tijdelijke licentie aan of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

licentie aanvragen